HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Hogyan, mikor és milyen lesz? Ezek a leggyakoribb kérdések az első szexuális együttlét előtt, amin statisztikák szerint a mai fiatalok több mint fele már 15-16 évesen átesik. A túl korai szex az esetek 85 százalékában negatív tapasztalatot okoz, de a túl későinek is lehetnek mellékhatásai.

„14 és fél éves vagyok, és még szűz (ami nem is meglepő ilyen korban)! A barátom 16 éves, de ő már nem szűz! A kapcsolat elején tisztáztuk, hogy szex nem lesz a korom miatt (meg akkor még nem is akartam). Már hét hónapja járunk, és szeretném a szexet! De félek, a korom miatt nem lenne jó” – írja az első szexuális élményeket taglaló egyik magyar fórum hozzászólója, tanácsot kérve a többiektől.

Felmérések szerint egyre korábban kerül sor az első szexuális együttlétre: a lányok egy része már 13-14 éves korában elveszti ártatlanságát, a fiúk jelentős része pedig 14-15 évesen esik át a tűzkeresztségen. A szüzesség meglehetősen korai elvesztése a szakirodalom szerint részben annak köszönhető, hogy a mai fiatalok két-három évvel korábban érnek, mint mondjuk tíz évvel idősebb társaik, részben pedig a neveltetésükből és a környezeti hatásokból adódik. Utóbbi generálja például azt az iskolások körében egyre gyakoribb elképzelést, hogy ciki, ha valaki 16-17 évesen még érintetlen.

Kell az érettség

A szüzesség elvesztésének ideális időpontjáról megoszlanak a vélemények. Szexuálpszichológusok szerint a pozitív élmény, a későbbi, örömteli szexuális élet felé vezető első lépés megéléséhez lelki és érzelmi érettség kell, ez azonban nincs konkrét életkorhoz kötve. „A szexuális kapcsolatlétesítés akkor nem túl korai, ha az egyén már eléggé felkészült arra, hogy önmagát és partnerét veszélyektől mentes, jó élményhez juttassa” – írja A szexuálpszichológus válaszol – Szexről, párkapcsolatról című 2004-es művében Szilágyi Vilmos.

Ciki?
©

Végletek azért vannak: egyikbe a már említett 13-14 évesek, másikba pedig a későn érő típusúak, vagyis a 25-30 évesek tartoznak. A „középmezőnyt”, vagyis a normál ütemben haladókat a 17-21 évesek alkotják.

Belső és külső késztetések

Másképp élik meg első szexuális együttlétüket a fiúk és a lányok. „Mivel a fiúk pénisz- és aktusorientáltak, számukra a szexuális vágyak megélése többnyire belső késztetés, ami a biológiai fejlődés – hormon- és spermatermelődés, ejakuláció – eredménye, nem pedig külső, plátói szerelem által beindított folyamat” – magyarázza Rusz Edit szexuálpszichológus, hangsúlyozva, hogy a fiúk fantáziája 13-17 éves korukig beindul.

Másképp élik meg
©

Mindkét nemnél életkortól függően számos – neveltetésből, oktatásból, önismeretből – adódó körülmény, esetleg félelem befolyásolhatja az első szexuális együttlét idejét és minőségét. A fiúknál szinte minden életkorban jellemző kétség, hogy megfelelnek-e majd az elvárásoknak, tudnak-e teljesíteni élesben. Lányoknál gyakori az aktus során jelentkező esetleges fájdalomtól vagy vérzéstől való félelem, a bizonytalanság, hogy ismeretlen helyzetben testük hogyan reagál a másik közeledésére, a csalódás esélye – hogy nem azt kapják, amire számítanak –, a félelem a nem kívánt terhességtől és nemi betegségektől. 14-15 éves tinédzser lányoknál ráadásul gyakori az a félelem, hogy a barátjuk elhagyja őket, ha pár hónapon belül nem engednek a csábításnak.

Lányok és fiúk elvárásai

Ezek a tényezők vezethetnek ahhoz, hogy az esetek 85 százalékában negatív tapasztalatot szereznek a fiatal lányok – hívja fel a figyelmet a túl korai szexuális kapcsolat veszélyeire Rusz Edit. Mint mondja, a kamaszkori első szexuális együttléttel járó rossz emlék rányomhatja bélyegét a következő kapcsolatok minőségére. Ha a lányok úgy érzik, elkapkodták az első szeretkezést, előfordulhat, hogy évekig nem vágynak majd a testi kapcsolatra, esetleg elfogadják, hogy ez „szolgáltatás”, amely során nem valósulnak meg a vágyaik, legrosszabb esetben ez az állapot frigiditást is előidézhet.

Lépésről lépésre
©

Fiúknál a negatív élmény – vagy a megfelelési kényszer során jelentkező stressz – korai magömléshez, esetleg merevedési problémához vezethet. Másféle veszélye is van annak, ha a fiatalok nem várnak a pozitív készenléti állapotra. Ilyenkor a szerelem beteljesedése helyett egyszerű nemi aktussá válhat az érintkezés, ami fiúknál akár Casanova-szindróma, lányoknál pedig nimfománia kialakulásához is vezethet: mindkettő a mennyiségi és nem a minőségi szexen alapul.

A szexuálpszichológus szerint lányok esetében jó, ha egy náluk érettebb, tapasztaltabb fiúval lépésről lépésre haladva ismerik meg egymás igényeit, mert így nagyobb az esélye a pozitív szexuális élménynek. De az is működhet, ha két hasonló korú és tapasztalatú fiatal együtt tapasztalja meg, amire vágyik.

Visszaüt a sokáig megőrzött ártatlanság

Egészen más jellegű problémákat generálhat, ha valaki 25-30 éves korában még mindig érintetlen. „Gyakran nem merik bevallani partnerüknek, hogy még nem vesztették el a szüzességüket, mintha ez súlyos bűn lenne, ami miatt szégyenkezniük kellene” – említi a legjellemzőbb félelmet Rusz Edit.

Sokan begubóznak
©

A háttérben ilyenkor általában nemcsak az áll, hogy valaki nagyon vágyik a szexre, de nincs rá lehetősége, hanem komolyabb okok rejlenek, mint például az önmegvalósítás hiánya vagy a nem tisztázott férfi és női szerepek. Előfordulhat az is, hogy egy korábbi negatív élmény, tapasztalat tart vissza valakit a szextől, vagy vallási meggyőződésből utasítja el a házasság előtti szexet, esetleg csak az „igazira”, a számára minden szempontból ideális partnerre vár.

A szűz nők ebben az életkorban gyakran a munkába, a férfiak pedig a virtuális világba – esetleg a kiberszexbe – menekülnek. Akadnak, akik begubóznak: magányosnak érzik magukat, de nem járnak társaságba, mert attól tartanak, hogy rájuk van írva: „lúzerek”. Az önbizalomhiány gyakran társul különféle tévhitekkel, például, hogy csajozógépnek vagy gazdagnak kell lenni ahhoz, hogy egy lány figyelmét felkeltsék.

Mégis jobb később, mint előbb?

2012 októberében a Psychological Science című szaklapban jelent meg az austini Texas Egyetemen dolgozó pszichológus, Paige Harden tanulmánya, amelyben arra kereste a választ, igaz-e, hogy akik érett fejjel szerezték első szexuális élményüket, azoknak elégedettebb, boldogabb a házasságuk, mint azoknak, akik fejest ugrottak egy kapcsolatba, amiből végül házasság lett.

Harden 1659 azonos nemű testvérpárt vizsgált a gyermekkortól a felnőtté válásig, három kategóriát képezve. Az elsőbe a korán (15 éves korukig) szexelőket sorolta, a másodikba azokat, akik „időben”, vagyis 15-19 évesen kezdték szexuális életüket, a harmadikba pedig azok kerültek, akik 19 éves koruk után vesztették el ártatlanságukat. Megállapította, hogy akik 20 éves korukban szeretkeztek először, magasabb képzettségűek voltak és jobban kerestek, mint az átlag, viszont kevésbé mutattak hajlandóságot a házasságra. Ha viszont rászánták magukat, elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal, mint az átlagos házaspárok tagjai.

László Éva Lilla

Érdekli, milyen személyes élménye fűződik ehhez egy ma már felnőtt nőnek? Olvassa el a wmn.hu-n!

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Sztrájkbizottság alakult a Hankooknál

Sztrájkbizottság alakult a Hankooknál

Kiderült, mikor túrják fel a Nagykörutat

Kiderült, mikor túrják fel a Nagykörutat

Andy Vajnát nehéz pótolni: úgy tűnik, nincs szükség új filmügyi biztosra

Andy Vajnát nehéz pótolni: úgy tűnik, nincs szükség új filmügyi biztosra

Mészáros Lőrinc egy fél disznót ad minden dolgozójának a Mátrai Erőműben

Mészáros Lőrinc egy fél disznót ad minden dolgozójának a Mátrai Erőműben

135-en fagytak halálra a télen, a legtöbben a saját fűtetlen otthonukban

135-en fagytak halálra a télen, a legtöbben a saját fűtetlen otthonukban

Hetekre bezárják a Keleti pályaudvart

Hetekre bezárják a Keleti pályaudvart