HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Kis minta, de tanulságos.

Mindig is tudtuk, hogy a rosszcsont gyerek megkeseríti a család életét.

Dél-Afrikai kutatók azt vizsgálták, vajon a figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő gyerekek testvérei hogyan élik meg a közös gyerekkort.

Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban publikált cikkükben Kerry King és munkatársai nyolc fiatal nővel készített interjúk alapján hívják fel a figyelmet arra, hogy a testvérek komolyan megsínylik ezt a leosztást.

Annak ellenére, hogy indokolt és elkerülhetetlen, hogy a családi figyelem fókuszába a folyton mozgó, leköthetetlen gyerek kerül.

A felnőtt testvérek egytől-egyig keserűen számoltak be arról, hogy minden figyelem a másikra irányult, keveset foglalkoztak velük.

Sok esetben a keserűségen kívül haragot, agressziót is szült ez a helyzet.

Akadt olyan testvér is, aki a későbbi alkoholfüggését az igazságtalannak érzett szülői figyelemmegoszlással indokolta.

A kis elemszámú minta mellett a kutatók szemére vethetjük, hogy nem vizsgálták, hogyan emlékeznek vissza gyerekkorukra a nem figyelemhiányos hiperaktivitású gyerekek testvérei.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emberkereskedelemmel is meggyanúsították az időseket átverő bűnbanda egyik tagját

Emberkereskedelemmel is meggyanúsították az időseket átverő bűnbanda egyik tagját

Összehajtható okostelefon, 4 kamerával szerelt mobil – ezek jönnek a Huaweitől 2019-ben

Összehajtható okostelefon, 4 kamerával szerelt mobil – ezek jönnek a Huaweitől 2019-ben

Fagyos szuperföld kering tőlünk alig hat fényévnyire

Fagyos szuperföld kering tőlünk alig hat fényévnyire

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Csendes őszi idő vár ma

Csendes őszi idő vár ma

Átrendezik a Mészáros-cégbirodalmat

Átrendezik a Mészáros-cégbirodalmat