szerző:
MTI

Ha a reggeli gyógyszerkiosztás közben az ápolónőt megzavarják, az veszélyt jelenthet a betegekre - a meglepőnek nem nevezhető, de elgondolkoztató vizsgálati eredményt az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

A betegellátás gyakorlatában a figyelem elterelése miatt bekövetkező téves lépések naponta legalább egyszer előfordulnak. Megfigyelések szerint a hibás gyógyszerkiadás az ápolónők munkája közben, legtöbbször figyelmük megzavarása következtében történik. Johanna I. Westbrook és munkatársai a Sydneyi Egyetemen tanulmányozták a kórházi nővérek gyógyszerosztási tevékenységét. Hat osztályon két éven keresztül végezték a vizsgálatot. Minden tévedést följegyeztek, akár a gyógyszer kiválasztására, akár az adagra vagy a beteg személyére vonatkozott. Összesen 98 nővér munkáját ellenőrizték 505 órán keresztül, 720 beteg 4271 gyógyszerelésének adatait gyűjtötték össze.

Az eredmények mindenkit megleptek. Csupán a gyógyszerosztás 19,2 százaléka volt minden szempontból hibátlan. A gyógyszerezések 74,4 százalékában legalább egyféle hiba előfordult. A tévedések hátterét illetően az esetek 53 százalékában történt olyasmi, ami a nővér figyelmének megszakításához vezetett. "A figyelmet megszakító esemény minden alkalommal átlag 12 százalékkal növelte a hiba valószínűségét, és ugyanilyen arányban a klinikai tévedés esélyét" - közölték a kutatók.

Ráadásul a hibák mind súlyosabbak voltak, ha az ápolónőket gyakrabban szakították meg munka közben. "Ha a nővér folytatta a tevékenységét, a hibák esélye 2,3 százalék volt, de négy közbejött esemény hatására a hibalehetőség már megduplázódott" - írta a vizsgálat vezetője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Aggasztóan szaporodnak a kórházi fertőzések

Az amerikai kórházak elvesztik a csatát az életveszélyt jelentő kórházi fertőzésekkel szemben, melyeket a páciensek éppen az orvosi kezelések közben kapnak el - közölték kedden szövetségi egészségügyi tisztviselők.

MTI Plázs

Kevesebbet mutató kórházi hálóing

Jó hír a brit betegek számára: a hátul megkötős és meglehetősen sokat feltáró hálóing helyett előnyösebb viseletet kaphatnak a szigetország kórházainak páciensei.

hvg.hu Plázs

Magyar beteg: hogyan éljük túl a kórházat?

A szuperbaktériumok felzárkóztak a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések mellé a vezető halálokok listáján: a világon több mint 1,4 millió beteg szed össze valamilyen fertőzést kórházi tartózkodása során. Pedig az esetek zöme megelőzhető lenne, ám sok hazai kórházban a magas költségre hivatkozva nem végzik el a szűréseket, annak ellenére, hogy a kialakult fertőzés kezelése több milliós nagyságrendű is lehet. Igaz, nem csak drága módszerekkel lehet küzdeni, már a rendszeres kézmosással és a fertőtlenítőszerek megfelelő alkalmazásával is vissza lehetne szorítani a gyilkos kórokozókat.

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében