szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elbukott egy 1-es típusú diabétesz elleni kísérleti vakcina a három fázisú klinikai kipróbálás második lépésében - közölték a teszt orvosai a The Lancet brit orvosi folyóirat online kiadásában.

Az 1-es típusú cukorbetegség kifejlődésének megelőzésére tervezett vakcina elvileg úgy működne, hogy megvédi a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta-sejteket az immunrendszer támadásától. A vakcinálás alapelképzelése az volt, hogy ha a glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) elnevezésű enzim kis dózisával beoltják a pácienst, akkor megtaníthatják immunrendszerének T-sejtjeit arra, hogy tolerálják e vegyületet. A túlérzékeny immunrendszer ugyanis ezt, a béta-sejtek előállításában kulcsfontosságú enzimet támadja meg.

A klinikai kipróbálásban Kanadában és az Egyesült Államokban összesen 145 páciens vett részt, akik életkora három és 45 év között volt, és a megelőző három hónapon belül diagnosztizálták náluk az 1-es típusú diabéteszt. A vizsgálatba bevont embereket három csoportba osztották, az elsőben csak a vakcinát kapták, a másodikban a vakcinát és egy immunerősítőt együtt, a harmadikban pedig csak immunerősítő szert.

A teszt folyamán mindhárom csoportban hasonlóan alakult a pácienseknél a betegség előrehaladása, és a tapasztalt mellékhatásokban sem voltak különbségek. Az eredményt Jay Skyler kutatásvezető, a Miami Miller Orvosegyetem munkatársa ismertette. Az 1-es típusú diabétesz - amelyet korábban fiatalkori cukorbetegségnek is neveztek - a diabéteszes páciensek 5-10 százalékát érinti. Tipikusan gyerek- vagy fiatal korban jelenik meg, az érintettek további életükben napi inzulin injekciókra szorulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak