szerző:
R.A.
Tetszett a cikk?

Bruges (Brügge) egy ékszerdoboz. Pici, gazdag és drága. Ki ne szeretné hazavinni a saját ékköveit?

Mint bármely más városban, Bruges-ben is találkozunk dilemmákkal: ha szállásra költünk többet, megtakaríthatunk az étkezésen. Ha a programokon spórolunk, drágább lesz a közlekedés. Csak döntés kérdése, mi a fontosabb és mire szánunk több pénzt – de semmiképpen ne a helyszínen hozzuk meg, így csak a legdrágább verzióra pazarolnánk az erős forintot.

©

Így jutunk el Bruges-ig

Oda-vissza: 35 600 forint – 43 160 forint

Budapesten is ki kell jutnunk a repülőtérre, majd onnan vissza. Ha van bérletünk, és nem bánjuk a 2-3 átszállást, akkor 0 forint a költsége. Ha időt és energiát szeretnénk spórolni pénz helyett, akkor érdemes egy repülőtéri transzfer járatot rendelnünk, ami úgy működik, mint egy taxi, csak a minibusz többi utasával osztozunk a költségeken. Ez nagyjából 3500 forint.

A jó időzítés is pénzt takarít meg

A vonatút nagyjából másfél óra és körülbelül fél óránként indul egy járat a repülőtérről. Mégis érdemes előre tervezni, és nem csupán a vonatutat, hanem a teljes belgiumi kirándulást. A vasutak például hétvégére kedvezményt adnak, érdemes figyelembe venni, amikor a naptárunkat lapozgatjuk.

Ezen túl a jelen költségvetés 3 nap-3 éjszakára készült, vagyis mindenképpen még egy fél nappal számoljunk (ez az utazások két csonka napját fedi.) Akkor tudjuk a legnagyobb értéket megtalálni az utazásban, ha az érkezésünk nem estére, a hazaindulásunk pedig nem reggelre esik.

A repülő Brüsszelig visz nagyjából 28 000 forintért (oda-vissza), itt még vonatra kell szállnunk. 7 250-11 310 forint között ingadozik a Brüsszel-Bruges-Brüsszel vonatjegy fejenként, attól függően, hogy milyen napokon utazunk.

Bruges-ben a buszjegy ára 1,20 euró, azonban ezt ketten is használhatjuk. A pályaudvartól a szállásig és vissza fejenként 350 forintért tehetjük meg az utat, hiszen osztoztunk a költségén.

Városi közlekedés

3 napra 3 480 forint

Ahogy Párizsban, Prágában vagy Londonban, itt is két lehetőségünk akad: a közlekedésen szeretnénk takarékoskodni, vagy a programokon? A város ugyanis gondol a turistákra, és egy kirándulóbérletet kínál fel. Ezzel a kártyával olcsóbban használhatjuk a tömegközlekedést és kedvezményesen válthatjuk meg a belépőket múzeumokba, galériákba, programokra.

A városi közlekedés 3 napra egy 12 eurós bérlettel megoldható. Ha van Brugge City Card a zsebünkben, akkor csak 6 euró. A turistakártya azonban 40 euró (diákoknak 37) 3 napra.

Programok

Mikor éri meg a Brugge City Card? 8 700 forint - 39 440 forint

Mielőtt megünnepelnénk a féláron vett bérletet, gondoljuk végig, hogy megéri-e a Bruges kártya.

Nem éri meg.

72 óra alatt kellene kihasználnunk előnyeit, és ez túl kevés idő. A kártya ugyanis csak 25-30%-os árkedvezményt biztosít a programokra és 50%-ot a bérletre. Nem utazhatunk vele, nem léphetünk be ingyen múzeumokba, galériákba, így mindenképpen keletkezik még költségünk a 40 euró felett. Körülbelül 90 eurót kéne még belépőkre szánnunk ahhoz, hogy elkezdjük érezni az előnyét, ez nagyjából 8-9 fizetős programot jelent, vagyis napi 2-3 alkalmat. (És ne feledjük el a 6 eurós közlekedési költséget, amit szintén a kártyán túl fizetünk!) Ezért aztán csak az vegye meg, aki kifejezetten múzeumkirándulásra érkezik.

Amúgy számoljunk napi egy látogatással, vagyis összesen három-négy belépővel: 8 700 forint.

Gondoljuk újra a közlekedést…

Inkább csak 350 forint -1 305 forint

12 eurót költöttünk bérletre, ezzel korlátlanul használhajtuk a buszokat és vonatokat. Kihasználjuk? Aligha. A város olyan pici, hogy mindent elérünk sétálva. A repülőtér-szállás-repülőtér útvonalakon túl nincs szükségünk buszokra.

Ígyhát itt is tudunk takarékoskodni. Marad az 1,20 euró költségünk érkezés és távozás napján. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes két főre 9 eurót befektetnünk amiért egy 10-es tömböt kapunk.

©

Szállás

18 000 forint – 90 000 forint

Itt is két lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy miként szeretnénk megoldani az étkezést. Minél olcsóbb a szállás, annál drágább az étkezés.

Ha egy olcsó hostelben vagy szállodában lakunk, akkor kapunk egy szerény reggelit, de minden étkezést házon kívül kell megoldanunk. Ha hajlandóak vagyunk a drágább lakásbérlésre, akkor saját konyhánk van, magunkra főzünk, és bolti áron vesszük a hozzávalókat.

A döntésünket tehát két kérdés mentén tudjuk meghozni:

- Mennyivel olcsóbb az takarékos szállás + házon kívül étkezés kombináció?

- Megéri-e nekünk a drágább lakás + önellátás kombó? Mit kapunk ezért a plusz költségért?

Egy lakás bérlése: 90 000 forint

Egy olcsó, hátizsákosoknak fenntartott hostel: 18 000 forint

Eszünk-iszunk, meleget is

15 000 forint – 28 000 forint

Házon kívül legalább két étkezéssel számolunk, ebből az egyik legyen meleg. Mivel télen járunk-kelünk a városban, ezért biztos, hogy 2 alkalommal egy-egy forró teát vagy kávét is szívesen innánk.

Fejenként napi 8 000 forinttal mindenképpen érdemes kalkulálnunk, három teljes és egy fél nappal kalkulálunk: 28 000 forintot mindenképpen elköltünk.

Árak a városban
Egy alacsony költségű étkezésért is könnyen kifizethetünk 4 000 forintot, egy korsó sör akár 1 000 forintba is kerülhet. Egy capuccino nagyjából 500 forint.

Amennyiben a lakás mellett döntöttünk, akkor minden étkezési költségünket bolti áron számolhatjuk. Három étkezéssel kalkulálunk, hiszen a reggelit ez alkalommal magunknak kell biztosítanunk.

15 000 forintért mindent bőségesen megoldhatunk, benne a szendvicsekkel és nagy termosz teával, amit magunkkal viszünk a napi kirándulásra.

*Tapasztalt turisták óvatosságra intenek a belvárosi étkezőknél, főleg a Grote Markt-on. A weben több helyen is panaszkodnak, hogy olcsó turistacsapdákat állítanak a vendéglátósok. Például a kenyeret úgy szolgálják fel, mint a megrendelt fogás részét, de végül a számlán külön díjat számolnak fel érte.

Szállás és étkezés újragondolva

A fenti két változatból az első, amelyben a szállás olcsó de az étkezés drága, összesen 46 000 forintot költöttünk. A drágább verzióban 107 500 forintért laktunk, ettünk, ittunk.

©

A különbség tehát a látványos 61 500 forint. Ha csak a pénz számít, akkor a döntés egyértelmű.

Azonban érdemes ezt az árkülönbséget újragondolni – amennyiben megtehetjük. A drágább megoldást akkor érdemes választani, ha teljes szabadságra vágyunk: amikor magunkra főzünk, nem kell a napi kirándulást az étkezések köré építeni.

De mint mindig: a pénz nagy úr.

Ettünk, ittunk, aludtunk, mulattunk – mi kerülhet még pénzbe?

4 000 forint – 11 500 forint

Mindenképpen kössünk biztosítást: 4 000-8 000 forint.

Érdemes még a tájékozódáson is elgondolkodni. Ez lehet egy útikönyv, lehet egy okostelefonra letölthető applikáció: 0-3 500 forint. Mielőtt egy fillért is kiadnánk, érdemes körbekérdezni, hogy akad-e valakinél egy kölcsönözhető útikönyv. Az is olcsó megoldás, ha néhány óra alatt a webről levadászott ismeretek alapján állítjuk össze útitervünket.

Biztonsági tartalék mindig legyen!

10%-a eddigi költségeinknek

Ha mindennel számot vetettünk, még akkor is bekövetkezhet a váratlan. Talán patikába kell szaladnunk, vagy egy taxit kell hívnunk. Nehéz e tételekkel számolni (ezért váratlanok), ígyhát az eddigi költségek 10%-t még hozzáadjuk a költségvetésünkhöz.

Költségvetés 3 és fél napra 1 főre, 2 fős utazás esetén (1 euró=290 forint)

Utazás a helyszínre + Hazautazás

minimum: 35 600 forint / fő

maximum: 43 160 forint / fő

Utazás a városban

minimum: 350 forint / fő

maximum: 1 305 forint / fő

Szállás

minimum: 18 000 forint / fő

maximum: 90 000 forint / fő

Program

minimum: 8 700 forint / fő

maximum: 39 440 forint / fő

Étkezés

minimum: 15 000 forint / fő

maximum: 28 000 forint / fő

Biztosítás, tájékozódás

minimum: 4 000 forint / fő

maximum: 11 500 forint / fő

Biztonsági tartalék

minimum: 8 415 forint / fő

maximum: 21 340,50 forint / fő

Összesen

minimum: 89 815 forint / fő

maximum: 234 745,50 forint / fő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

Gergely Márton: A Facebook pofátlansága

Gergely Márton: A Facebook pofátlansága