szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kossuth-díjas színésznőt nem érdekli, ha bemegy a színpadra, hogy a kollégája melyik pártra szavaz.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Sokat beszélünk arról, hogy egy élsportoló vagy egy táncművész számára mit jelent, ha kimarad a pályáján egy év. Ide sorolnám a színművészeket is, hiszen mi is az izmainkkal, az idegrendszerünkkel dolgozunk. Ugyanúgy tréningeznünk kell a fizikumunkat, mindenünket, mint ahogy egy táncos naponta odaáll a rúd mellé, egy élsportoló hosszú órákat tölt edzéssel. Nem tudnék most hirtelen végigjátszani egy előadást, sem fizikailag, sem idegrendszerileg nem lennék alkalmas rá. És ahogy beszélgetek a kollégákkal, úgy látom, ők is így érzik” – mondja Udvaros Dorottya a színházak újra nyitásával kapcsolatban a szinhaz.net-nek adott interjúban.

Ebben az SZFE-ügyről is kérdezték, mivel részt vett az SZFE-demonstráción, felolvasta, élő láncban útnak indította a Charta Universitatist a Parlamentig. Udvaros úgy véli, „amikor a szakma megszorul, jönnek a fiatalok, mindenki rájuk figyel, az alagútból megjelenik a fény, amihez lehet igazodni, mert bennük még annyi tisztaság van. Most is ez lesz, jönni fognak a fiatalok.”

Hangsúlyozta, nem azt szeretné megélni, hogy a szakmája végérvényesen kettészakadt. „Innentől kezdve az lesz, hogy eldöntjük ebben az icipici szakmában, hogy vele dolgozom, vele meg nem?” – teszi fel a kérdést.

Szerinte nem tudják elkerülni egymást, egy sokszereplős filmben sem lehetne ilyen alapon kiosztani a szerepeket. „A művészetnek számomra az egyik fontos alkotóeleme, hogy amikor bemegyek a színpadra, nem érdekel, hogy a partnerem egyébként melyik pártra szavaz. Az érdekel, hogy mint alkotó ember hogyan vesz részt egy produkció létrehozásában, milyen odaadással, tehetséggel dolgozik.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!