szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az egészségügynek mindent el kell követnie, hogy visszaszorítsa a magas vérnyomás előfordulásának emelkedő tendenciáját, illetve a betegek jobb kezelésére kell törekedni – olvasható az amerikai orvosi intézet beszámolójában.

Az ajánlások között az egészségesebb étrend, a csökkentett sóbevitel, a rendszeres testmozgás szerepel. Az amerikaiak körülbelül háromnegyede ismerte fel a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükségességét, azonban ez egyelőre nem vezetett a kóros állapot csökkenéséhez. Az amerikai felnőttek egyharmada szenved a magas vérnyomástól, évente minden hatodik halálok vezethető vissza erre az állapotra.

A tanulmány megemlíti, hogy a magasvérnyomásos egyének egy része rejtve marad, és gyakran az ismert eseteknél is elmarad a kezelés. A mérsékelt hipertóniások gyakran nincsenek orvosi ellenőrzés alatt, ráadásul az idősebbek esetén az orvosok hajlamosabbak a kevésbé szigorú kezelésre. Az ajánlás szerint az egészségügynek és az egészségbiztosítóknak összehangolva kellene működniük ahhoz, hogy javuljon a betegek viselkedése, illetve a túlköltekezés mértéke csökkenthető legyen. A beszámoló megállapítja, hogy tömegek élnek egészségtelen életmódot: sok sót fogyasztanak, egészségtelenül táplálkoznak, elhízottak és alig mozognak; valamennyi hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához.

Az elérhető adatok alapján a hipertóniások aránya 22 százalékkal csökkenhetne, ha kevesebb sót, ellenben több zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét fogyasztanánk. Az elhízottak körében 5 kilogrammos súlycsökkenés a magasvérnyomás előfordulását 7-ről 6 százalékra csökkentené. A fizikai aktivitás növelése 4-6 százalékkal járulna hozzá az új esetek ritkább előfordulásához.

Az amerikai adatok szerint a kezeletlen hipertóniások 86 százaléka rendszeresen látogatja orvosát. A beszámoló ugyanakkor hiányolja a pontos ajánlásokat, hogy milyen állapotban kell megkezdeni a vérnyomásgondok gyógyszeres kezelését. A szegényebb, elhanyagoltabb rétegek között viszont nincs meg a segélyezési program, melynek segítségével hozzájuthatnak az olcsóbb vagy ingyenes kezeléshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

A magas vérnyomás új okát fedezték fel

A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek hiányoznak bizonyos vérzsírjaik - állapították meg német kutatók egy különleges eljárással. Bizonyos termékeket fogyasztva azonban ez orvosolható, a vérnyomás pedig csökkenthető.

MTI Plázs

Tíz évvel rövidebb élet magas vérnyomás miatt

A magas koleszterinszinttel és vérnyomással élő középkorú dohányos férfiak átlagosan egy évtizeddel rövidebb élettartamra számíthatnak, mint azok, akiknél nem jelentkeztek ezek a kockázati tényezők - közölték pénteken megjelent tanulmányukban brit kutatók.

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

Mennyibe kerül átlagosan most egy új autó Magyarországon?

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után