szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy ne jelenne meg újabb és újabb tanulmány az alkoholfogyasztás káros hatásairól, vagy éppen előnyeiről. A mérsékelt italozás szívre és májra gyakorolt kedvező hatásairól szóló legújabb tanulmányt a Der Tagesspiegel című német lap ismertette.

Régóta ismert, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jó a szívnek. Egy legújabb nemzetközi kutatás ismét ezt ismét alátámasztotta, mégpedig a spanyolok példáján keresztül. A spanyolok ugyan meglehetősen sok alkoholt fogyasztanak, a szívkoszorúér-megbetegedések aránya azonban dél-európai országban jóval kisebb, mint a kontinens más államaiban. A szakértők szerint ez nem utolsósorban az alkohol jótékony hatására vezethető vissza - derült ki a tanulmányból.
   
A német lapban ismertetett beszámoló szerint a most feltárt adatoknak azonban nem csupán a "szívesek" örülhetnek. Bármennyire is meglepőnek tűnik, az alkohol - legalábbis e kutatások szerint - még a májnak sem árt, sőt mérsékelt mennyiségben fogyasztva serkenti annak működését. Azaz segíti az anyagcserét, amelyet viszont a mértéktelen alkoholfogyasztás romba dönthet. Ez pedig azt jelenti, hogy a máj esetében - még jobban, mint a szívnél - döntő a mennyiség.
   

Folyékony kenyér. A mennyiség számít?
© AP
A Der Tagesspiegel ennek kapcsán emlékeztetett: Japánban már régóta felismerték, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a japán férfiak esetében megakadályozza az úgynevezett zsírmáj kialakulását. Ennek létrejöttét a túlsúly és a mértéktelen alkoholfogyasztás egyformán előidézheti, és a legrosszabb esetben májzsugorodáshoz vezethet. Mértékletesen fogyasztva viszont az alkohol a máj működése szempontjából kifejezetten kedvező lehet.
   
Az újság tudományos rovatában ismertetett kutatás végső soron egyik oldalon sem tette le a garast. Csupán azt hangoztatta, hogy a pozitív mellékhatások említésekor sem szabad megfeledkezni a káros hatások felsorolásáról. Az alkohol okozta súlyos egészségügyi és társadalmi problémák ugyanis óvatosságra intenek. 
   
Aki mérsékelt mennyiségben iszik, a helyes oldalon áll - írta a lap, ugyanakkor arra is figyelmeztetve, hogy a nők "tűrőképessége" a férfiakénál jóval csekélyebb. De mindenekelőtt arra intett: senki se kezdjen el inni csak azért, mert az alkoholtól egészségének javulását reméli. Az alkohol nem orvosság - szögezte le a német napilap. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek