szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koszorúér-betegség ismert és eddig is figyelembe vett kockázati tényezői - magas vérzsír- és vércukorszint, magas vérnyomás, nagy testsúly és a dohányzás - mellé újabb, rizikót jelző adat csatlakozott: a szívburokban található zsírpárna mennyisége.

Az erre vonatkozó vizsgálat eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte. Az Egyesült Államokban jól szervezett vizsgálatok folynak évtizedek óta a legnagyobb halálozást okozó betegség, a koszorúér-elmeszesedés okainak kutatására. Ilyen a MESA tanulmány, amely alapvetően a légszennyezettség és a szívbetegség kialakulásának összefüggéseivel foglalkozik, de az összegyűlő adatok sokféle, egyéb elemzést is lehetővé tesznek.

A vizsgálat szervezői arra is figyeltek, hogy az Egyesült Államokban élő sokféle etnikumot azonos módon kell tanulmányozni a teljes ország egészségügyi értékelése szempontjából. A vizsgálati csoportba számos amerikai állam mindenféle eredetű és bőrszínű lakosát fölvették. A jelenleg hatezernél is több résztvevőből most 998 vizsgálati alany eredményeit dolgozták fel.

Aki önként csatlakozott a tanulmányhoz, azt igen alaposan megvizsgálták; a vizsgálati csoportba azonban csak olyanok kerültek, akiknél induláskor semmiféle szív- és érrendszeri gond nem volt. A méréseknek része volt a komputeres tomográfia is. Ez a jelenleg egyik legkorszerűbb és igen drága technika, vértelen úton szolgáltat fontos adatokat a szív állapotáról, működéséről.

Öt esztendei megfigyelés során az derült ki, hogy az időközben megjelenő szívroham vagy hasonló súlyos esemény szorosan összefüggött a résztvevők szíve körül kimutatható zsír mennyiségével. A szívburokban az ökölnyi izomcsomó mindenkinél zsírpárnákkal borítva lüktet, de Jingzhong Ding és munkatársai kimutatták, hogy ez a zsírszövet mérhetően megvastagszik azoknál, akiknél a későbbiekben bekövetkezik az infarktus.

A többi kockázati tényezővel összehasonlítva a szívburok zsírtartalma pontosabban jelezte a koszorúér-betegség előrehaladásának mértékét, mint például a haskörfogat. A kutatók vázolták azt a valószínűsíthető hatásmódot is, amellyel ez a zsírszövet a kórfolyamat felgyorsításában szerepet játszhat. Véleményük szerint a szívburokban lévő zsírpárnák olyan gyulladást keltő anyagokat választhatnak el, melyek a koszorúerekben gyorsíthatják az érelmeszesedést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA