szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Az évforduló kapcsán a bencés szerzetes munkásságát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a fővárosi Elektrotechnikai...

Az évforduló kapcsán a bencés szerzetes munkásságát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a fővárosi Elektrotechnikai Múzeumban, ahol több berendezést maguk a látogatók hozhatnak működésbe - ideális családi fizikaóra lehet ez a család legkisebbjeinek.

A dinamóelv tárgyiasulása
©

A pannonhalmi kollégiumban tanító szerzetes 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, amelynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. Ezzel a készülékkel jutott el az öngerjesztés - dinamó-elv - felismeréséig öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamó-elv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében.

A tárlat első részében a látogatók egy tabló segítségével ismerhetik meg részletesebben Jedlik Ányos életét és munkásságát. Az ezt követő vitrinekben olyan kísérleti eszközök láthatók, amelyek szemléltetik a kor azon ismereteit, vívmányait, amelyek inspirációt jelenthettek Jedlik számára.

Ezt követik legérdekesebb masinái, amelyek között kiemelt helyen szerepel a működő influencia gép, rácsosztó gépe, hullámrajzoló gépezete és az általa "villámfeszítőnek" nevezett feszültségsokszorozó kondenzátor is, amelyet egy 1873-as bécsi kiállításon mutatott be a nagyközönségnek. Ezzel az eszközzel már akkor csaknem 60 centiméter hosszú szikrát volt képes előidézni.

A kiállítás decemberig tekinthető meg a múzeumban, utána vándorkiállításként az ország több pontjára is ellátogat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket