HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Lánytestvére van? Ön az idősebb? Netán középső gyerek? Az utóbbi évek vizsgálatai bizonyították, hogy nemcsak a szülő-gyermek viszony befolyásolja döntően a felnőttkori párkapcsolatok alakulását, hanem a testvérkapcsolatok gyerekkori történései is.

Az 1980-as évek végétől indult vizsgálatok alapján tudjuk, hogy a szülő-gyerek kapcsolatban kialakuló kötődési stílus későbbi a párkapcsolatainkban is tetten érhető. Az utóbbi években a kutatók arra is rávilágítottak azonban, hogy a legtöbbször bonyolult, gyakran ambivalens érzésekkel átszőtt testvérkapcsolatoknak is jelentős a hatásuk. A rivalizálás és a féltékenység mellett a szeretet és az összetartozás élményei keveredhetnek egymással. Felnőve, a párunkkal megélt kapcsolatunkban szintén tetten érhetők ezek a gyakran egymással ellentétes érzések, így a testvérkapcsolatokban szerzett korai tapasztalatok bizony befolyásolhatják azokat.

Marcipánfigura a tortáról

„Én akarom a tortáról a marcipánfigurát!” – kiabál az egyik gyerek. „Nem, nem, nekem add!” – sivítja a másik. A szülők meg kétségbeesetten próbálnak igazságot tenni az ádáz küzdelmet vívó testvérek között, miközben feltehetően az is átfut az agyukon, hogy valamit nagyon elrontottak a gyerkőcök nevelése kapcsán. Pedig ezek a vérre menő harcok nemcsak kellemetlen kísérői a legtöbb család mindennapjainak, de számtalan haszonnal is járnak.

A vita és veszekedés kiváló terep a konfliktuskezelés alapjainak elsajátításához, mintaként szolgálnak a későbbi párkapcsolati konfliktusok megoldásához is. Aki testvérekkel nő fel, annak napi szinten kell alkalmazkodnia másokhoz, és elfogadnia, hogy nem csak az ő akarata létezik, figyelembe kell vennie a másik szükségleteit, igényeit is. A testvérek megfigyelése, az együttélés velük segíti a szociális nézőpontváltás készségének kialakulását, ami a harmonikusan működő párkapcsolat egyik elengedhetetlen feltétele.

A másik nem

A Pennsylvaniai Állami Egyetem 2013-as kutatásai szerint azok, akiknek ellenkező nemű testvérük (is) van, igazi lépéselőnyre tesznek szert, ha felnőve ismerkedésre kerül sor. Ők már gyerekkorukban megszokták a másik nemet, így általában fesztelenebbül, magabiztosabban viselkednek, ismerősen mozognak a másik nem világában. Extra bónusz, ha az ellenkező nemű testvér idősebb is. A báty „haverjai” vagy a nővér barátnői révén szinte biztosan lesznek pozitív tapasztalataik a „nagyokkal”.

„Gyerekkoromban állandóan ott lógtam a nővérem nyakán. Hiába próbált levakarni magáról, így inkább hagyta, hogy ott tébláboljak, akkor is, amikor a barátnői átjöttek hozzánk. Kicsi voltam, nem sok vizet zavartam, ezért nyíltan beszéltek előttem a szerelmi ügyeikről. Akkor még nem tudtam, de közben igazi párkapcsolati know-how-t sajátítottam el, ami később, amikor magam is elkezdtem ismerkedni, a hasznomra vált. Míg a haverjaim állandóan zavarban voltak, és fogalmuk sem volt, hogyan viselkedjenek a lányokkal, nekem soha nem voltak ilyen problémáim” – emlékszik vissza a felnőtt András.

Minél többen

Minél több testvére van valakinek, annál több emberhez kell alkalmazkodnia, annál többféle személyiséggel kell megtalálnia a hangot. A testvérektől hangos családi közegben, ha tetszik, ha nem, napi szinten kell konfliktusokat megoldani, és megtalálni a mindenki számára elfogadható kompromisszumokat. A sok testvér arra is jó lehetőség, hogy a gyerek megtanulja, mennyire eltérő igényeik, érdeklődési körük vagy éppen napirendjük van a különböző életkorú testvéreinek.

Rivalizálás és segítés
©

Ezek a tapasztalatok segítik a tolerancia kifejlődését, ami védőfaktorként szolgál a felnőtt párkapcsolatban is. A legtöbb házassági konfliktus ugyanis pont a tolerancia hiányából, a másik különbözőségének elfogadási nehézségéből adódik. A több testvér ráadásul olyan, mint egy válás elleni védőfaktor. Minél több testvére van valakinek, annál kisebb valószínűséggel fog elválni. Ezt támasztja alá az Ohiói Állami Egyetem 2013-as vizsgálata, amely szerint minden plusz testvérrel további két százalékkal csökken a házasság felbontásának valószínűsége.

Csak sorban

Először az 1937-ben elhunyt, osztrák származású Alfred Adler pszichoanalitikus ismerte fel, hogy a születési sorrend hat a személyiségünk fejlődésére. Mára már azzal kapcsolatban is több vizsgálat született, milyen hatást gyakorol a születési sorrend a felnőtt párkapcsolatokra. Egy 2008-ban publikált kutatás eredménye szerint például az elsőszülöttek a legkevésbé féltékenyek a párjukra, és nekik vannak a leginkább reális elképzeléseik a szerelmi kapcsolataikat illetően.

Ezzel szemben a középső gyerekek – akik között a legmagasabb a bizonytalan kötődés aránya – számolnak be a legtöbb féltékenységi érzésről. A szerzők szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a „szendvicsgyerekeknek” állandóan versengeniük kell a szülők figyelméért, akik hol az elsőszülöttel, hol a kicsivel vannak elfoglalva. Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy a születési sorrend csupán az egyik abból a számtalan tényezőből, amely a személyiségünk alakulására hat, és ezáltal befolyásolhatja a párkapcsolatunkat is.

Ádáz ellenségek vagy életre szóló szövetségesek

Jó esetben a testvérek kapcsolatában a kisebb-nagyobb rivalizálások mellett inkább az együttműködés, az egymás segítése dominál. Időnként porszem kerül azonban a gépezetbe, és a testvérek beleragadnak a negatív érzéseikbe. Ezek az érzelmi tapasztalatok pedig beszivárognak felnőtt életükbe is, hatnak a párkapcsolataikra, vagy éppen azok hiányáért tehetők felelőssé.

Pont úgy, ahogy Annával történt. A családjában a nővére volt a kitüntetett szépség, aki bárhová ment, elismerő pillantások követték. Szüleik sütkéreztek a dicséretek fényében, és otthon is állandó rajongással vették körül a lányt. Közben nem vették észre, mennyire megszenvedi másodszülöttjük a mellőzést. Az is rejtve maradt előttük, hogy a gyerekszoba zárt ajtaja mögött Anna nap mint nap becsmérlő, gúnyolódó megjegyzéseket kap a nővérétől, aki mindenek ellenére ádáz féltékenységet érzett a kishúga iránt.

Anna visszahúzódó, önbizalomhiányos nő lett, évekig szinte menekült a párkapcsolatoktól, mert biztosra vette, ha egy fiú meglátja a nővérét, biztosan nem tud majd ellenállni neki. Sokáig dolgozott azon, hogy sikerüljön túllépnie negatív gyerekkori tapasztalatain. A terápiának köszönhetően lassanként megerősödött az önbizalma, amivel párhuzamosan az a férfi is megérkezett az életébe, akinek a szemében ő a leggyönyörűbb nő a világon. Ebből az esetből is jól látszik, mennyire fontos, hogy a szülők megfelelően kezeljél a testvérek viszonyát. A családban megtapasztalt korai érzelmi klímát nem könnyű ugyanis magunk mögött hagyni.

Orvos-Tóth Noémi pszichológus

"A nővérem hozzáment a vőlegényemhez!" – olvassa el a WMN-en.

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont. Választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Pszichológia dióhéjban című könyvet.

 Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzott Sára Sándortól

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

62 millió éves furcsa madár maradványaira bukkant egy amatőr őslénykutató

62 millió éves furcsa madár maradványaira bukkant egy amatőr őslénykutató

Illegális gyorsulási versenyzőket kapcsoltak le a rendőrök

Illegális gyorsulási versenyzőket kapcsoltak le a rendőrök

A tunéziai kormány engedélyezné, hogy hazájában temessék el Ben Alit

A tunéziai kormány engedélyezné, hogy hazájában temessék el Ben Alit

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten