Tetszett a cikk?

Több mint húsz év után verték le a téglákat az 1990-ben lezárt farkaslyuki bánya bejáratáról. Az Ózdi Szénbányák Zrt. ezzel hivatalosan is elkezdi a kutatómunkát, ami a helyiek és a vállalkozó reménye szerint több mint ezer új munkahelyet teremtene. Helyszíni riportunk.

Lebontották Farkaslyukon az 1990-ben bezárt és befalazott Gyürki-tárna külső falát, hogy pár nap múlva a Márkushegyi bányából érkező mentőcsoport elkezdhesse a zsiliprendszer áttörését. Az Ózdi Szénbányák Zrt. ezzel hivatalosan is elkezdte a kutatómunkát, amire engedélyt kaptak a Miskolci Bányakapitányságtól.
©
Többet jelentett ez a tábla puszta ereklyénél a település többsége számára - ők végignézték, ahogy bezár a környék legnagyobb munkaadója.
©
Újraindulás ez Farkaslyuknak is: a mostani nyitástól több ezer új munkahelyet és a régi korok biztos megélhetését remélik a környéken.
©
Húsz év után újra felvehették a bányászruhát.
©
Ünnepélyes megemlékezés a tornateremben...
©
... és magányosan hazaballagó volt bányász a Farkaslyuk közepén magasló volt meddőhányón. Gyenge Vilmos 86-ig dolgozott csillésként a bányában, utána állami gazdaságba ment át.
©
Régi emlékként porosodik a Farkaslyuki Bányaüzem központi irodaháza a település szélén.
©
A volt tervstatisztikai osztályról nézve nem túl rózsás a kilátás. Sokan bíznak az új munkahelyekben, de annyi csalódást éltek már meg, hogy a remény a szkepticimussal keveredik bennük.
©
Papp Zoltán 1973-ban csillésként kezdte Farkaslyukon, a bánya 1990-es bezárásakor már bányaüzemgondnokként került át Putnokra. Aki akkoriban 10 évre aláírt, hogy föld alatti dolgozó lesz, az a bányászlakásprogram keretében kétszobás összkomfortos tanácsi lakást kapott errefelé - ennek nem lehetett ellenállni, meséli.
©
A bánya nem csak munkahely, közösség is volt - mesélik büszkén Farkaslyukon. Arról nem is beszélve, hogy egy bányai dolgozó minden évben 72 mázsa szenet kapott az üzemtől - ebből a fűtésre sem volt gondja -, hol van már ez a világ, teszik hozzá keserűen.
©
Balázs Lászlót katonának vitték volna el 55-ben, helyette ment a bányába, hogy felmentést kapjon. 1990-ben az üzem bezárásakor ment nyugdíjba bányamentő műszerészként 40 év és négy nap munkaviszony után.
©
©
Nagy a lelkesedés.
©
Kovács Károly 55-ben csillésként kezdte, 89-ben ment nyugdíjba brigádvezetőként. Olyan emberekkel voltunk ott lent, akikkel tíz körömmel kikapartuk volna egymást, nekem ez a mostani világ már olyan idegen - teszi hozzá.
©
A fiúk a bányából.
©

Ha tetszett a galériánk, tekintsék meg Stiller Ákos képriportját a Márkushegyi Bányaüzemből is!


Nagyítás

Két műszak a bauxitbányászokkal a mélyben – Nagyítás fotógaléria

A halimbai bányában 2003 óta 120-160 méter mélyen, három műszakban, műszakonként átlagosan 40 emberrel termelnek ki napi 7-800 tonna bauxitot. A vájárok bére átlagosan 70-80 ezer forint havonta. A bányászok 25 év vagy 5000 műszak után mehetnek nyugdíjba; a 2008 után nyugdíjazottak a minimálbér 1,5 szeresét kapják havonta.