HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

„A magyar csapat játéka nyomán megnőtt az én önértékelésem, önbizalmam is” – véli Hevesi Krisztina sportpszichológus, az ELTE oktatója, aki az EB alkalmából összefoglalta, miben más az idei bajnokság, mint a többi. Vélemény.

Az idei futball EB egy olyan élményt adott a 44 évnél fiatalabbak számára, amit korábban soha nem élhettünk meg: úgy nézni a közvetítéseket, hogy tudjuk, közünk van hozzá, érintettek vagyunk a mérkőzések eredményeiben. Az EB előtt folyamatos volt a latolgatás a szakemberek részéről: vajon szerezhetünk-e pontot, van-e esély arra, hogy esetleg egy győztes meccsel térjünk haza?

Szerencsére erre már nem kell emlékeznünk. A pszichológusnak viszont „illik” – mivel akkor értjük meg a jelenségeket, ha átlátjuk a folyamatot. Ismételjük csak meg a mondatot: a magyar futballban dolgozó szakemberek jelentős része – burkoltan vagy ki is mondva – kételkedett abban, hogy ez a magyar csapat tud mérkőzést nyerni. De akkor a játékosok hogyan is hinnék el, ha az őket edző, minősítő, kiválasztó vezetőknek ez a véleménye? Még szerencse, hogy jött egy „nagyképű” (ahogy eleinte titulálták) külföldi edző, aki fittyet hányt a bebetonozódott magyar kishitűségre.

Tegyük fel magunkban a kérdést: vajon ezek a fiúk három hónap alatt, nála tanultak meg cselezni, gólt lőni, és főleg passzolni? Nos, könnyedén belátható, hogy ilyet nem lehet. Márpedig ismerjük el, rengeteget változott a passzok pontossága, a játék magabiztossága. Nem szorongunk, szenvedünk, és csak védekezünk – hanem a korábbi deffenzív felállással szemben egy offenzív, kezdeményezőbb futballt játszik a csapat.

Ez meglátszik a játékosok mentalitásán is: a győzelem a cél, elhisszük azt, hogy nyerni tudunk. Lefordítva a pszichológia nyelvezetére: a válogatott játékosainak és a csapatnak egyaránt megemelkedett, javult az önbizalma, hinni tud a saját képességeiben, teljesítményében és a győzelem esélyében is.

És most visszaolvastam az írásomat: többes szám első személyben írtam, szinte végig „mi” élményt átélve azonosultam a válogatott teljesítményével. És ez a sportsikerek lényege! A magyar csapat játéka nyomán megnőtt az én önértékelésem, önbizalmam is. Ezért annyira lényeges a sport az országok számára, hisz az egész nemzet hangulatára kihat – amint láthattuk ezt a győztes, vagy a „hízelgően” döntetlen meccsek eufórikus örömmámora után.

Milyen volt a lelátó hangulata? Szerettük és támogattuk a csapatot, egy célért szurkoltunk. Itt nem volt fradista, újpesti vagy vasas drukker, vagy más kisebbségi csoportellentét – csak egy közös cél és akarat. Ahogy azt a török származású amerikai szociálpszichológus, Muzafer Sherif a csoportközi konfliktusok megoldásáról már az ötvenes években leírta: egy közös, és felsőbbrendű cél kisimítani képes az ellentéteket. Ő ezt akkor egymás ellen szövetkező gyerekcsoportok esetében igazolta, amikor a táborba élelmet szállító, elakadt szekeret csak együttes erővel tudták kihúzni a sárból, így kénytelenek voltak mindannyian összefogni a siker érdekében. És ami a lényeg: ezt követően oldódott az ellenségeskedés, közelebb kerültek egymáshoz a csoportok tagjai, és egyre jobban megkedvelték egymást.

Hevesi Krisztina pszichológus FB oldalát itt találja, könyveiről pedig itt olvashat. Néhány cikke a HVG Extra Pszichológia magazinban: Szereti intim testrészeit? Az önelfogadáshoz ez is hozzátartozik és Miért búcsúszexelünk?

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, május 26-án megjelent számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik: Hogyan lehetünk harmóniában a testünkkel? Mit üzennek a betegségeink? Mi áll evési zavaraink hátterében? Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat – a kiadónál!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A helyes magyarságról - válasz TGM-nek

A helyes magyarságról - válasz TGM-nek

Rákattant a net népe a zuhanyzóba akasztható okoshangszóróra

Rákattant a net népe a zuhanyzóba akasztható okoshangszóróra

A 92 éves David Attenborough nem áll le: a Netflixhez igazol

A 92 éves David Attenborough nem áll le: a Netflixhez igazol

Szerdára tolták a lezárást az M1-esen

Szerdára tolták a lezárást az M1-esen

Közbelépett az EU, nem egyesülhet a Siemens és az Alstom

Közbelépett az EU, nem egyesülhet a Siemens és az Alstom

Krúzolás a bulinegyedben

Krúzolás a bulinegyedben