szerző:
hvg.hu

Egyetlen nap is elég, hogy csökkenjen a szívinfarktus kialakulásnak veszélye, de már félóra elteltével is mérhető az a pozitív hatás, amit a cigaretta elhagyása vált ki a szervezetben. Nem csoda, hogy a 2012. január 1-jén lép hatályba lépő, a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadását lelkesen fogadta az egészségügyi szakma: a külföldi tapasztalatok már számszerűen is jelzik a dohányzás visszaszorításának pozitív hatásait.

"Öt dohányos férfiből kettő, míg öt dohányos nőből három hal meg valamilyen dohányzás okozta betegségben – szögezte le Mucsi János tüdőgyógyász a hvg.hu-nak. Majd gyorsan azt is hozzáteszi, tíz dohányos férfi közül egynél várható a tüdőrák kialakulása, míg tíz dohányos nő közül – előreláthatólag – kettőnél alakul majd ki tüdőrák. Az is tény, hogy akik már fiatalkorukban elkezdenek dohányozni, és nem hagyják abba, azok közül minden második valamilyen dohányzás okozta betegségben hal meg idő előtt. A nőkre veszélyesebb a cigaretta, különösen azokra, akik tizenéves korukban szoknak rá.

„A becslések szerint mások cigarettafüstjének belélegzése miatt évente mintegy 2300-an veszítik életüket Magyarországon: ez több mint a kétszerese annak, ahányan közlekedési balesetben haltak meg az utakon az elmúlt esztendőben” – hívja fel a figyelmet a szakember. A passzív dohányzás különösen a gyerekekre veszélyes: a bölcsőhalál 60 százaléka megelőzhető lenne, ha egyik szülő sem dohányozna. Sokan nem tudják, de fontos lenne minél többször elmondani: ha egy férfi dohányzik, negyedével megnöveli annak a kockázatát, hogy a partnere emlőrákos lesz. Jobban oda kell figyelnünk másokra: s ezt a jövő év januárjától életbe lépő, a nem dohányzók védelméről szóló törvény már hivatalosan is deklarálja. Tilos lesz a dohányzás zárt helyeken, így nem csak a munkahelyeken és a közintézményekben nem szabad majd rágyújtani, hanem a vendéglátóhelyeken sem lehet majd pöfékelni.

©

Az alapszabály az, hogy csak a bejárattól öt méteres távolságon kívül lehet csak dohányozni: ezt azért tartja szerencsésnek a tüdőgyógyász, mert így az épületbe belépők nem kényszerülnek arra, hogy belélegezzék mások cigarettafüstjét. Azt ugyanakkor nem tiltja a törvény, hogy a kerthelyiségekben és a szabadtéri szórakozóhelyeken rágyújtson valaki, ám az önkormányzatok – helyi rendeletben – korlátozhatják a füstölést a közterületeken is, például egy téren, ahol kávézók teraszai vannak. A törvényben benne van, hogy ilyen önkormányzati rendeletek nem akadályozhatják meg a vendéglátósokat abban, hogy a szabadban dohányzóhelyeket jelöljenek ki. Az általunk megkérdezett vendéglátósok ugyanakkor komolyan aggódnak a forgalom kiesése miatt – legalább 10-15 százalékos visszaesést jósolnak –, hiszen, ahogy egyikük mondta, a törzsvendégei nagy része elfoglalt üzletember, akik lazítani szeretnének egy vacsora vagy egy pohár bor mellett, amihez sokuknál egy cigaretta, vagy szivar elszívása is hozzátartozik.

Kevesebb lett az infarktus

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO álláspontja azonban nem osztja a kereskedelmi forgalom csökkenése miatti aggodalmakat. A szervezet több mint 100 vizsgálat eredményeinek nemzetközi áttekintése alapján megállapította, hogy a dohányfüstmentes szabályozás bevezetésének semleges vagy pozitív gazdasági hatása van. Eddig 48 országban vizsgálták meg a dohányzási tilalom hatását és sehol nem csökkent a kereskedelmi forgalom, az egyetlen kivétel Írország volt, de ott a dohányzási tilalom bevezetése egybeesett a sör adójának felemelésével.

A dohányfüstmentes szabályozások legfőbb célja, hogy a csökkentse a cigarettafogyasztást, s így javítsa az emberek általános egészségügyi állapotát. Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ szív-CT specialistája szerint a nagy nyugat-európai és amerikai tanulmányok azt mutatják, hogy hónapokkal a dohányzás köztéri betiltása után akár 20-30 százalékkal is csökkenhet az infarktus miatt felvett betegek száma. Ennek óriási hozadéka lehet népegészségügyi szinten is – teszi hozzá a szakorvos – hiszen jelentős összegeket lehet megspórolni azzal, ha kevesebb az infarktusos beteget kell drágán ellátni. A kardiológus úgy véli, mivel a dohányzás az egyik legerősebb, rövid időn belül módosítható rizikófaktor, a közelmúltban elfogadott dohányzásellenes törvénynek a  bevezetését követő hónapokban, tehát már 2012 tavaszán, érezhető hatása lehet a szívrohamok számának csökkenésében.

S ez csak egyetlen szelete a pozitív változásoknak, hiszen alig van olyan betegség, aminek ne lenne köze a legálisan árult méreghez. A dohányfüst szűkíti az ereket, növeli a vérnyomást, szaporábbá válik a pulzus, romlik az egyes szervek vérellátása. A dohányfüst gyulladás- és rákkeltő alkotórészei közvetlenül károsíthatják a nyálkahártyákat és a szerveket azon az úton, amelyet bejárnak a testünkben: elsősorban a légutak, a gyomor- és bélrendszer, illetve a húgyutak károsodása vezethető vissza az ilyen jellegű, elsődleges hatásokra. „Merevedési zavar, magasvérnyomás-betegség, szívizom-károsodás vagy éppen agyi katasztrófa is kialakulhat. És ne hagyjuk ki: a nikotin függőséget okoz, amely újra és újra rákényszeríti a dohányost arra, hogy rágyújtson. A dohányosok átlagosan 10-15 évvel élnek rövidebb ideig – kétharmaduk nyugdíjas koruk előtt meghal –, és háromszor több időt töltenek táppénzen, mint a nemdohányzók” – tér ki a gazdasági hatásokra is a tüdőgyógyász.

Arról nincsenek összehasonlító adatok, hogy a pipázás, vagy a szivarozás kevésbé viselné meg a szervezetünket, ha a dohányzás különféle formáinak veszélyeit nézzük. Mucsi szerint a pipa veszélyesebb a szájüregben, a szivar viszont rövid időn belül jelent igen nagy terhelést a szervezetnek, de mivel a cigarettát használják a legtöbben és leggyakrabban, ezért ez szedi a legtöbb áldozatot. Arra nincs általános recept, hogyan lehet a legkönnyebben letenni a cigarettát, de az a legjobb, ha szakember segítségével, személyre szabottan keressük a megfelelő módszert. Más kell a nikotinfüggőnek, és más a megszokásból, unalomból vagy csak társaságban rágyújtó dohányosnak. Tudnunk kell, milyen a függőség mértéke: ez abból is kiderül, hogy reggel mikor szívja el az első cigarettáját a dohányos. Ha ébredés után azonnal a doboz után nyúl erős, ha csak órákkal később gyújt rá, minimális a szenvedély mértéke. Egyes háttérbetegségek nehezíthetik vagy lehetetlenné tehetik a leszokást: egy depressziós betegnél például nem javasolják a teljes absztinenciát mindaddig, amíg a pszichés állapota egyensúlyba nem kerül. Az elfogadott törvényben szerepel, hogy kijelölt helyen, zárt térben megengedik a dohányzást a börtönökben és a pszichiátriai intézetekben is, mert ez segít elviselni a bezártság okozta feszültséget, illetve nyugtató hatással lehet egyes pszichiátriai betegekre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

A dohányzó férfiak fele impotens. Szexi a cigi?

A 21. század nagy kihívása a genetika újraértelmezése, génjeink ugyanis a lehetőségeket, nem pedig a megváltoztathatatlan jövőt jelentik. Ahhoz pedig, hogy a betegségeket megelőzzük, vagy visszafordítsuk átfogó életmódváltásra kell rászánnunk magunkat. Dean Ornish, magyarul most megjelent könyve ebben lehet a segítségünkre, mert a régi szokások elhagyása sosem könnyű.

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

3 milliárd forinttal támogatja a kormány egy osztrák autóipari cég beruházását

3 milliárd forinttal támogatja a kormány egy osztrák autóipari cég beruházását

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Ha ilyen van az autójában, megmentheti az életét – ezért jó az automata segélyhívó

Ha ilyen van az autójában, megmentheti az életét – ezért jó az automata segélyhívó