HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Sok szakmában tűnik szinte elképzelhetetlennek, hogy nő űzze, és számos olyan szakma is van, amit csak nőkkel tudunk elképzelni. Pedig időnként kifejezetten előnyös, ha „férfias” szakmában nők, illetve „nőies” szakmában férfiak dolgoznak.

Babér Balázs Oroszlányban nőtt fel, bútorasztalosként végzett, és 18 évig dolgozott a szakmában, nemcsak itthon, hanem Kanadában is. A tíz évvel ezelőtti válság alaposan betett azonban az asztalosiparnak is. „Maszekként dolgoztam, és egyre kevésbé voltak kiszámíthatók a megrendelések.” Aztán „szembejött” egy véletlen: egy szépségszalonban dolgozó barátjához ugrott be, ott a szalon tulajdonosa odavetette neki, hogy szüksége lenne masszőrre.

Ez szöget ütött a fejében, másnap úgy döntött, beiratkozik egy masszőriskolába. Egy év múlva végzett, ment is dolgozni a szalonba, de kiderült, hogy nincs túl nagy forgalom a masszőrágyon. Közben látta, hogy a barátja viszont éjjel-nappal dolgozik műkörmösként. „A rajzolás, az aprólékos munka ment nekem, úgyis benne voltam a szakmatanulásokban, elmentem hát műkörmös OKJ-s tanfolyamra.”

Balázs egyébként azt tapasztalata, hogy a szalonokban dolgozók kifejezetten szeretik, „ha van egy kakas a tyúkudvarban. Ha csak egy darab férfi van, már sokkal jobban odafigyelnek magukra a női kollégák.”

Más egy férfi ízlésvilága

De mi a helyzet a vendégekkel? Ha már túl vannak az első sokkon (nahát, egy férfi műkörmös!), általában meg vannak elégedve. „Akik hozzám jönnek, azt szokták mondani, jó, hogy férfi csinálja a műkörmeiket, mert valahogy másképp dolgozom, mint a kolléganők. Máshol van bennem a határozottság, máshogy fogom meg a kezüket. Más egy férfi ízlésvilága, látásmódja, olyan megoldásokat talál ki, amilyet egy nő soha. Máshogy gondolkodunk.”

Babér Balázs munka közben
©

Balázs barátai nem furcsállják a szakmaválasztását, és otthon sincs ebből semmi probléma. „Anyumnak is én csinálom a körmét, apám pedig osztogatja a Facebookon.” De amikor Balázs idegenekkel beszél erről, mindig értetlenkedésbe ütközik, sokszor kiröhögik, nem hiszik el. Ő viszont úgy érzi, megtalálta a számítását, elégedett a helyzetével.

„A fodrászokról mondják, hogy pszichológusok, mert mindent ki lehet beszélni a frizuraépítés közben. De egy fodrász végül is tud úgy dolgozni, hogy egy kukkot sem szól. A műkörmösnél viszont nincs mese, beszélgetni kell, hiszen órákon keresztül szemben ülünk a kuncsafttal, és még a kezüket is fogjuk. Van, hogy már első alkalommal olyanokat mondanak el nekem, amit nem is biztos, hogy szeretnék.”

Hagyományok és előítéletek

A műkörmös hagyományosan nőies szakma, és ez sok dologban meglátszik. „Ha valakinek elmondom látatlanban, mondjuk egy társkereső oldalon, hogy műkörmös vagyok, általában kudarcba is fullad az ismerkedés, mert azt mondják, szégyenkeznének velem. Nemigen tudnának elképzelni műkörmös családfőt. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy ha holnap visszamennék asztalosnak, akkor már el tudnának képzelni családfőként?”

Balázs szerint a műkörmös szakmában is lehet férfiasan viselkedni, de aki nem tapasztalta meg, azt gondolja, hogy egy férfi műkörmös feminin, nyápic alak. A kuncsaftjaim azt mesélik, ha elmondják valakinek, hogy a körmét egy férfi csinálta, az az első kérdés, hogy meleg-e.

Érdeklik más szakmák is, melyek ellentmondanak a szokásoknak? Olvassa tovább Balla István cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt