HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Hihetetlen, de igaznak tűnik.

A testi erő tényezői közül a vázizomzattal foglalkozunk a legtöbbet, ám az idegrendszer is hatással van arra, hogy mennyire vagyunk erősek vagy gyengék.

Brian C. Clark és munkatársai a kanadai Montreal Egyetemen nemrégiben azt vizsgálták, hogy milyen szerepet játszik az agykéreg a fizikum erősödésben. 29 vizsgálati személy vállalta, hogy négy hétig merev kötést visel a csuklóján, amely megakadályozza a kézmozgást. Közülük 14-en képzeletben rendszeresen csuklóerősítő gyakorlatokat végeztek, míg a többiek nem kaptak ilyen instrukciókat.

Egy hónap elteltével az egészséges kontrollcsoporthoz képest mindannyian veszítettek csuklójuk erejéből, ám ez a veszteség csaknem 50 százalékkal kisebb volt azoknál, akik fejben edzették a mozgásában korlátozott végtagot (24 százalék, szemben a nem edzők 45 százalékával), és az izmaik is gyorsabban újraépültek.

A mozgás korlátozottsága miatti izomelgyengüléssel járó állapotokban a módszer terápiás alkalmazását javasolják a szerzők.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvashat, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ég a berek Fonyódnál

Ég a berek Fonyódnál

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját