szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót, ezért az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért - közölte az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézete.

Az intézet tavaly a régióban mintegy 100 konyhát vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az iskolások étkeztetését alapjaiban meg kell változtatni, hiszen a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri  betegségekhez vezethet. A 2009-es vizsgálat például kimutatta, hogy az ajánlásokhoz képest majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, ráadásul ritkán kapnak a gyermekek friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amelynek célja, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő. A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfi termékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.

A program még nem fejeződött be, de az első adatok  alapján már látszik, hogy némi odafigyeléssel, és nem csekély szervezéssel át lehet alakítani a 20-30 éve megszokott ételajánlatot - hangzott el. A tervek szerint júniusban, a tanév végéig további módosításokra kerül sor Kondoroson, s ez alapján az ÁNTSZ elkészít egy olyan ajánlatot, amelyet azután az intézményeket fenntartó önkormányzatok vezetőinek is megküldenek.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek később, a felnőtt korukban a vendégeik lesznek, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket kedvelnek meg kiskorukban. Ezért támogatják az ÁNTSZ által indított programot. Tímár András, a csárda üzemeltetője pedig azt emelte ki, hogy némi odafigyeléssel már most is lehet módosítani az étlapon, így az ÁNTSZ által megfogalmazott minőségi és egészségi előírások majdnem teljesíthetők költségnövekedés nélkül.

Dankó Béla, Kondoros polgármestere mindazonáltal hozzátette: sajnos a közétkeztetést az állam legfeljebb ötven százalékban támogatja normatív módon, így annak másik felét az adott településnek kell előteremtenie. Hozzátette: erre azonban nem minden önkormányzat képes, ezért rendkívül eltérő a közétkeztetés minősége. Mint mondta, Kondoroson például sokmillió forintba kerül az óvodai és iskolai étkeztetés támogatása, mert a diákok 43 százaléka hátrányos helyzetűnek minősül, így számukra jár az ingyenes étkezés.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Jön a menza törvény?

Magyarországon az összes halálozás 75 százaléka daganatos, szív-és érrendszeri betegségekkel okolhatók, amelyek jelentős hányada egészséges táplálkozással megelőzhető lenne.