HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A szülők sokszor igyekeznek megkímélni a gyereket, és úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Hiába, a gyerek pontosan tudja, érzi a bajt. Hogyan működik ez a csodálatos radar?

Titkok és hazugságok árnyalják a világot. A titok, ami miatt a nem verbális és verbális, vagyis a mutatott és elmondott információk nincsenek összhangban. Mást mutat, mint amit mond. Sokunknak ismerős a helyzet. A főnök magyarázata, amikor szabadságról vagy a fizetésemelésről kérdezzük. A beszélgetés után pontosan tudjuk, hogy nem lesz itt emelés vagy hosszú nyári szabadság, bár azt mondta, meggondolja. Mi felnőttek is érezzünk, ha a verbális és nem verbális csatornákon érkező jelek, információk nincsenek összhangban – olvasható a HVG Extra Pszichológia legújabb, február 24-én megjelent számában.

Mint Héjja Edit pszichopedagógus A gyerekek érzelmi radarja, Tükröt tartók című cikkéből kiderül, a gyerekek még érzékenyebbek erre a diszharmóniára. Sokaknak érthetetlen a helyzet, amikor a gyermeküket a játszótérről szeretnék az otthoni vacsora felé terelgetni, de csak hosszas próbálkozás után sikerül. A gyerek gyorsan rátanul arra, ha a „Most már indulunk!” felszólítás után még hosszas beszélgetésbe kezdünk a szomszéd anyukával, vagy visszaülünk a padra. Ez a mozdulatsor, szavak nélkül azt jelenti, hogy még maradunk.

Tájékozódni a kapcsolatok szövevényében
©

Sajnos vannak olyan családok, ahol megtiltják, hogy gyermekek használják érzelmi radarjaikat. A kettős kommunikáció nyomán a gyerek jelzi a szüleinek, hogy valami nincs rendben. De a szülők nem vesznek erről tudomást, rosszabb esetben büntetik. Ezekben a családokban csak a szavak szintjén elmondott információnak van súlya, ezáltal butítva a gyermek érzelmi radarját. Ezek a gyerekek sokkal nehezebben tudnak kapcsolatot teremteni, hiszen a jelek olvasására majdnem teljesen vakok. Könnyű az orruknál fogva vezetni őket, hiszen csak félinformáció alapján tájékozódnak a kapcsolatok szövevényes hálójában.

Hogyan fejlesszük gyermekünk érzelmi radarját? 3 tipp

1. Ismerje el gyermeke érzelmeit! Soha ne cáfolja meg, amit ő érez!

Próbálja kerülni az olyan mondatokat, hogy:
- Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod.
- Nem is vagy fáradt.

2. Tükrözze vissza gyermeke érzelmeit!

Próbálja megérteni, mit érezhet valójában, és fogalmazza meg a saját szavaival is. Például:
- Látom, most nagyon fáradt vagy.
- Igen, most mérges vagy, de nem szabad senkit megütni.

3. Visszatükrözés után elegendő, ha csak meghallgatjuk a gyereket. Nincs szüksége kioktatásra, pszichologizálásra.

Olvassa el a teljes cikket, melyet a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, titkainkkal foglalkozó számában talál. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
230 kilométer/órás széllel közelít Mexikóhoz Willa

230 kilométer/órás széllel közelít Mexikóhoz Willa

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat