HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Nem elég, hogy a kamasz furcsán öltözködik, flegmázik, elvonul a szobájába, csak a barátaira hallgat – amikor a szülő már úgy érzi, nem is kerülhetne érzelmileg távolabb az ő szeretett kicsi gyönyörűsége, beüt a krach: bejelenti, hogy barátja/barátnője van. Deliága Éva gyermekpszichológus írása.

De hiszen nemrég kapott az ovis ballagásra triciklit!  Még nemrég az olvasókönyvből együtt tanultuk a betűket. Mintha tegnap lett volna, hogy először mert fagyit kérni egyedül a fagyiárustól. Tavalyelőtt még playmobilt kért karácsonyra. És most szerelmes a gyerekem? A szülővel megfordul a világ, lepereg előtte az élete, látja magát nagymamaként, nagypapaként. Gondolatban megveregeti a saját vállát: kész, felneveltem, most már igazán felnőtt lett.

Sokszor hallok szülőket azzal viccelődni – még a gyermek születése előtt –, na, ha lány lesz, majd kikaparja annak a fiúnak a szemét, aki csak rá mer nézni. Apa már élesíti is a vadászpuskát, hogy a lánya körül sertepertélőket elriassza, igaz, még pelusos a kicsi. Ha fiú lesz a baba, ott mások az elképzelések: legyen tökös legény, helyes fickó, akiért majd csak úgy bomlani fognak a csajok.

Most akkor, hogy is van ez? Felnő a baba, a szülők a lányokat óvják, féltik, a fiúkat bátorítják, hogy szerezzenek tapasztalatot, hódítsanak. Mi történik akkor, ha a kettő összetalálkozik? Kamaszok randizni kezdenek. Csupa zöldfülű, fenekén a tojáshéj, magát kiforrott egyéniségnek gondoló: 13-14 éves. Van-e mitől tartania a szülőknek?

Álmodozás éjjel-nappal

A kamasz randik és az első kapcsolatok fokozatosan, szakaszokon keresztül alakulnak ki, így a szülő számára lehetnek jelek, melyek mutatják, hogy beindult a szerelemtéma és a másik nem iránti érdeklődés. „Járás” esetében sem kell aggódniuk a szülőknek, a jó családi háttér, a kiegyensúlyozott gyermekkor megóvja attól a serdülőt, hogy ajtóstól rontson a házba, vagy olyasmibe keveredjen, ami akarata ellen való. A kamaszoknak is van értékrendjük és egészséges veszélyérzetük, és bármennyire nem ez van most előtérben, hatással van rájuk a szülői ház értékrendje, tanítása.

Gyakorolják a szerepeket
©

Az első szakasznak mondanám az ovis, kisiskolás érdeklődéseket, vonzódásokat. Ilyenkor aranyosan, pironkodva kijelentheti a gyermek, hogy ő szerelmes, és kölcsönös egymásra találáskor megtörténhet az első kézfogás, az arcra és szájra puszi, később a szerelmes levélváltás. E kapcsolatok alapja a kölcsönös szimpátia, és a gyerekek helyesen tudják gyakorolni a majdani szerepeket.

A kamaszkor hormonális változásaival emelődik a tét, hiszen itt már valódi testi érettség is kezd kialakulni, és egyre inkább téma lesz a másik nem iránti vonzódás. Az 5.-6.-7. osztályos korosztályra jellemző, hogy nagy titkolózások közepette a lányok elárulják egymásnak, ki tetszik nekik a suliból. A fiúk látszólag érdektelenek, vagy épp ellenkezőleg, nyíltan kimutatják érdeklődésüket a választottjuk iránt, és nem is értik azt a bonyolult, intrikus pletykaszövevényt, amivel a lányok viszonyulnak a témához. Az egymás iránti érdeklődés fő formája az álmodozás ennél a korosztálynál. Tehát a kézzel fogható történés mikroszkopikus („Ma Zsombor köszönt!”), és ezt a képzelet nagyítja hatalmas jelentőségűvé, ami egész napra beszédtémát és kiváló légvárépítési alapot adhat. Kevés ebben a korban az igazi kapcsolat, jellemzőbb, hogy megjelenik a vágy a társkapcsolatra, de igazán egyik fél sem mer kezdeményezni.

Kapcsolat a virtuális térben

A következő szakasz szokott lenni a virtuális kapcsolat. A mai világban a 13-14 éveseknek már jó eséllyel van okos telefonjuk, vagy hozzáférésük az internethez. Így a kapcsolatfelvételek jó része a virtuális térben történik. Itt olyan nagy horderejű dolgok adhatnak alapot a reménykedésre, mint például: „Bejelölt facebookon!” „Rám írt chaten!” Így előfordulhat, hogy két ember, akik az iskolában nem is köszönnek egymásnak, a közösségi média oldalon „barátok”, vagy legalábbis ismerősök. Ezek a kapcsolatok szintén tükrözhetik az egymás iránti érdeklődést és vonzódást, azonban csak egy picit különböznek a fantázia által kiszínezett fiktív kapcsolatoktól, hiszen ezek sokszor csak a virtuális térben léteznek, nem lesz belőlük feltétlenül valódi kapcsolat.

Dicsekvési alap elveszteni a szüzességet
©

Járunk! 1-2 hetes ismerkedés utáni kapcsolat. Ez a következő lépcső, mikor a vonzódás, egymás iránti kölcsönös érdeklődés járássá fajul. Sokszor azt látom, hogy alig picit különbözik ez a fiú-lány barátságtól, hiszen nem is ismerik egymást. Jól esik kimondani, hogy ’járunk’, hiszen ez mindkét fél státuszát, népszerűségét adott esetben növelheti a társaságban. Egy idő után ciki lesz ugyanis, ha a kamasznak még nem volt senkije. Így születhetnek az olyan nagyzolónak ható mondatok is a 13 éves fiú szájából, hogy „Nekem már három barátnőm volt.” Hiszen az is ér, akinek hatodikban megfogta a kezét, akivel chaten megbeszélték nyáron, hogy járnak, de aztán 1 találkozó után megszakadt a kapcsolat, és az is barátnő, akivel egy hétig ’jártak’, szakítottak, és megbeszélték, hogy legyenek csak barátok.

Rövid kapcsolat, 2-3 hónap. Ez már egy komolyabb szint. Azonban mivel 13-14 éves, általános iskolás kamaszokról van szó, még mindig jellemző, hogy első a tanulás és a családi programok, így előfordul, hogy ezek a „hosszabb” kapcsolatok is csak annyit takarnak, hogy mondjuk, egy héten egyszer sikerül találkozni. Ilyenkor sétálás, plázázás, esetleg mozi szokott lenni a program. Egy ilyen szintű kapcsolatnál azért nem baj, ha otthon szó esik a randizás kultúrájáról, a szexualitás mibenlétéről és a védekezés fontosságáról. Nem feltétlenül ez az a szint, ahol tartani kéne a szüzesség elvesztésétől, hiszen a kamaszoknak sokszor nincs is lehetőségük kettesben, elvonultan együtt lenni.

Van még sok idő

Ennek ellenére jó, ha a szülő is meg tudja erősíteni gyermekében, hogy nem kötelező semmit sem csinálnia, csak mert mások hencegnek azzal, hogy ők már csináltak olyat. Ideális esetben az első komolyabb testi kapcsolat hosszú párkapcsolatban, szerelemben, kicsit később (a statisztikák szerint 15 éves kor körül vagy idősebben) történik. Jó felhívni arra a kamasz figyelmét, hogy nem kell ezt elkapkodni.

Tartogat pár pofára esést
©

Itt is ellentét feszül a fiúk és a lányok között: míg a fiúknál sikk és dicsekvési alap elveszteni a szüzességet, addig a lányoknál ezt félteni, óvni kell, és szégyen, ha kitudódik, hogy elherdálta, könnyen adta magát. Szintén markáns ebben a korban a hormonális hatások által kiváltott különbség: gyakori, hogy a fiúkban tombolnak a hormonok, míg a lányok kívülről feltűnően nőiesedni kezdenek, esetleg viselkedésükkel is nagyobbnak tűnnek koruknál, azonban a saját testükről és szexualitásukról való tudásuk minimális.

A kamaszkor párkapcsolati szempontból a keresgélés, tapasztalatszerzés, szárnypróbálgatás, és új szerepek elsajátításának az ideje. A tartósabb kapcsolatok, hosszabb párkapcsolati tapasztalatok inkább később 17-22 éves kor között jellemzőbbek.

Tippek szülőknek: mit tegyen, és mit NE tegyen?

1. Bízzon meg gyermekében, a választásában, ne becsmérelje kamaszgyermeke választottját.

2. Mesélhet saját tapasztalatairól, de tudnia kell, hogy gyermekének a saját bőrén kell megtapasztalnia az élményeket.

3. Ismerje fel, hogy sokat változott a világ, mióta Ön volt kamasz, nem pont ugyanúgy működnek a dolgok.

4. Tekintse megtiszteltetésnek, ha gyermeke valamilyen szinten beavatja szerelmi életébe, örüljön, ha megismerheti gyermeke barátját/barátnőjét.

5. Ne tiltsa a szerelmeseket egymástól, mert azzal, csak olajat önt a tűzre, és még jobban ragaszkodnak majd egymáshoz, holott amúgy lehet, hogy maguktól is hamar észrevennék, hogy nem összeillőek.

6. Ne próbálja mindentől megvédeni gyermekét, a kamaszkori szerelem tipikusan az a pálya, ami tartogat pár pofára esést. Ettől azonban nem fogja tudni megvédeni fiát vagy lányát.

7. A jó szülő-gyerek kapcsolat talaján nem kell attól tartania, hogy ezzel az életszakasszal végleg eltávolodik Öntől gyermeke, messze még az az idő…

Deliága Éva gyermekpszichológus honlapját itt, Facebook oldalát pedig itt találja.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse