HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkívánni vagy beleszeretni a testvérünk párjába vagy a párunk testvérébe – ez az az örökké fájó sebekkel járó helyzet, amikor számos szakértő inkább az önuralmat javasolja. Mi a lelki hátterük a tilosban járó szenvedélyeknek? Hevesi Krisztina szexuálpszichológus írása.

Az evolúciós pszichológiai irányzat népszerű magyarázó kerete, a rokonszelekciós elmélet kiindulópontja szerint számos élőlény hajlandó saját magát, illetve szaporodási sikerességét feláldozni a rokonai érdekében. J. B. S. Haldane brit evolúciós biológus az 1930-as években ezt röviden így foglalta össze: „Kész lennék meghalni két fivéremért vagy nyolc unokatestvéremért!”

Ezek szerint a gének továbbvitele fontosabb és magasabb rendű cél az egyén evolúciós sikereinél: szaporodásánál és túlélésénél. Ebből viszont az is következhet, hogy kevésbé visel meg minket, ha a csábító, aki a párunk fejét elcsavarja, a családból kerül ki. Valóban így van ez?

Legvégül az idegen

A harmadik fél kiléte erőteljesen befolyásolja a partner hűtlensége által keltett stressz mértékét. Egy 2009-es kanadai felmérés megmutatta a sorrendet, hogyan tartjuk a harmadik személyt, hozzánk fűződő viszonya alapján egyre sokkolóbbnak.

A megkérdezett nők szerint a legborzalmasabb, ha a férfi a nő édesanyjával lép félre, ezt követi a lánytestvér, a lánygyerek, a barátnő, majd a nagynéni, az unokahúg, a keresztlány. Csak utánuk következik a férfi korábbi szeretője, a munkatársnő, és legvégül az idegen. A férfiaknál is nagyon hasonló a sorrend. A saját szülő, tehát az édesapa náluk is az első helyen áll, majd jön a testvér, a fiúgyerek, a nagybácsi. Az unokatestvért és a keresztfiút még beelőzi a barát, aztán kerül sor a munkatársra, majd a korábbi szeretőre, és úgyszintén a lista végére kerül az idegen.

Minél szorosabb, annál fájóbb

Ezek az eredmények merőben ellentmondanak az evolúciós pszichológia rokonszelekciós elméletének, amely szerint elnézőbbek vagyunk az azonos génkészletű rokonainkkal szemben. Márpedig a szülő–gyerek és a testvérek genetikai készlete hozzávetőlegesen 50 százalékban azonos, a féltestvéreké 25 százalékban, az unokatestvéreké pedig 12,5 százalékban. Ahogy egy haláleset után a közeli családtagok gyakran saját javaikról lemondva, önzetlenül felnevelik a hozzátartozójuk gyermekét, ez alapján a hasonló génűekkel hűtlenkedéssel szemben is elnézőbbnek kellene lennünk. Elvégre a partner félrelépése egy családtaggal még mindig kisebb rizikó a saját gének továbbvitelére, a részben közös génkészlet miatt, ha gyermek is fogan.

Kisebb rizikó a saját gének továbbvitelére
©

Miképp magyarázható mégis, hogy minél szorosabb a rokoni kötelék a csábító személlyel, annál fájóbb a megcsalatás? Evolúciós szempontból a szexuális féltékenység mondhatni praktikus érzelem, mivel éberen őrzi a kapcsolatot, és így növeli a saját gének továbbadásának esélyét. A hűtlenség azonban gyakran szakításhoz, váláshoz vezet. Amennyiben viszont közeli viszonyban állunk a harmadik féllel is, akkor dupla veszteség ér: nem csupán a partnerünket, de a rokonunkat vagy a barátunkat is elveszítjük.

A legjobb barát pedig e rangsorban – a közhiedelemmel és az intuíciónkkal ellentétben – vélhetően azért szorult hátrébb, mivel új ismeretségekre még szert tehetünk, viszont a felnőtt rokonaink száma limitált, nem növelhető. S ami még a rokonszelekciós elméletet támogatja: jóllehet, fájóbban érint, ha rokon a csábító, neki azonban inkább készek vagyunk egy idő után megbocsátani.

Rossz férfihez mentem hozzá

„El tudom neked mondani, mit jelent a férjed testvérébe beleszeretni: a bűntudat, a félelem, a kínszenvedés és az izgalom gyötrő egyvelege önt el, ahogy meglátod. Engem már évek óta kísért. A férjem olyan ember, aki el tud varázsolni a sármjával, ha szükségét érzi, ám munkamániás alkoholista is egyben. Szerintem folyamatosan megcsal, bár még nem kaptam rajta. És a testvére? Ő a legjobb barátom. Mindig megnevettet. Megmasszírozta a lábam, amikor várandós voltam, a kedvenc boromat vagy csokoládémat hozza minden alkalommal, amikor meglátogat. A gyermekem kedvenc nagybácsija, és folyamatosan gyönyörűnek éreztem magam mellette, függetlenül attól, hogy épp mennyire vagyok sovány vagy kövér.

Soha nem válhat valóra
©

A nagymamájuk viccelődött is azon, hogy rossz férfihez mentem hozzá, s jóllehet, közben vőlegény lett, köztünk semmi sem változott. – meséli egy kliens. – Három nappal ezelőtt, amikor egy nagy családi partin vettünk részt, s a férjem ismét az öntudatlanságig leitta magát, ő késő éjszakáig itt maradt velem, hogy segítsen kimosni a férjemet a szennyből. Amikor aztán kiléptünk egy kicsit a friss levegőre, megcsókolt. Életem legcsodálatosabb csókja volt.

Kimondhatatlanul vágyom erre a viszonyra, amely épp az ellentéte a férjem figyelmetlenségének, érdektelenségének, érzelmi távolságtartásának. Azt kívánom, bárcsak elfogadható lenne számomra ez a szerelem, amit ő és én megélünk. De tudod, mi az igazság? Az, hogy nem számít, mennyire elárasztóak, intenzívek az érzéseim iránta, és mennyire mindent elsöprő ez a szenvedély, soha nem válhat valóra. Túl sok embert bántanánk meg vele.”

Tiltott gyümölcs

Hasonlít a házastárshoz, ám mégsem ő: ennek izgalma vélhetően nagyon sok rejtve maradt viszonyt és be nem teljesült vágyakozást kelt – ami a tiltott gyümölcs édessége miatt még inkább felkorbácsolt szenvedélyt és szenvedést okoz. Amiatt pedig még gyötrőbb lehet, hogy a kísértés folyamatosan ott van a közelben, és a kapcsolat megszakítása is nehezebben kivitelezhető, illetve indokolható.

Rivalizálás, bosszú

Családon belül a nagyobb testvér gyakran nehezen viseli, ha felnőttként a kisebb túlnő rajta, hisz gyermekkorukat végigkísérte, hogy ő az erősebb, a kompetens. Egy jóképű báty, a lányok kedvence szinte sportot űzött abból, hogy ráreppent jóval sikeresebb öccse barátnőire – több-kevesebb eredménnyel. A kisebbik fiú viszont ezt meglehetősen jól – egyfajta „természetes szelekcióként” – kezelte: akit vinni lehet, hadd vigyék. Ettől persze ezek a „lányrablások” feszültséget okoztak a fivérek között, dacára annak, hogy sohasem mondták ki.

A gyerekkorban elszenvedett sérelmekért
©

Gyakran pedig a „jár nekem” bosszúja motiválja a testvér partnerének elhalászát, a gyerekkorban elszenvedett és felgyülemlett sérelmekért. Egy ötvenes évei vége felé járó nő magához vette a húgát, akit épp utcára tett a férje. A „hálás” testvér aztán unalmában – mivel nem volt éppen munkája sem – napközben többször is ruha nélkül lepte meg a nővér otthon dolgozó élettársát. A férfit teljesen megszédítette a szexuálisan felszabadult, fiatal test, amely a párjáénak tökéletes hasonmása volt, 15 évvel korábbi kivitelben. Amikor pedig bejelentették kapcsolatukat, a húg fel volt háborodva, hogy nővére miért nem képes elfogadni, hogy ők szeretik egymást. Pár hónap után azonban dobta is a férfit, amikor a megszerzés diadala már elhalványult.

Be nem gyógyult sebek

Sigmund Freud részletesen leírta, miképp rivalizál a gyermek az azonos nemű szülővel, hogy erotikus értelemben is a helyébe lépjen. Nem foglalkozott azonban a másik oldallal, amikor a szülő a saját fiatalságának érzését akarja visszakapni azáltal, hogy elveszi a gyermeke partnerét. Egy anya szombatonként a lánya barátjával, a lánya ruháiban jár szórakozni, miközben a kamaszlány otthon az öccsére vigyáz. Egy serdülő fiú pedig nem győz a lányok előtt szabadkozni, mivel minden újabb barátnőjének, lányismerősének kinyomozza az édesapja a telefonszámát, megkeresi a Facebook-profiljukat, és volt felesége nála maradt bundáit ajánlja fel egy-egy légyottért cserébe.

Ahány családi konstelláció, annyi be nem gyógyult seb, félig tudatos bosszú, érzelmi kompenzáció vezérelheti e viszonyokat. Emellett az élménykeresés, a tilosban járás izgalma, a fizikai hasonlóság – s nem ritkán a szerelem motiválja e tabunak számító kapcsolatokat. Az elméletek sűrűjében és az emberi lélek bugyraiban navigálva, mindent összevetve az önmegtartóztatás tűnik a legjobb, igaz, gyakran fájdalmas megoldásnak.

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus cikke a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvasható, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobanon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport