szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szemészek szerint a fiatal lányok a látásukat teszik kockára amennyiben kétes eredetű kontaktlencsékkel kívánják szemüket optikailag megnagyobbítani.

A divatőrület Lady Gaga Bad Romance című videoklipjenek tavalyi debütálásával vette kezdetét. A kisfilmben az énekesnő szemeit digitálisan megnagyobbították, hogy tekintete nyíltabb legyen. Számos, leginkább ázsiai, kontaktlencséket gyártó cég azt állítja, hogy termékeivel elérhető ugyanez a hatás. Az úgynevezett körlencse ugyanis lefedi a szemfehérje egy részét is, ezáltal a pupilla és a szivárványhártya nagyobbnak látszik - számolt be róla a BBC hírportálja.

A lencséket betiltották az Egyesült Államokban, miután nem kapták meg az érintett egészségügyi hatóságok engedélyét, de online könnyen megrendelhetők külföldi weboldalakról. Így olyan országokból juthatnak hozzá az elszánt rajongók – például Dél-Korea vagy Japán –, ahol nem szabályozzák a lencsék kereskedelmét; ráadásul sokféle színben kaphatók, áruk pedig 20 (kb. 4 ezer forint) dollár körül van.

A szemészek azonban aggódnak, a lencsék minőségellenőrzésének hiánya ugyanis komoly problémákat okozhat, mint például szemfertőzést, látássérülést, de akár teljes látásvesztést is. Assumpta Madu, a New York-i Montefiore Medical Centre szakembere úgy véli: „könnyen előfordulhat, hogy egy fertőzés miatt valaki elveszítheti a látását.”

Úgy tűnik nem mindenki gondolja ezt így. Egy cég az interneten CircleLens2U név alatt árulja a lencséket. Állításuk szerint a termék biztonsággal használható, és az ázsiai hatóságok által engedélyezett. „A lencséknek maguknak nincs semmiféle minőségi problémája. Ezek ugyanolyan lencsék, mint bármilyen más, hagyományos színű kontaktlencsék."

A  legnagyobb videómegsoztó portálon közzétett "oktató" kisfilmet, amely megmutatja, hogyan lehet valakinek igéző tekintete, eddig több mint 11 millióan látták. A 19 éves Pennsylvania-i lány, Chantal George majdnem két éve viseli. „Mostanra már tizenöt-féle lencsém van. Ez olyan, mint amikor új árnyalatú sminket teszel fel, vagy új ruhám van.” A lány elmondta, hogy egyáltalán nem aggódik a lencsék használata miatt. „Ezek ugyanolyanok, mint bármilyen más lencsék, használatuk során ugyanolyan körültekintően kell eljárni, nem szabad túl sokáig, vagy túl gyakran viselni őket” – tette hozzá.

A szemészek amúgy is unos-untig hangsúlyozzák, hogy kontaktlencséket csak akkor lehetne viselni, ha azt optikus írja fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Sokan választják a látáskorrekció eszközéül a kontaktlencsét, amelyből egyre szélesebb a választék. A megfelelő kontaktlencse a szemüvegnél tökéletesebb látásélményt nyújt, közvetlenül a szemre helyezve, azzal egységes optikai rendszert képez, kiegyenlíti az apró, felületes görbületi hibákat. Kiválasztása felkészültséget, szakértelmet kíván. Megnéztük, mire érdemes odafigyelni.

hvg.hu Plázs

Új kontaktlencse, amely visszaadhatja a látást

Az átütő erejű újítás jelentős látásjavulást eredményez, néhány hét alatt. Az eljárás a látáskárosult saját sejtjeit használja fel a szaruhártya – a szem külső, átlátszó rétege – sérülésének gyógyítására. Helyi érzéstelenítéssel végzik, a páciens a két órás beavatkozást követően hazatérhet, szükségtelenné téve a kórházi tartózkodás költségeit.

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell