szerző:
travelline.hu

Nemtől, életkortól, és ami talán a legfontosabb, hogy testsúlytól függetlenül mindenki számára javasolt mozgásforma a...

Nemtől, életkortól, és ami talán a legfontosabb, hogy testsúlytól függetlenül mindenki számára javasolt mozgásforma a vízi torna. A segítségével átmozgathatjuk minden porcikánkat, anélkül hogy ez megterhelő lenne az ízületünknek és a csontozatunknak, ám így is „égetjük” alaposan a kalóriákat! Bár ellenjavallata nemigen létezik, és gyakran nagyon könnyűnek tűnik, mégis fontos, hogy a mozgásunkat szakember koordinálja, mert egy-egy rosszul kivitelezett gyakorlat izomhúzódásokhoz is vezethet. Végezhetjük úgy is, hogy leér a lábunk (annak sem kell lemondani róla, aki nem tud úszni), de speciális, a végtagjainkra és a derekunkra rögzített segédeszközök segítségével mély vízben is mozoghatunk.

Miért előnyös a vízben végzett torna?

A víz felhajtóerejének hatására könnyebbnek tűnik a test, tehermentesíti a csontokat, az ízületeket és az ínszalagokat. A víz testre gyakorolt nyomása erősíti a légzőrendszert, javítja a vérkeringést és aktiválja a nyirokkeringést. Javítja a koordinációt és az egyensúlyérzéket, jó hatású az anyagcsere folyamatokra, az idegrendszerre, és a stresszt is csökkenti, remek közérzetjavító. A víz sűrűsége 800-szor nagyobb, mint a levegőé, így az itt végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldön, de mégsem izzadunk, mert a vízben könnyebb a hőleadás.  A víz ellenállásával szemben végzett mozgás nagyobb energia felhasználást igényel, mintha szárazon edzenénk, ettől olyan jó a fogyni vágyók számára. Bármely irányba is végezzük a mozdulatokat, szembe találjuk magunkat a víz ellenállásával, így olyan izomcsoportokat is meg tudunk mozgatni, amelyeket a földön nem veszünk igénybe.
Mivel minden izmot működésbe tudunk hozni, a vízben végzett mozgás remek alakformáló, feszesíti a kötőszövetet. A víz masszírozó hatásának köszönhetően még izomláztól sem kell tartanunk.

Melyiket válasszuk?

Gönye Erika, a Carbona gyógytornász fitnesz-tanácsadója elárulta nekünk, hogy a vízben végzett tornák különböző formáinak mi a lényege, és kinek ajánlottak. Összeállításunk segítségével könnyen megtalálhatjuk a számunkra ideális mozgásformát, de természetesen arra is lehetőségünk nyílik, hogy a szállodában a jól képzett szakemberektől személyes konzultáció során kérjünk segítséget a választáshoz.

Zenés vízi torna: 20-25 perces általános vízi torna zenére, részben vízi súlyzóval és vízi nudlival , részben ezen szerek nélkül.
Aqua-tréning: 30-35 perces fitnesz program hangulatos zenére. A gyakorlatok fejlesztik az állóképességet, az izomerőt, és a hajlékonyságot.
Aqua-fitness és Aquafins-Fit: ezek az aerobik programok azoknak ajánlottak, akik teljesen egészségesek, semmilyen szív-, vérnyomásproblémájuk nincs, és nem szenvednek ízületi- vagy gerincfájdalmaktól sem. A bemelegítés után következnek az aerobik gyakorlatok, ugrálások, futások. Az Aqua-Fitness közben vízi súlyzókkal erősítjük a különböző izmokat, míg az Aquafins-Fit tréningnél a lábakra és a kezekre tépőzárral rögzített, szárnyakra hasonlító aquafins eszközzel növeljük a víz ellenállását, így még hatásosabban erősíthetjük a problémás területeket (comb, popsi, has, kar). A torna végén nyújtó gyakorlatokat végzünk.
Vízi gerinctorna: általános gerinctorna a vízben különböző eszközökkel, mint az aquafins, a gumiszalag és az egyensúlyozó tányér.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
travelline.hu Plázs

Csak leugrom az orvoshoz nyaralni

Miért is várnánk egy betegség jelzésére, hiszen az egészségünk a kezünkben van, csak döntést kell hoznunk.

Schmidt Mária: Horthy visszaadta a nemzet önbecsülését

Schmidt Mária: Horthy visszaadta a nemzet önbecsülését

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Rendesen feldühítették a montenegróiak az angolokat

Rendesen feldühítették a montenegróiak az angolokat

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Lezárták a Hold utcát, tűzszerész is volt a helyszínen – videó

Lezárták a Hold utcát, tűzszerész is volt a helyszínen – videó