szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kopaszodás nem válogat, ám van, aki megbarátkozik tar megjelenésével, mások bármit megtennének a dús hajért. A kopaszodás elrejtésére tett kísérletek között egyre népszerűbb a plasztikai beavatkozást igénylő hajátültetés.

Mindannyiunk életében elérkezhet az a pillanat, amikor döntenünk kell: megbékélünk a külsőnkkel és elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, vagy szembeszállunk a sorssal. Így van ez a kopaszodással is: meglepő lenne, ha éppen erre a problémára nem találnánk megoldást. A gyógyszertárakban számos gyógyhatású készítményt kínálnak, sőt, a gyógynövényüzletekben is el lehet költeni tízezreket. 

Erőteljes kopaszodás. Nem muszáj
együtt élni vele
© Dripnet
Mielőtt azonban bármilyen terápiát elkezdenénk, nem árt feltárni az okokat, s ehhez orvosi segítséget kérni. Nincs miért aggódni addig, amíg naponta ötven-száz hajszálnál nem hullik ki több. A kopaszodás leggyakoribb formája az úgynevezett férfias hajhullás, amely azonban a nőket is érinti. A felnőtt férfiak negyedének – ötven év felett felének –, az idősödő nők ötödének számottevően kevesebb új hajszála nő, mint amennyi kihullik. A hajas fejbőrön, a fejtetőn, valamint a halántéktájon jelentkező hajritkulásnak genetikai okai vannak. Jelenleg kevés az esély a folyamat megakadályozására, legfeljebb lassítani lehet a kopaszodást. A hajhagymák újjáélesztésére azokon a területeken van esély, ahol csak ritkulni kezdett a haj, de nem hullott ki teljesen.

Az orvostudomány magát a kopaszodást nem tekinti betegségnek, ám az intenzív hajvesztés számos kór tünete lehet. A teljes fejbőrt érintő egyenletes hajhullást előidézheti a fáradtság, a stressz, de hormonzavar, a pajzsmirigy nem megfelelő működése vagy vashiány is kiválthatja. A hajritkulás gyógyszer – például fogamzásgátló – mellékhatásaként is felléphet, ugyanúgy, mint a szülés utáni hónapokban vagy súlyos fertőzésből való lábadozáskor. A foltokban jelentkező hajhullás egyértelműen bőrgyógyászati probléma, amelynek hátterében általában valamilyen fertőzött góc, gyulladás vagy más, az immunrendszert érintő folyamat áll. A megfelelő hajnövekedés időnként magától is visszaállhat, mégis fontos a kivizsgálás.  Az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel szép eredményeket lehet elérni. Ám ha ez sem segít, marad a műtéti beavatkozás – persze ha nem sajnáljuk rá az időt és a pénzt. 

„Gyakori eset, hogy a kopaszodás észlelésekor a páciens többféle kezelést kipróbál, éveken keresztül jár egyik orvostól a másikig, míg rájön, hogy sajnos a férfias típusú kopaszodásnál legfeljebb csak átmeneti javulást észlelhet, míg az időben elvégzett hajbeültetéssel a korábbi megjelenést akár szinten is lehet tartani” –  mondta el megkeresésünkre Sikos Géza, plasztikai sebész szakorvos, hajátültetés-specialista.

A plasztikai sebész szerint a hajtranszplantáció nemcsak azoknak javasolható, akik már kopaszok, vagy erősen kopaszodók: érdemes orvoshoz fordulni akkor, ha még zajlik a hajhullás, de már észrevehetően látszódik a hajvesztés. Ajánlható a beavatkozás olyan esetekben is, amikor a kopaszodás csak meghatározott részeken jelentkezik, mint például a halántéktájékon, vagy hölgyeknél, ahol az egyenletes ritkulás jellemző. „A műtéttel lehetőség van arra, hogy a hajas megjelenést szinten tartsuk, tehát egy későbbi hajvesztést, hajhullást beszámítva jó megjelenést tudjunk biztosítani, így - figyelembe véve azt is, hogy az eredmény mindig függ a páciens adottságaitól - a kopaszság nem lesz számottevően észlelhető" – magyarázza Sikos doktor, aki szerint itthon is egyre népszerűbb az eljárás. Majd hozzáteszi: „csak azoknak ajánljuk a műtétet, akiknél az elvárások és a lehetőségek (a hajas adottságok és a műtéttel elérhető eredmény) összhangban vannak".

"A paciens saját haját ültetjük át, a hajas területről a hiányos részre speciális korszerű műtéti technikával, az ún. follikuláris egység transzplantációval (FUT). Ennek lényege, hogy a tarkótájról kinyert hajszálakat, hajhagymákat tartalmazó bőrszigeteket (1-4 hajszálat tartalmazó ún. follikuláris graftokat) a tar területre ültetjük át, ahol azok megtapadnak,  a kinövő hajszálak ugyanúgy viselkednek, mint eredeti helyükön, és nem hullanak ki" - magyarázza a plasztikai sebész. (A tarkótájon és a fejtető oldalsó részén található hajhagymák nem érzékenyek a hormonális hatásokra, így ezek a területek szolgálnak adóhelyként). A hajátültetés általában 4-6 órás helyi érzéstelenítéssel végzett műtétet jelent, kis megterheléssel, kevés kellemetlenséggel járó beavatkozás. Járhat szövődményekkel, ezek előfordulás azonban ritka, és enyhe mértékű. Műtét után a fejbőrön minden egyes beültetett graft mellett kicsiny pörk alakul ki, amelyek maguktól esnek le körülbelül tíz nap alatt. A homlokon duzzanat, ödéma is kialakulhat, a fejbőrön kisebb bőrpír is jelentkezhet, amely szintén pár nap alatt teljesen elmúlik. Ehhez azonban gondos fejápolás szükséges.

Félmillió forintos műtétek: van rá igény (Oldaltörés)

De nem volt mindig ilyen egyszerű a kopaszodók helyzete, a hajátültetés történetét egyaránt tarkítják sikerek és balsikerek. Japán volt az első ország, ahol hajátültetést végeztek még a harmincas években. Akkoriban az emberek sérült szempilláját és szemöldökét pótolták. Az első igazinak mondható hajátültetés, amely a férfiak kopaszságát volt hivatott kezelni, az 1950-es évek végén valósult meg. Egy New York-i bőrgyógyász, David Orentreich négy milliméter átmérőjű, kerek hajas fejbőrrészeket ültetett át, és bebizonyította, hogy a módszer működik. Ám minden tapasztalat és átütő siker ellenére továbbra is fennálltak nyilvánvaló hiányosságok és komplikációk, az emberekben kialakult egyfajta rossz előítélet az effajta beavatkozásokkal szemben. A korábbi hajátültetési technikákat ugyanis joggal nevezték hajdugónak, mivel szó szerint a hajas fejbőr dugószerű, kerek részeit ültették át a fedetlen területekre. Amikor a haj növekedésnek indult, a szabályos körök látványa csöppet sem keltett természetes hatást.

A helyzet csak a nyolcvanas évek második felében javult, a hajdugók elhelyezésénél már esztétikai szempontokat is figyelembe vettek: az átültetett területek nagysága minimalizálódott, 1-4 hajszálat foglalt magában, s így jobban hasonlított a természetes hajnövéshez. S alig néhány éve alkalmazzák a sebészek azt a műtéti eljárást, amelynek során a kör alakú graftok helyett egy hosszabb, vékony csíkot vágnak ki a tarkó területéről, majd ültetik át a fejtetőre. A széleket összevarrták, így a hatalmas hegesedéssel szemben csak egy keskeny hegvonal jelezte a műtét helyét: a haj természetesebbnek hatott, mint valaha.

„A régebbi eljárásoknál alkalmazott nagyobb – hat-nyolc, vagy annál is több hajhagymát tartalmazó – bőrszigetek átültetésének, vagy mindössze csak három-négyszáz nagy graft áthelyezésének ma már nincs létjogosultsága” – szögezi le Sikos. Ha nem vagyunk elégedettek a műtét utáni hajsűrűséggel – nem mindig sikerül egyetlen beavatkozással elérni a kívánt hatást –, újabb bevatkozásra legkorábban 6-8 hónap múlva kerülhet sor. „Általában először az elülső, leginkább szem előtt lévő terület fedését végezzük el, másodszorra érdemes a fejtető, illetve a hátsó terület pótlását elvégezni. Amennyiben a paciens igényli, illetve ha szükség és lehetőség van rá (adóhelytől függően) akár harmadik, sűrítő műtét elvégzése is szóba jöhet” – tudjuk meg a plasztikai sebésztől.

„A sikeres beavatkozás után teljesen természetes hatást lehet elérni, még egészen közelről sem állapítható meg, hogy átültetett hajról van szó” - állítja  a hajspecialista, akitől megtudjuk, hogy egy beavatkozás ára 300-600 ezer forintba kerül, amit a társadalombiztosítás nem támogat.

Közeljövő: a teljes skalp átültetése
© sxc.hu
Az elmúlt egy-két évben többször lehetett hírét hallani annak a beavatkozásnak, melynek során egy kutyatámadást átélt nőn teljes arcátültetést hajtottak végre. Arca durván eltorzult, emiatt volt szükség a transzplantációra, amelynek során egy halott emberről emelték át az arc bőrét és az alatta lévő szöveteket, s a sérült ma, két évvel a beavatkozások után ismét teljes életet élhet. E beavatkozást Maria Siemionow, a clevelandi klinikán dolgozó orvos nevéhez fűződő tudományos áttörés tette lehetővé. Az ő vezetésével idolgoztak ki ugyanis egy olyan immuncsökkentő szert, amelynek köszönhetően hét nap elegendő arra, hogy a transzplantációt befogadja a szervezet. Ez nagyon veszélyes, ám nélkülözetetlen része a szervátültetéseknek. Siemionow az arcátültetéses operációk során elért sikereknek köszönhetően felrázhatja a hajátültetés iparágát: fejébe vette ugyanis, hogy teljes emberi skalpokat fog átültetni. A beavatkozást azonban nem elsősorban szépészeti célokra alkalmaznák, hanem főként olyan embereket kezelnének így, akik súlyos égési sérülést szenvedtek, vagy más trauma folytán veszítették el a hajukat. 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Plasztikai műtétek: mennyiért feküdne kés alá?

A legkeresettebb szépészeti műtétek a mellkorrekciók, a zsírleszívás és a hasplasztika. Miért fekszenek kés alá, s milyen szövődményekkel számolhatnak a szépülni vágyók? Körkép a plasztikai beavatkozásokról.

Gazdaság

Plasztikai műtétek

Számos ponton módosítást igényel a túlságosan bürokratikus és ettől rendkívül lassú uniós pályáztatási rendszer, miközben a vártnál nagyobb számban beérkezett pályaművek miatt sorra felfüggesztik a programokat.

MTI Plázs

Minden második páciens megbánja plasztikai műtétét

Plasztikai műtéten átesett tíz emberből nyolcan elégedettek az operáció eredményével, amennyiben a beavatkozás nyomán jobban el tudják fogadni énképüket, ilettve javul közérzetük. A beavatkozás egészségügyi következményeit illetően azonban csaknem minden második személy őszintén megbánta - áll egy amerikai felmérésben.