szerző:
MTI

A poszttraumás stresszben (PTDS) szenvedő háborús veteránoknál nagyobb eséllyel jelentkezik szívbetegség, mint azoknál a katonatársaiknál, akiknél nem diagnosztizálták ezt a pszichés zavart - állapították meg amerikai kutatók.

Eddig főként pszichológiai rendellenességként tekintettek a PTDS-re, ám egyre többet tudnak meg arról, hogy más jellegű orvosi problémákat is jelent az érintettek számára - mondta Ramin Ebrahimi kutatásvezető, egy háborús veteránokat kezelő Los Angeles-i orvosi központ munkatársa. A PTDS olyan traumák elszenvedőinél vagy szemtanúinál jelentkezik, mint az erőszak vagy a megerőszakolás, de például a természeti katasztrófák túlélőinél is felbukkanhat. 

Ebrahimi és csoportja 637 háborús veteránnál végzett szívvizsgálatot, közülük 88-nál állapítottak meg PTDS-t. Utóbbiak 75 százalékánál találtak beszűkült szívartériákat, míg a PTDS nélkül élő csoportban csak 59 százalékos gyakorisággal fordult ez elő. A követés átlagosan három és fél éve alatt a háborús veteránok közül a PTDS-el diagnosztizáltak 17 százaléka halt meg, míg a másik csoport tagjai közül csak 10 százalék. A vizsgálatba bevontak átlagéletkora - PTDS-el és anélkül is - 60 év körül volt, a veteránok nagy többsége férfi volt. A tanulmány az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!