szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerika történetében először két hölgy is elvégezte minden idők legkeményebb katonai kiképzését, az elit Ranger iskolát. Egyelőre még ők sem vehetnek részt az US Ranger elit alakulat munkájában és nem szolgálhatnak közvetlenül a frontvonalon, ugyanakkor a Pentagon már bejelentette, hogy közeljövőben határozott lépéseket tesz a nők egyenjogúságának előmozdításáért az amerikai hadseregben.

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Amerika történetében először két hölgy is elvégezte minden idők legkeményebb katonai kiképzését, az elit Ranger iskolát a Georgia és Alabama államok határán található Fort Benning bázison. A hadsereg ugyan nem hozta nyilvánosságra a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hölgyek nevét, de azt elárulták, hogy most pénteken vehetik át a diplomájukat, és onnantól viselhetik a Ranger feliratú jelvényt.

Képünk illusztráció
©

Az US Rangers az Amerikai Egyesült Államok hadseregének elit gyalogosegysége. Az első Ranger-alakulatok a 17. században jöttek létre. Harcoltak többek között a franciák ellen, az indián háborúkban, a függetlenségi háborúban és az amerikai polgárháborúban is. Egy másik felfogás szerint az első Ranger-alakulat 1942-ben született, amikor Lucian Truscott ezredes azzal az ötlettel kereste meg az amerikai hadsereg főparancsnokságát, hogy a brit ejtőernyős-kommandó mintájára az amerikai hadseregben is létre kellene hozni egy speciális, kis létszámú, ám ütős egységet.

A Ranger-zászlóalj 1943 tavaszán, Észak-Afrikában esett át a tűzkeresztségen. A második világháború végén feloszlatták az összes Ranger-alakulatot, azonban az ujjászervezésre, már 1950-ben, a koreai háború idején sor került. A Rangerek azóta részt vettek minden olyan fegyveres konfliktusban, amelyben az Amerikai Egyesült Államok is érintett volt.

A Ranger-hagyománynak mindig is része volt, hogy csak a kiválasztottak vehettek részt a kiképzésben. A hatvanegy napos Ranger-iskolát a mai napig az egyik legnehezebb, ha nem a legnehezebb különleges kiképzésnek tartják, amit csak az igazán arra érdemesek tudnak eredményesen elvégezni. Általában a jelentkezők 40%-a képes eljutni a célig, például sokan véreznek el azoknál a gyakorlatoknál, amelyeket minimális alvással és élelemmel kell végigcsinálni.

Annak ellenére, hogy a két hölgy történelmet írt a Ranger-iskola elvégzésével, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan megnyílik előttük minden kapu azokba a katonai alakulatokba és intézményekbe, amelyek továbbra is kizárólag férfiakat foglalkoztatnak. A hölgyek továbbra sem szolgálhatnak a Ranger-seregben és nem vehetnek részt közelharcban. A Pentagon azonban már jelezte, hogy ebben változás várható, mert a közeljövőben felülvizsgálják a nők egyenjogúságának kérdését az amerikai hadseregen belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban