szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan előzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

"A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiőrlésű gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" – magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa. A legújabb tanulmányok szerint ezek az élelmiszerek segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását és csökkentik a magas vérnyomást is.

Ilyenkor tavasszal ráadásul tele vannak a piacok finomabbnál finomabb, friss és szép zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ha főként szezonális alapanyagokat választunk, akkor még anyagilag sem járunk rosszul. McKindley szerint az egyik legjobb választás tavasszal az eper, mivel alig tartalmaz kalóriát, viszont tele van olyan anyagokkal, amelyek révén megelőzhető a mell-, bőr,- hólyag-, nyelőcső- és a tüdőrák kialakulása. Figyeljünk azonban arra, hogy olyan epreket válogassunk, amelyek nem penészesek vagy sérültek. Hasonlóan jó választás az ananász is, mivel zsírmentes és rengeteg C-vitamint tartalmaz. Vásárláskor nézzük meg, hogy a külsején nincs-e puha, sötét folt, és ne legyen túl száraz se.

A szakértő szerint a zöldségek közül ugyancsak kiváló választás a spenót és a brokkoli. Ezek ugyanis nagyon alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor laktatóak és jó hatással vannak a szervezetre. A spenót például rengeteg vasat, folsavat és antioxidánst tartalmaz, a brokkoli szintén tele van folsavval és antioxidánssal, sőt, magas rosttartalma miatt az emésztést is segíti.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!