Tetszett a cikk?

Észak-Korea vasárnap kilövőállásba helyezte mindhárom egységét annak a hordozórakétának, amellyel április 12. és 16. között műholdat akar az űrbe juttatni. A hírre Japán elrendelte légvédelmének teljes mozgósítását, a japán hadsereg felkészül egy nukleáris csapás elhárítására. A ballisztikus rakétakísérlet sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának érvényes határozatát, miközben Észak-Korea azzal érvel, hogy nem "tiltották el" a világűr békés használatának lehetőségétől. Szöul és Tokió korábban már közölte, hogy amennyiben területükre veszélyesnek ítélik a rakétát, vagy annak lehulló darabjait, azokat megsemmisítik.

Propagandaszövegek Észak-Koreában a hadsereg- és az erős állam forradalmi megújulásáról
©
Unha-3 nagy hatótávolságú rakéta az észak-koreai kilövőállásban
©
Észak-koreai technikusok az indítóközpontban
©
Kilövés előtt
©
Egy mérnök bemutatja a sajtónak azt a műholdat, melyet a hivatalos közlés szerint az Unha-3 rakétával készülnek fellőni.
©
Észak-koreai katonák, útban egy Kim Dzsong Un tiszteletére szervezett katonai parádéra. Az ünnep oka: Észak-Korea bejelenti, hogy amerikai élelmiszersegélyért cserébe felhagy az urándúsítással és a nukleáris kísérletekkel az egyik nagyobb kutatóbázisukon.
©
A Nagy Utód és észak-koreai katonai vezetők
©
Műholdas felvétel a Tongchang-ri kilövőállásról és a bázist kiszolgáló létesítményekről. A felvétel alapján washingtoni katonai elemzők aggasztónak tartják a kilövéshez mozgósított katonai erőforrásokat.
©
Dél-koreai katonák figyelik az északi híreket.
©
A japán hadsereg is megkezdte a felkészülést az észak-koreai rakéta indítására. A haditengerészet felkészül egy japán felé tartó atomrakéta semlegesítésére.
©
PAC-3 egység Patriot rakétákkal a japán védelmi minisztérium épülete előtt
©
Dél-koreai katonák vegyvédelmi gyakorlata
©
Légvédelmi egységek készültségben egy japán katonai bázison
©
Virágzó cseresznyefák és légvédelmi egységek Tokió utcáin
©
A lakosság mentését gyakorló katonák Dél-Koreában
©
Tiltakozó akció Dél-Koreában
©
Hadiállapot
©
MTI Világ

Peking aggódik az észak-koreai fejlemények miatt

Kínát nyugtalanítja Phenjan ballisztikus rakétával történő műholdfellövési terve és további diplomáciai lépéseket szorgalmaz - derült ki a kínai külügyminiszter vasárnapi szavaiból.

hvg.hu/MTI Világ

Menekülnek a légitársaságok az észak-koreai rakéta elől

Több légitársaság is módosítja ázsiai járatainak útvonalát, hogy elkerülje annak a műholdat szállító rakétának a pályáját, amelyet Észak-Korea a következő napokban lőne fel - jelentette a Fülöp-szigeteki polgári repülési hatóságra hivatkozva a Bloomberg.

MTI Világ

Washington: komoly provokáció a koreai rakétaindítás

Az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter is komoly provokációnak tekintené, ha Észak-Korea - mint tervezi - a következő napokban műholdat bocsátana fel nagy hatótávolságú rakétával - közölte a Pentagon.

MTI Világ

Kilövi hordozórakétáit Észak-Korea?

Észak-Korea kilövőállásba helyezte vasárnap mindhárom egységét egy hordozórakétának, amellyel április 12. és 16. között műholdat akar az űrbe juttatni.

MTI Világ

Washington Pekingtől várja az észak-koreai rakétakísérlet leállítását

Az Egyesült Államok arra sürgeti Kínát, hogy "az elkövetkező órákban és napokban" gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy lépjen vissza a műholdfellövéstől, amelyet Washingtonban álcázott rakétakísérletnek tekintenek - jelentette be hétfőn az amerikai külügyi szóvivő.