szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vores Øl nevű sör boltban nem kapható, ellenben receptje és logójának paraméterei mindenki számára szabadon hozzáférhető. Itthon csak az ötletet díjazhatjuk, az otthoni sörfőzés ugyanis hazánkban engedélyköteles.

Ki ne próbálják otthon! 

Hozzávalók: 6 kg pilzeni maláta, 4 kg müncheni maláta, 1 kg karamell maláta, 1 kg "láger" maláta, továbbá 60 g Tetnanger keserű komló, 50 g Hallertauer aroma komló, 300 g guarana (energiaitalokhoz használatos brazil kakaó, latin nevén Paullinia sorbilis), 4 kg cukor. 
 
A malátát összepréseljük, majd 55-60 Celsius fokos vízbe hagyunk 1-2 órára. Az elegyet leszűrjük, így körülbelül 10 kilogramm malátakivonatot kapunk, ezt egy nagy edényben 70 liter vízzel és a komlóval felforraljuk, majd fél óra múltán hozzáadjuk a guarana babokat és a cukrot is. Az elegyet lassan főzzük egy órán át, majd leszűrjük s egy lezárt edényben hagyjuk kihűl-ni. Sörélesztőt adunk hozzá, s az italt kb. Két héten át szoba-hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Ezt követően literenként 4 g cukrot még hozzáadunk, palackokba töltjük az italt, s 8-10 napon át szobahőmér-sékleten állni hagyjuk.

Creative Commons (Kreatív Közjavak) nevű, szoftver- és egyéb termékek szabad hozzáférhetőséget támogató szervezet licencével új sörmárka hirdetése bukkant fel a neten. A Vores Øl („Mi sörünk”) azonban – egyelőre - sem bolti forgalomban nem kapható, sem egyéb rendeléssel nem lehet hozzájutni. A „szabad forráskódú” sörként hirdetett, „erőteljes ízű”, hat százalékos alkoholtartalmú italnak ugyanis a receptjét tették közzé.

A receptet, vagy annak bármilyen változtatással elkészített verzióját mindenki szabadon és ingyenesen felhasználhatja, az így készített italt bárki szabadon fogyaszthatja és akár árusíthatja is – közlik az ötletadók. A Mi sörünk kitalálói azt is leírják: még az óriáscégek is ingyen gyárthatják italukat, csupán fel kell tüntetniük a sörcímkén, hogy a termék a Creative Commons licence alapján készült, s receptjét mindenki más hozzájuk hasonlóan, térítésmentesen felhasználhatja. A sörivók-nak azt is engedélyezik, hogy a brand egyes részleteit, így a logót, a márka nevét is felhasználják, közzétegyék.

A készítők - a lap szerint  - a koppenhágai informatikai egyetem tanulói, akik a Superflex nevű, a tudatos fogyasztást propagáló kreatív csoporttal együttműködve piaci forgalomban kapható hagyományos termékeket (így például sört) próbálnak újszerű, szabadon felhasználható ötletek és módszerek alkalmazásával közrebocsátani. 

A hvg.hu által megkérdezett, sörgyártásban jártas hazai szakértők igyekeznek lehűteni a kedélyeket. "Önmagában nem újdonság, hogy egy sörrecept mások számára hozzáférhető, az internet tele van a sörkülönlegességek elkészítési módjainak leírásával" - mondja egyikük, kiemelve, hogy Magyarországon a sörnek még az otthoni elkészítése is jövedéki engedély-köteles, ennek kiváltásához pedig megfelelő technikai háttér szükséges. "Legtöbben ezen csúsznak el" - fogalmaz a szakértő, majd megjegyzi: enélkül kezdeni otthoni sörkészítésbe "majdnem olyan, mintha valaki a szobájában akarna atombombát gyártani". Vagy pálinkát.

Gazdaság

Folyik a sörcsata a dobozos miatt

Jól ismert sörmárkák tűnhetnek el a boltok polcairól, ha az olcsó importtermékek terjedését nem sikerül megfékezni. A kormány és a parlament környezetvédelmi bizottsága mindenesetre támogatja a darabalapú termékdíjnak a bevezetését, amely gátat szabhat az importsör-folyamnak.

Világ

Ingyen sört ivott az ámokfutó magyar kamionos

Be akarja tiltani a svéd közúti felügyelet a kompokon kapható ingyen sört az öt ember halálát okozó magyar kamionsoför miatt. A két legnagyobb társaság egyike már intézkedett is.

Gazdaság

Ömlik az olcsó, de rossz importsör

Az importsör mennyisége idén elérheti a 800 ezer hektolitert, tovább rontva ezzel a hazai söripar kilátásait - mondta a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnöke.

Sürgősségire került poszt-Coviddal Pápai Joci

Sürgősségire került poszt-Coviddal Pápai Joci

Két hónapig nem fizetne a focistáinak az olasz bajnok

Két hónapig nem fizetne a focistáinak az olasz bajnok

A kormány teljesen átalakítaná a paksi bővítés felügyeletét

A kormány teljesen átalakítaná a paksi bővítés felügyeletét