HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A játszmák általában gyermekkori tapasztalataink újrajátszásai, és bizony még a szexuális életünkben is felbukkanhatnak. Hogyan írhatjuk újra sorsunk könyvét?

Milyen a játszma nélküli testi vagy lelki kapcsolat? Intimitás, amelynek kereteit a két személy tudatosan, felnőtt–felnőtt viszonylatban határozza meg, odafigyelve a másik igényeire, és kifejezve a sajátokat. A kapcsolódás élménye önfeledten őszinte, mint két játékba belefeledkezett gyermeknél.

A játszmában mindennek mögöttes motivációja van. Ez csak akkor derül ki, amikor a szituáció hirtelen megváltozik, a felek összezavarodnak, úgy érzik, hogy félreértették vagy átverték őket, és ennek okát a másik félnek tulajdonítják.

A játszmák általában gyermekkori tapasztalatok újrajátszásai. Gyerekként ismereteket, tapasztalatokat szerzünk a világról, és ezt igaznak véljük: kialakulnak az úgynevezett sorskönyvi hiedelmek. Ezeknek a mélyen bevésődött hiedelmeknek a megerősítésére, újra megélésére szolgálnak a játszmák, természetesen tudattalanul.

Tudattalan megerősítés
©

Nézzünk néhány példát! A családi környezet, a szülők sok üzenetet közvetítenek, tiltanak és elvárásokat fogalmaznak meg. Ha egy szülő nagyon félti a gyermekét, akkor azt várja el tőle, hogy ne kezdeményező, hanem passzív legyen. Vagy ha a szülő nem figyel a gyerekére, de amikor beteg, gondosan ápolja, akkor a gyerek megtanulja, hogy a betegséggel, az elesettséggel hozzá lehet jutni a szeretethez, és ezt eszközként használhatja a későbbiekben, akár felnőtt korában is.

A szex célja és öröme lehet az orgazmus, az intimitás, a közös feloldódás. De az eredménye bizony lehet egészen más: a felülkerekedettség érzése, a kudarc vagy a szégyen. Ahol a szex céljai nem teljesen nyilvánvalóak, az eredménye pedig egyértelműen lelki nyereségekhez és drámai veszteségekhez vezet, ott nagy eséllyel játszmáról beszélhetünk. Például, ha valaki a szexet használja arra, hogy korábbi sérelmeiért elégtételt vegyen: a sérelmeit nem beszéli meg a párjával, de a szeretkezést úgy alakítja, hogy az feszültséghez és konfliktushoz vezessen.

 

Érdekli, milyenek a szexuális játszmák, és hogyan érhetjük el a valódi intimitást? Olvassa tovább Füredi Krisztián szexuálpszichológus a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján