szerző:
Vajna Tamás

Az utóbbi években új biológiai szakkifejezéssel bővült a tömegtársadalmak szókincse. Míg az 1980-as években a koleszterin, az 1990-esekben a telített és telítetlen zsírsavak, a 2000-esekben pedig az antioxidánsok körül zajlott a közbeszéd, napjainkban a probiotikumok jelentik a slágertémát. A joghurtok, a különféle porok, tabletták és az intim mosakodó folyadékok után már Magyarországon is kapható probiotikus tampon. Mint kiderült, ártani biztos nem árt.

Amikor 1995-ben az USA-ban kirobbant a dioxinos tamponok botránya, sokan úgy vélték, hogy befellegzett ezeknek az intim eszközöknek. Az eredetileg pamutszálakból készült tampont egy bizonyos denveri háziorvos találta fel, az Earle Haas által az 1930-as években kikísérletezett egészségügyi betétekben ugyanis az 1970-es évektől egyre több lett a műanyag. Ebből a plasztikból szabadult fel a mérgező dioxin.

A higénia-ipar innovátorai ekkor veselkedtek neki a természetesebb metódusoknak. Nyilvánvaló lett ugyanis, hogy a civilizáció szó szerint kilúgozhatja az életet: a kórokozók távoltartása miatt folyamatosan enyhén savas kémhatású hüvely ugyanis nemcsak a műanyagokból felszabaduló mérgek káros hatásának van kitéve.

Az édességfogyasztás, a fertőtlenített vízek használata, a műanyagokkal teli alsóneműk viselése, továbbá a vérzéscsillapítókkal vegyített tamponhasználat kedvez a gombák szaporodásának. A következmény pedig jó esetben kellemetlen viszketést, de szélsőséges esetekben akár meddőséget is okozhat a lúgos vagina.

Pedig a képlet voltaképp egyszerű: a homo sapiens női egyedeivel együttélő hasznos mikrorganizmusokat kell csak táplálni. Alapesetben a csupán figyelmes étkezéssel és az organikus higéniával éltetett immunrendszer megoldja a kérdést.

Csakhogy a steril urbánus lét többnyire nem veszi figyelembe ezeket igényeket, csakis a kényelmet. A Harvard Medical School egy tavalyi vizsgálati eredménye szerint ugyanakkor probiutikumokkal vissza lehet állítani a természetes hüvelyflórát.

Probiotikus
©

A probiotikus tampont az 1990-es években a magyar Kvanta Endre kísérletezte ki és védette le. Az általa használt -- a tamponból a hüvelyben felszabaduló -- tejsav-komponshez hasonlóak egyébként a konkurensek hatóanyagai is, ahogy a probiotikus joghurtok, táplálék kiegészítők, intim gélek hatóanyagai is ugyanarra a kaptafára készülnek. A probiotikus tamponok az európai piacon jelentek meg először, és nem is akad még gyártó máshol. A brit Saforelle vagy a szintén szigetországi Natracare mellett a svéd Elle AB volt az úttörő.(Svéd városi legenda, hogy a gombás fertőzések folyományaként fellépő mellékjelenségek védőeszközét, a probiotikus koktélba áztatott, majd visszaszárított vattahengert Kvanta a magyar kifejezés miatt nevezte el a svédül is kiejthető ellen-nek.)

Annyi bizonyos, hogy, mint az a harvardi vizsgálatból is kiderül, a tejsavas kezelés működik.  A természetes összhangot visszaállító, a menszesz idején használandó intim eszköz a hüvelyben fejti ki hatását, a nyálkahártyát látja el jófajta mikro-organizmusokkal, és a természetes kémhatást is visszaállítja. Költséghatékony megoldással a napi egy tampon is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. Ezek a termékek ugyanis nem olcsók. Hatóanyagaik miatt nem is lehetnek azok. Viszont az bizonyított, hogy a lugosító civilizációs hatásokkal szemben védettebé teszik a női szervezetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől