szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Harvard Egyetem egyik professzora új csodafegyvert fejlesztett ki fáradtság ellen, így könnyen lehet, hogy az általa feltalált, rúzs méretű tubus, amelyből egy pillanat alatt magunkba szippanthatjuk a szükséges koffeinmennyiséget, hamarosan lesöpri a porondról az olyan jól bevált élénkítőszereket, mint a kávé vagy az energiaitalok.

Amint arról David Edwards orvosbiológiai mérnökprofesszor beszámolt, az AeroShot nevű találmány teljesen biztonságos, és – szemben az energiaitalokban megtalálható taurinnal – semmilyen függőséget okozó anyagot nem tartalmaz. A szürke és sárga színű tubusok a 100 milligrammnyi koffeinpor mellett – ami egy nagy csésze kávénak felel meg – még B-vitamint is tartalmaznak.

Az Egyesült Államok demokrata szenátora, Charles Schumer azonban azt szeretné, ha az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kivizsgálná a terméket, mert véleménye szerint könnyen diszkódroggá válhat, amit a fiatalok addig isznak majd, amíg rosszul nem lesznek tőle. A szenátor aggodalmaira reagálva Edwards kifejtette, hogy az AeroShot csak 18 éven felülieknek lett szánva, és semmivel sem veszélyesebb a kávénál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy annak idején a kávét is hasonló hisztéria fogadta, így nem meglepő, ha sokan most is kétkedve állnak az újdonsággal szemben.

Az AeroShot – amelyből egy tubus hat adagot tartalmaz – úgy működik, hogy használója annak por alakú tartalmát a szájába spricceli, ami szinte azonnal feloldódik. Lisa Ganjhu, a New York-i Luke’s-Roosevelt Kórház belgyógyász-gasztroenterológusa amiatt aggódik, hogy a koffein inhalálása közben a fogyasztók nem lesznek tudatában annak, mennyit is fogyasztanak belőle, szemben azzal, amikor szép lassan megisznak egy csésze kávét. Ugyanakkor a terméken szerepel a figyelmeztetés, hogy napi szinten háromnál több adagot senkinek nem ajánlanak.

A terméket először egyetemistákon tesztelték, fogadtatása pedig eléggé vegyes volt. Akadtak, akik azonnal megkedvelték, mások viszont úgy vélték, a reggeli forró kávé kortyolgatását semmi nem helyettesítheti. Az AeroShot gyártói úgy gondolják, termékük olyan helyzetekben lesz nélkülözhetetlen, amikor a folyadékfogyasztás nehézkes lenne, például kerékpározás, síelés, netán könyvtári tanulás közben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők