szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legelső egyetemi botanikus kertet 1544-ben Pisaban, a Medici család támogatásával alapították, Luca Ghini...

Padova botanikus kertje

A legelső egyetemi botanikus kertet 1544-ben Pisaban, a Medici család támogatásával alapították, Luca Ghini vezetésével. A kertet többször is áthelyezték és 1591-ben került mostani helyére. Nemcsak növényeket mutattak be, hanem a kor tudósainak portéit is, könyvtára is volt és a kert híres arról is, hogy Olaszországban először itt építettek fémvázas melegházat.

A fennmaradt írásos dokumentumok szerint, az első tudományos botanikus kertet, egy évvel később, 1545-ben, Padovában hozták létre. Célja az volt, hogy az orvostudomány iránt érdeklődők egy helyen találják meg az akkor használt és ismert összes gyógynövényt.

A kert nemcsak az orvostudomány, hanem a kémia, a gyógyszergyártás és növénynemesítés bölcsőjeként is ismert. Tervezője Andrea Morosni volt, a  kivitelezés azonban egy velencei nemesember, Barbaro nevéhez fűződik.

A jövő kertje Nevadában

A kert még ma őrzi eredeti kör formáját, mely a Föld alakját jelképezi és víz övezi. Magas kőkerítés védte a tolvajoktól, akiket a szigorú büntetés sem riasztott vissza attól, hogy megszerezzék, amit akartak. A kör közepén egy négyzet alakú terület található, melyet kettő, egymásra merőleges út oszt négy részre, mely az égtájakat jelképezi.  A tizenhatodik századtól kezdve épületekkel, szökőkutakkal, szobrokkal bővítették. Legöregebb fája, az úgynevezett Goethe pálmafa, melynek eredetét az 1550-es évekig tudják visszavezetni, és amelyről a költő említést is tesz A növények metamorfózisa című művében.

A múlt után egy kicsit pillantsunk bele a jövő egyik izgalmas elképzelésébe. A Sietch Nevada egy föld alatti kert és város. A tudományos fantasztikus irodalom szerzőit régóta foglalkoztatta az a gondolat, hogy egy föld alatti várost kellene megteremteni, aminek ötletét a felszín alatt rejtőző tartalék vízkészletek adták. Frank Herbert sci-fi klasszikusában leírtak látszanak megvalósulni ennél a sivatag alatti építménynél.

Még csak terv, de sokat ígér

A Colorado folyó sokakat vonzott eredetileg erre a területre, azonban  a folyó vízkészlete, egyrészt a túlzott felhasználástól, másrészt pedig a globális felmelegedés hatása miatt rohamosan fogy. Miközben a vízhiányt a felszín alatti készletekből pótolják, elkészültek a tervek egy föld alatt teljes város megépítésére, amit egy felszín alatti Velencéhez lehetne hasonlítani. A víztároló kis sejtek nemcsak egymáshoz, hanem a felszínhez is kapcsolódnának. A város hatalmas parkokat, sőt állatkertet és akváriumokat is rejtene. Bár a technikai megoldások számos kérdést felvetnek a megvalósítást illetően, az elképzelés és a látványtervek bámulatba ejtőek.

További fantasztikus kertekről talál fényképes cikket a Zöldtér oldalán.

-GyL-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Sötétégbolt-park lett a Zselic

A címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) ítélte meg az egyesült államokbeli Phoenixben a hét végén...