szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ősztől tavaszig terjedő időszak az influenza és a különböző felső légúti betegségek szezonjának számít. E betegségek legjellegzetesebb kísérő tünetei az orrfolyás és orrdugulás.

Az ősztől tavaszig tartó influenza és a különböző felső légúti betegségek szezonja alatt a leggyakoribb betegség az úgynevezett megfázás, amelynek csaknem mindig kísérője a nátha. Felmérések szerint ebben az időszakban a felnőttek 14-20 százaléka, az öt-hét éves gyermekeknek pedig csaknem hatvan százaléka náthás, egy szezon alatt átlagosan kétszer-háromszor is. Ám annak ellenére, hogy gyakori nyavalyáról van szó, még mindig vannak tévhitek a tünetekkel, illetve a kezeléssel kapcsolatban.

A felső légúti betegségek csak hideg, csapadékos időben fordulnak elő – Nem igaz

Bár valóban ebben az időszakban fordulnak elő leggyakrabban ezek a betegségek, száraz, meleg időben is gyakorta kialakulhatnak, olyan helyzetben például, amikor szervezetünk nagy hőmérsékletkülönbségeknek van kitéve, legyen szó légkondicionáló használatáról vagy a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti jelentős ingadozásról.

Nem csak influenza, hanem nátha ellen is védekezhetünk védőoltással – Nem igaz

Míg az előbbit az influenzavírus különböző változatai okozzák, és van ellene védőoltás, addig az utóbbi kialakulásáért a leggyakrabban az úgynevezett rhinovírusok okolhatók, oltani pedig nem lehet ellene.

Az influenza és a nátha tünetei megegyeznek  – Nem igaz

Az influenza esetében a fő tünetek a láz, a hidegrázás, a fejfájás, az erősebb izomfájdalom, a száraz köhögés, az orrdugulás, azaz több az általános, egész testet érintő tünet. A náthás embert hőemelkedés, torokfájás és torokkaparás, száraz köhögés, orrdugulás, orrfolyás, szemváladékozás, fejfájás és tüsszentés kínozza.

A náthából hét-tíz nap alatt lehet felgyógyulni – Részben igaz

A vírusos eredetű nátha általában hét-tíz nap alatt múlik el, ha azonban a nátha bakteriális eredetű, vagy a nem megfelelő kezelés miatt bakteriális felülfertőzést szedünk össze, olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint az arcüreggyulladás, a légcső- vagy hörghurut illetve a tüdőgyulladás, amelyekből sokkal hosszabb ideig tart a felgyógyulás.

Nátha ellen leghatékonyabb kezelés az antibiotikum kúra – Nem igaz

Influenza és nátha esetén is az első körben tüneti kezelést – orrspray, lázcsillapító, köptető és vitaminok – érdemes bevetni, s csak a tünetek súlyosbodása illetve a szövődmények kialakulása után lehet influenzánál antivirális szereket és antibiotikumot, a nátha felülfertőződése illetve a bakteriális eredetű nátha esetén pedig antibiotikumot szedni.

A nátha kezelésekor nem kell külön foglalkoznunk az orrdugulással – Nem igaz

A nátha tüneti kezelésénél nagyon lényeges az orrban lévő váladék oldása és eltávolítása, az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése és a melléküreg kivezető nyílásainak szabaddá tétele. Ha ugyanis bedugul az orrunk, optimális közeg jön létre a kórokozók szaporodása és a szövődmények kialakulására. Emellett már néhány órás orrdugulás után kiszárad az orrunk, torok- és fejfájás jelentkezhet. Nem csak napközben érezzük a kellemetlenségeket, hanem éjszaka sem tudjuk kipihenni magunkat, mert zavar az alvásnál. Ezért fontos az orrdugulás okának tisztázása és az orrlégzés mielőbbi helyreállítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától