szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A BioExplorers nevű cég sikeresen tesztelte az eszközt: mind a 22 esetben a kis állatkák felfedték a táskába rejtett...

A BioExplorers nevű cég sikeresen tesztelte az eszközt: mind a 22 esetben a kis állatkák felfedték a táskába rejtett, testre szerelt „házi készítésű” pokolgépet. A főpróbát egy hipermarketben végezték el, megkérték a közreműködőket, haladjanak el az „egérszkenner” mellett. Az ezer résztvevőből 22-nek helyeztek a táskájába, vagy szereltek a testére élesítés nélküli robbanóeszközt. A sikeres találmány létrehozásában izraeli biológusok és jogvédő szervezetek is közreműködtek. 

Bizonyára sokakat érdekel, mi az egérszkenner lényege, ha netán számítani lehetne hazai elterjedésére. A New Scientist magazin szerint a szerkezet külsőleg teljesen hasonlít a teströntgenhez, viszont lényegesen eltér belső felszereltségében. Az okos szerkezetben ezúttal három konténer van elhelyezve, mindegyikben nyolc-nyolc egérrel. Amikor a speciálisan kiképzett egérkék robbanóanyagot vagy kábítószert éreznek a közelükben, jeleznek. Mégpedig egy egyszerű riasztórendszer segítségével: a hiperérzékeny szaglószervvel rendelkező egerek a veszélyes anyagokat érzékelve a konténereknek abba a részébe menekülnek, ahol a jelzőkapcsolót elhelyezték. A kapcsoló szignált ad, s a jelzőlámpák piros fénnyel világítanak.

©

A bioszkenner feltalálója és kifejlesztője Eran Lumbroso őrnagy, az izraeli haditengerészet tartalékállományú tisztje, a Tel Aviv-i Egyetem diplomás biológusa és zoológusa. A készüléket az izraeli repülésbiztonsági és bűnüldözési szakemberek is ajánlják: elsősorban nagyobb érzékenysége, megbízhatósága, költségtakarékossága és humánussága miatt, mivel nem sérti senkinek sem a személyiségi jogait, mint például a ruhánk alá bámuló testszkenner. A röntgensugaraktól sem kell tartani, hogy betegséget okoznak. Az egerek kiképzésének rövid időtartama (kb. két hét), valamint  fenntartásuk alacsony ráfordítási költségei miatt alkalmazásuk a kábítószer- és robbanóanyag kereső kutyáknál sokkal gazdaságosabb.

Vannak, akik a szenzor-egerekért aggódnak. A bioszkenner „gazdái” ezzel kapcsolatban is jó referenciával rendelkeznek, a laboratóriumi körülmények között született egérkék állatorvosi felügyelet alatt vannak, behatárolt a munkaidejük. Ha szükséges, légkondicionált körülményeket biztosítanak a részükre, táplálásukról is megfelelően gondoskodnak. Két-három éves élettartamukból 18 hónapot tölthetnek a repülőgépen utazó üzletemberek, magánutasok és a világot járó turisták szolgálatában. Ráadásul a szkenneregerek nagyobb biztonságban is vannak, mint a világ többi egere. Nyugodtan cincoghatnak, még a macskától sem kell félniük a repülőtereken.

Tóth Sándor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Ezrek ücsörögtek egymás mellett maszk nélkül, de aggódnak a partra sodródott tárgyak miatt Észak-Korában

Ezrek ücsörögtek egymás mellett maszk nélkül, de aggódnak a partra sodródott tárgyak miatt Észak-Korában

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon