HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

„Minden művész legnagyobb hőstette, amikor a nyilvánosság elé lép – voltaképp kísérleti célokra ajánlja fel magát, nyíltan demonstrálja a lélek komplexitását” – írja Szabó T. Anna író, költő, aki férjével, Dragomán György íróval az alkotás és a szorongás viszonyát boncolgatja.

A szorongás – erő. Ez volt az egyik könyv címe, amit a magam vigasztalására vettem a kilencvenes években, a félelmeink szerepét vizsgálja a túlélésért folytatott harcban. Az hagyján, hogy szorongtam akkoriban – hiszen amióta az eszemet tudom, tele vagyok félelmekkel –, de volt nagyobb bajom is: anno még leginkább csak a szakmabeliek tudtak a pánikbetegségről, úgyhogy amikor először törtek ki rajtam a tünetek – elsőéves egyetemista voltam, egyedül egy nagyvárosban, ráadásul rengeteget kellett vizsgáznom – akkor csak EKG-ra küldtek el, egyéb okot nem is feltételeztek az orvosok.

Jó másfél évtized telt el, mire lassanként összeállt a kép, de addigra ismertem már annyira magamat, hogy tudjam: ahogy jött, úgy el is múlik a roham, csak a legeslegrosszabb pillanatokat kell valahogy kibírni. Ha abból a sötétből kilátunk, akkor túléltük, akkor már tovább tudunk lépni, ki a fénybe.

Rendelje meg online!

Soha nem felejtem el, hogy egyszer az Eiffel-torony megmászása közben jött rám a roham, a dermesztő halálfélelem – pedig korábban jártam már ott, és kutya bajom se volt. Most viszont elsötétedett a világ, szédültem, nem kaptam levegőt, nagyon rosszul voltam; szinte sóbálvánnyá váltam, hozzáforrtam a korláthoz, a keskeny lépcsőn elálltam a többiek útját. Lehetetlennek tűnt, hogy onnan én valaha is elmozduljak. Máig büszke vagyok arra, hogy sikerült, hogy legyőztem az ájulást, nem adtam fel, és nem is fordultam vissza, megmásztam a tornyot, és a tetejére érve már újra szabadon tudtam lélegezni; azóta is a magaslatokról körbenézés jelenti számomra a szabadulást a szorongástól.

Persze, ha egyedül lettem volna ott, és nem a férjemmel, talán nem sikerült volna – mégis a magam győzelme volt, az akaraterőm kellett ahhoz, hogy elinduljak. Ez az emlék adott erőt később, ez az oka, hogy gyógyszer és kezelés nélkül sikerült eddig uralnom a szorongásomat. Kérdés persze, hogy jól tettem-e, hiszen hozzáértő segítséggel talán már el is múlt volna, és nem jelentene továbbra is alattomos fenyegetést.

Ezt az öngyógyító módszert senkinek nem ajánlom, aki nem a félelmeiből él, hiszen létezik már igazi segítség. Én sem gőgből vagy dacból próbálok egyedül boldogulni az érzéseim vadonjában, hanem azért, mert szükségem van a félelmeimre ahhoz, hogy írni tudjak. Minden művész legnagyobb hőstette, amikor a nyilvánosság elé lép – voltaképp kísérleti célokra ajánlja fel magát, nyíltan demonstrálja a lélek komplexitását.

Ha nem szoronganék, nem tudnám megérteni mások szorongását sem, és ez az állandó készenlét, ez a felfokozott, ajzott állapot teszi, hogy mindig résen vagyok, mindig figyelek; folyamatosan anyagot gyűjtök az íráshoz, és folyamatosan reflektálok közben a magam érzelmeire. A félelem akkor jó, ha önvizsgálatra késztet, ha úgy tanít meg kezelni egy helyzetet, hogy legelőször is tükröt tart nekünk, amelyben ellenőrizhetjük a magunk indítékait.

Lehet, hogy amit érzünk, az nem is félelem, hanem frusztráció, visszafojtott harag. Vagy féltés. Vagy irigység. Kishitűség. Bátran a szemébe kell nézni, néven kell nevezni, és akkor megszelídül. Mióta tudom, hogy a legpocsékabb érzést pániknak hívják, nem ijedek meg tőle. A megnevezés által uralkodom rajta – és így magamon is.

Érdekli, hogy mit válaszolt felesége írására Dragomán György író? Olvassa el a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány