Most élj! – mondják, de hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból?

Most élj! – mondják, de hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Miért éljük ösztönösen napjaink nagy részét, és hogyan zökkenthetnénk ki magunkat? Egy új kötet szerzője félszáznál is több egyszerű módszert javasol, hogy életünket az ösztönök helyett mi magunk irányítsuk.

Hunyjuk be a szemünket, vegyünk egy nagy levegőt, és képzeljük el, hogy megnyerjük minden idők legnagyobb (magyarországi) lottónyereményét: 15 milliárd forintot! Dolgozni nyilván már nem kellene többet, így végre foglalkozhatnánk mindazzal, amivel mindig is szerettünk volna, csak sosem maradt rá időnk a sok munka miatt.

Álmodozzunk egy kicsit, és vegyük számba szép sorjában, mik is ezek az áhított elfoglaltságok! Aki elvégzi ezt a képzeletbeli feladatot, ha kicsit mélyebbre ás, általában rájön, hogy „a kívánt dolgok megvalósításához egyáltalán nincs szükség 15 milliárd forintra; valamennyi megvalósítható a meglévő keretek között is”.

Ez az egyik szemléletes feladat, amelyet Chris Baréz-Brown, a Most élj! – Hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból? című kötet szerzője javasol olvasóinak a nagyobb tudatosság, a teljesebb élet elérése érdekében. A brit szerző nemrég megjelent könyvének fő állítása, hogy ébren töltött óráink több mint 80%-át robotpilóta üzemmódban éljük.

Magyarán ilyenkor az úgynevezett tudatalatti agyműködés irányít minket, ami, évezredes ösztönökre hallgatva, nagyon hatékonyan keresi meg a mintázatokat és a hasonlóságokat az aktuálisan és a korábban tapasztalt dolgok között. Majd megfelelő egyezés esetén – hogy levegye a döntések „terhét” a vállunkról – a korábbinak megfelelően irányítja viselkedésünket.

Diktál az ösztönember

A kényelem ára, hogy robotpilóta üzemmódban a bennünk rejtőző ösztönember diktál, és kicsúszik az irányítás a kezünkből. Ebben a kicsit kábult állapotban hirtelen, átgondolatlan és gyakran hibás döntéseket hozunk – például fáradtságunkat úgy próbáljuk kipihenni, hogy lerogyunk a tévé elé és agyzsibbasztó műsorokat bámulunk órákon át, közben pedig sós-cukros rágcsákat majszolunk. Az ösztöneinket követve „elveszítjük annak tudatos észlelését, hogy kik is vagyunk, és mi az, ami igazán fontos a számunkra” – így a szerző.

Elveszítjük magunkat
©

Ezzel az életformával éles ellentétben áll a tudatos elme által irányított viselkedés, a Baréz-Brown által „éber állapotnak” nevezett létezés, amelyet sok esetben látszólag véletlen események idéznek elő, például egy séta a természetben, egy felcsendülő zenedarab, vagy egy váratlan haláleset.

Az ilyenkor átélt „felfokozott érzékenység segít különbséget tennünk lényeges és lényegtelen között, és képessé tesz arra, hogy megszabaduljunk kicsinyes rögeszméinktől, hogy az igazán fontos dolgokra összpontosíthassunk”. Ez a tudatosság tesz képessé bennünket az alkotásra, valamint arra, hogy összhangba kerüljünk a körülöttünk lévő világgal ahelyett, hogy harcba szállnánk vele.

Bármennyire hosszú időt töltünk is robotpilóta üzemmódban, a jó hír az – hangsúlyozza a szerző –, hogy ezen lehet változtatni, méghozzá könnyedén, akár rendkívül szórakoztató eszközökkel. A változás ráadásul nem igényel különleges felszerelést, képességeket, sőt még nagyobb erőfeszítést sem – bárki képes rá, hogy elkezdjen igazán élni.

Képzeletbeli űrutazás

Chris Baréz-Brown félszáz módszert, egyszerű feladatot ismertet kötetében, amelyeket persze nem kell végigcsinálni ahhoz, hogy tudatosabbak legyünk, inkább étlapként válogathatunk közülük, megkeresve az egyéniségünkhöz, életmódunkhoz leginkább illőket.

Hogy tisztán lássuk a világot
©

Az alap legtöbb esetben az elcsendesedés, az elmélyülés, a szokásos mókuskerékből való kilépés, amit legjobban a helyes légzés elsajátítása segít. Ő az 5-6-7-es légzést javasolja, vagyis 5 másodpercnyi belégzés, 6 másodpercnyi benntartás és 7 másodpercen át tartó kilégzés – napi négy alkalommal.

A tudatosság növelését segíthetik meditatív jellegű gyakorlatok, mint például a természetben való séta, a reggeli tízperces mozgás-levegőzés a szabadban, egy papírrepülő röptének szemlélése, vagy az, hogy képzeletbeli űrutazáson veszünk részt. Ez utóbbi során a lottónyeremény felidézéséhez hasonlóan, csukott szemmel gondoljuk el, milyen lenne eltávolodni a Földtől, és űrhajósként szemlélni világunkat, életünket.

A cél, „hogy tisztán lássuk a világot, és ráébredjünk, hogy egy aprócska színpadon fellépő szereplők vagyunk csupán a hatalmas kozmikus térben, hogy meg tudjuk különböztetni a számunkra igazán értékes dolgokat a hangzatos, ámde értéktelen dolgok tömkelegétől”.

Mozgás és minimalizálás

A mozgásszegény életmód megváltoztatása szintén segít kitörni a robotpilóta üzemmódból. Ilyen lehet, hogy mindig tornázunk egy kicsit (mondjuk lenyomunk 20 fekvőtámaszt). Vagy olykor fára mászunk, mint a gyerekek. De paradox módon jót tehet a lelkiállapotnak a konformitásból való kitörés, például az, ha megpróbálunk egy ideig napi kevesebb forintból megélni, mint szoktuk, vagy hogy mindig ugyanazt a ruhát vesszük fel.

Légzőgyakorlatok a változásért
©

Ez utóbbi igen sok felesleges döntés terhét veheti le a vállunkról, és „az idő, amelyet aggódással töltenél a kinézeted felett, lényegesen élvezetesebb tevékenységekre fordítható” – akár a munkánkra, akár a hobbinkra, akár a szeretteinkre. Nem véletlen, hogy sikeres emberek, mint Steve Jobs, Mark Zuckerberg vagy Barack Obama is igyekeztek minimalizálni az öltözködéssel kapcsolatos döntéseiket.

A disznó életmód

Ha pedig sem a gerillakertészkedés, sem a naplóírás, sem a digitális detoxikáció, sem pedig az étkezési szokásaink egészségesebbé tétele nem zökkent ki minket eléggé, megpróbálhatjuk a disznólkodást. Mármint azt, hogy egy ideig úgy élünk, mint a disznók. Chris Baréz-Brown szerint ez azt jelenti, hogy megtesszük mindazokat a dolgokat, amelyeket általában a saját mércénk alattinak érzünk. Kinek cukormázas fánkok rendszeres fogyasztása; kinek a késői kelés, kinek a hanyag öltözködés, kinek a gyorsétteremben való ebédelés jelenti a lesüllyedést.

A „piszkos” életforma kiélvezése azonban előbb vagy utóbb mindenképpen oda fog vezetni, hogy elgondolkodunk azon, milyen lenne életünk minden napját így élni. A csömörtől pedig – elvileg – egyenes az út a számunkra igazán fontos dolgok felismeréséig és megbecsüléséig.

A Most élj! című könyvet – és még három másikat – most olcsóbban megvásárolhatja a legfrissebb HVG Extra Pszichológiában található kuponkóddal.

©

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Hozzászólások