szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átadták Budapest eddigi legnagyobb, mintegy 2600 négyzetméteres közösségi kertjét szerda délelőtt. A Kerthatár Közösségi Kertben még mintegy 40 parcella vár gazdára.

A Kerthatár Közösségi Kertet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) alakította ki a Soroksári út és a Határ út sarkán fekvő, a Magyar Telekom által átengedett, mostanáig kihasználatlan és részben betonnal borított területen. A száz, egyenként mintegy 8 négyzetméteres parcellán a környékbeli lakosok zöldséget, gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket termeszthetnek, emellett tanparcellákat is kialakítanak iskolások számára.

Finta Sándor, Budapest főépítésze az eseményen elmondta: a fővárosban egyre több közösségi kert alakul ki, amelyek miközben alapvetően nem változtatnak Budapest turisztikailag is rendkívül fontos építészeti látképén, növelik a zöldfelületek arányát, és új közösségi felhasználására alkalmas helyszíneket, tereket biztosítanak. Éppen ezért támogatásuk fontos részét képezik a Budapest 2030 Hosszú Távú Fejlesztési Koncepciónak is.

A magyar fővárosban - hasonlóan a nyugat-európai trendekhez - a közösségi kertek jellemzően a gazdasági világválság hatására megrekedt ingatlanfejlesztés következtében üresen maradt foghíjtelkeken alakulnak ki - magyarázta Finta Sándor. Hozzátette: érdemes lenne követni Szentpétervár példáját is, ahol egyre több közösségi kertet alakítanak ki panelházak tetején az ott lakók számára.

A Kortárs Építészeti Központ 2010 óta foglalkozik a közösségi vagy nagyvárosi növénytermesztéshez alkalmas kertek kialakításával, céljuk ezzel elsősorban a közösségteremtés mellett az elhagyott, gondozatlan területek új élettel való megtöltése - mondta el Kertész Monika, a szervezet kurátora. Mint fogalmazott, ma Budapesten minden közösségi kert mögött egy-egy erős helyi civil kezdeményezés áll, amelynek tagjai az önkormányzatokhoz és magáncégekhez fordulnak terveik megvalósítása érdekében.

Hozzátette: a közösségi kertek helyszínének kiválasztásakor mindenképpen érdemes szakemberek segítségét igénybe venni, például talajvizsgálatot végeztetni, hiszen nem lehet tudni, hogy egy-egy elhagyott területen nem folyt-e korábban maradandó környezetkárosítással járó tevékenység.

A Kerthatár Közösségi Kertben még mintegy 40 parcella vár gazdára, jelentkezni online a www.kozossegikertek.hu oldalon található kérdőív kitöltésével lehet. A kertben történő növénytermesztéshez a KÉK szakmai segítséget kínál, a megtermelt zöldségeket és a gyümölcsöket a parcellatulajdonosok vihetik haza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!