szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A munkamániás Moore 70 esztendős korában, egy nappal utolsó szolgálata után hunyt el szívinfarktusban még decemberben...

A munkamániás Moore 70 esztendős korában, egy nappal utolsó szolgálata után hunyt el szívinfarktusban még decemberben, búcsúztatását hétfőn tartották a londoni Szent György katedrálisban.
   
Húszéves fia búcsúbeszédében hangsúlyozta, hogy Moore szerette vörös-arany egyenruháját, amelyet városi kikiáltóként viselt, mivel így megjelenése hatalmat és tekintélyt sugárzott.
   
A kikiáltó munkája fontos megbízatásnak számított a középkori Angliában, hiszen nem voltak újságok, és a legtöbb ember írni-olvasni sem tudott. A kikiáltó járta körbe a várost, és hirdette ki a király közleményeit, a helyi híreket, a vásárok és az ünnepek napjait, valamint más nyilvános ceremóniákat.
   
Peter Moore rendszeresen részt vett például a hagyományos londoni újévi parádén, amelynek szervezői ezért posztumusz életműdíjjal tüntették ki az idei újévköszöntőn. A nagy múltú szakma ma is él, számos brit városban alkalmaznak kikiáltókat, akik főként történelmi rendezvényeken látják el feladatukat, és ma már leginkább turistalátványosságnak számítanak.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!