szerző:
MTI

Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót, ezért az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért - közölte az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézete.

Az intézet tavaly a régióban mintegy 100 konyhát vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az iskolások étkeztetését alapjaiban meg kell változtatni, hiszen a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri  betegségekhez vezethet. A 2009-es vizsgálat például kimutatta, hogy az ajánlásokhoz képest majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, ráadásul ritkán kapnak a gyermekek friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amelynek célja, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő. A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfi termékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.

A program még nem fejeződött be, de az első adatok  alapján már látszik, hogy némi odafigyeléssel, és nem csekély szervezéssel át lehet alakítani a 20-30 éve megszokott ételajánlatot - hangzott el. A tervek szerint júniusban, a tanév végéig további módosításokra kerül sor Kondoroson, s ez alapján az ÁNTSZ elkészít egy olyan ajánlatot, amelyet azután az intézményeket fenntartó önkormányzatok vezetőinek is megküldenek.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek később, a felnőtt korukban a vendégeik lesznek, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket kedvelnek meg kiskorukban. Ezért támogatják az ÁNTSZ által indított programot. Tímár András, a csárda üzemeltetője pedig azt emelte ki, hogy némi odafigyeléssel már most is lehet módosítani az étlapon, így az ÁNTSZ által megfogalmazott minőségi és egészségi előírások majdnem teljesíthetők költségnövekedés nélkül.

Dankó Béla, Kondoros polgármestere mindazonáltal hozzátette: sajnos a közétkeztetést az állam legfeljebb ötven százalékban támogatja normatív módon, így annak másik felét az adott településnek kell előteremtenie. Hozzátette: erre azonban nem minden önkormányzat képes, ezért rendkívül eltérő a közétkeztetés minősége. Mint mondta, Kondoroson például sokmillió forintba kerül az óvodai és iskolai étkeztetés támogatása, mert a diákok 43 százaléka hátrányos helyzetűnek minősül, így számukra jár az ingyenes étkezés.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Plázs

Jön a menza törvény?

Magyarországon az összes halálozás 75 százaléka daganatos, szív-és érrendszeri betegségekkel okolhatók, amelyek jelentős hányada egészséges táplálkozással megelőzhető lenne.

Találtak egy újabb okot, ami kihathat a gyermekvállalásra – és igen sokan lehetnek veszélyben

Találtak egy újabb okot, ami kihathat a gyermekvállalásra – és igen sokan lehetnek veszélyben

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

Tovább facebookosodik a Google Térkép, már eseményt is létrehozhatunk rajta

Tovább facebookosodik a Google Térkép, már eseményt is létrehozhatunk rajta

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

Szinte csak Apple termékeket használt a Huawei alapítójának letartóztatott lánya

Szinte csak Apple termékeket használt a Huawei alapítójának letartóztatott lánya