szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyes mézfajták a felületi sérüléseknél és fertőzéseknél hatékonyabbak, mint az antibiotikumok: a sydneyi egyetem kutatói kimutatták, hogy a méhek által előállított termék még a multirezisztens, azaz több antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal szemben is segítséget nyújtanak.

Az antibiotikumok általában csak bizonyos baktériumfajokra hatnak, és csak akkor, ha az illető törzsek nem rezisztensek velük szemben. Ezzel ellentétben az ausztráliai kutatásban használt mézfajták minden vizsgált kórokozó ellen hatásosnak bizonyultak, még a multirezisztens baktériumok ellen is - számoltak be eredményeikről a kutatók a European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases című szaklapban a Der Standard osztrák újság internetes kiadása szerint
   
Ezenkívül a mikrobák nem fejlesztettek ki rezisztenciát az újzélandi és ausztrál manuka, illetve zselébokor mézfajtákkal szemben, amelyeket teafáról gyűjtögető méhek termelnek.
   
Azt, hogy miként akadályozza meg a méz a fertőzéseket, a kutatók még nem tudják. Csak gyanítják, hogy a metilglioxál nevű alkotóelem a méz más összetevőivel kölcsönhatásba lép, és így gátolja meg, hogy a kórokozók új, "mézrezisztens" törzseket alakíthassanak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mikor ne szedjünk antibiotikumot?

Több mint 11 millió doboz: ennyi antibiotikumot írtak fel a tavalyi évben betegeiknek az orvosok. Ezzel az adattal – ha az európai országokat nézzük – a középmezőnyhöz tartozunk: Angliában is hasonló mennyiségű gyógyszer fogy, míg például a skandináv országokban jóval mértékletesebbek. Az antibiotikumok fontos gyógyszerek, szedésük életet menthet, de helytelen alkalmazásuk éppen ellenkező hatást vált ki.

MTI Plázs

Antibiotikum-nap: hogyan használjuk?

Első alkalommal tartanak úgynevezett antibiotikum-napot az Európai Unió 27 tagállamában. A kedden kezdődő - majd éves rendszerességgel folytatódó - akciósorozat célja a tudatosság növelése a felelősségteljes antibiotikum-felhasználás terén, amely hozzájárul ahhoz, hogy az antibiotikumok hatásosak maradjanak a jövőben is.

MTI Plázs

Bizonyos antibiotikumok süketséget okozhatnak

Bizonyos bakteriális fertőzések terápiájaként gyakran aminoglikozid antibiotikumokat alkalmaznak. Ezek károsíthatják a veseműködést és a hallást, ezért adagolásukkal mindig óvatosan kell bánni. Kiderült, hogy a gyerekek egy részénél még fontosabb az elővigyázatosság.

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

Lassan megtelik a győri kórház egy orvos szerint

Lassan megtelik a győri kórház egy orvos szerint

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője