szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Az emberek azért fizetnek, hogy szórakozzanak” – tartja a vendéglátás és turizmus alappillérének a francia Sylvain...

„Az emberek azért fizetnek, hogy szórakozzanak” – tartja a vendéglátás és turizmus alappillérének a francia Sylvain Remetter. E nem túl magvas megállapítás különösen furcsán hat a negyvenes évei végén járó férfi vállalkozását szemlélve. Remetter azért került nemrégiben a figyelem középpontjába, mert egy volt romániai munkatáborban alakított ki hotelt. A Duna-deltában található Periprava falu melletti táborban a rabokkal egykor nádvágást végeztettek: kerültek ide olyanok, akiket kémkedéssel vádoltak, de olyanok is, akik „csupán” tiltott könyvet olvastak. A Gheorge Gheorghiu-Dej 1948 és 1965 közötti diktátorsága idején alapított helyen az 1977-es bezárásig több százan vesztették életüket.

©

A francia vállalkozó hét éve él a faluban, és miután az 1991-ben a világörökség részévé nyilvánított Duna-delta egyedülálló környezetében évek óta horgásztúrákat szervez, újabb turistamágnes után keresgélt a környéken. Morbid módon, a közelben fekvő munkatábori barakkok tűntek számára kézenfekvőnek. Ezek egy részét hotellé átalakítatta át, és a szállodát elnevezte Utolsó Határnak (Last Border). Remetter jövendő vendégkörét az alábbiak szerint határozza meg: sporthorgászok, a deltatorkolatban vizitúrázók, vadlesre érkezők, és a kísérteties történelmi múlt iránt fogékonyak. Utóbbiaknak mindenképpen kielégülést szerezhet már az is, hogy a hoteltulajdonos az egykori táborvezetők lakosztályaiból alakította ki a vendégszobákat.

A környéken lakóknak tetszik az ötlet, érthető módon azért, mert a munkanélküliségtől sújtott terület turisztikai fellendülését remélik tőle. Nehogy a múltgyalázás gyanújába keveredjék, Remetter tiszteletteljesen nyilatkozik az egykori munkatáborról, még az utolsó parancsnokot is meglátogatta anyaggyűjtés céljából. Tervei szerint az egyik barakkban a rabéletet bemutató múzeumot alapítana, mert „a románoknak sosem szabad elfelejteniük, mi történt” – hangzik a kissé szimpla emlékhely-alapítási üzenet.

További képeket a Spiegel Online magazin oldalára kattintva tekinthetnek meg.

Sindelyes Dóra

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Szálloda: csak nők számára

A WTM Global Trends Report 2009 hozta nyilvánosságra ezt a trendet, amely várhatóan egyre szélesebb körben terjed...