szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A csokinak multifunkcionális szerepe van: a magas kakaótartalmú étcsokoládé védi a szívet, véd a rákos megbetegedés...

A csokinak multifunkcionális szerepe van: a magas kakaótartalmú étcsokoládé védi a szívet, véd a rákos megbetegedés ellen és vérnyomás csökkentő hatása is ismert. A 600-as években Mexikó őslakosai kakaócserje ültetvények megművelésén dolgoztak, és az így kapott szemeket megpörkölték, ledarálták, és mindezt folyadékkal vegyítették. A habos, de keserű italt ünnepélyesen fogyasztották és chocolatl-nak nevezték el. Ugyancsak Mexikóban kezdték el édesíteni először a csokiitalt vaníliával és mézzel. Csak később, a 17. században vált széles körben ismerté és elérhetővé a csoki. Mára már számos desszertet, hideg és meleg italokat készíthetünk csokoládéból. Íme pár recept a német Elle magazin ajánlásával.

 Csokikrém
Hozzávalók 4 főre:
- 120 g fekete csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
- 3 db tojás sárgája
- 1-2 evőkanál cukor
- 100 ml tej
- 200 ml tejszín
- 1 evőkanál kávélikőr (Kahlua) 

Első lépés: A csokit egy tálban megtörjük, és félre tesszük. A tojás sárgáját a cukorral habos krémmé keverjük. A tejet a tejszínnel egy kis tálban a tűzhelyre helyezzük.
Második lépés: Levesszük a tűzről, majd ebbe keverjük a tojáskrémet. A tálat most ismét a tűzhelyre tesszük alacsony lángra, és addig keverjük, amíg a krém meg nem dagad. Semmiképpen se főzzük!
Harmadik lépés: A krémet megszórjuk az előzőleg összetört csokoládéval, majd a kávélikőrt hozzáadjuk és ezt az egészet jól összekeverjük. Ezután 4 csészébe töltjük és körülbelül 3 órára a hűtőbe tesszük.

A kép csak illusztráció

Csokoládés mandula torta
Hozzávalók 12 főre:

- 340 g fekete csokoládé
- 200 g vaj
- 6 tojás
- 250 g cukor
- 100 g őrölt mandula
- 60 g liszt 

Csokoládé krém töltelék:
- 500 g tejszín
- 200 g fekete csoki (legalább 85% kakótartalmú) 

Szükséges eszközök:
- 1 db 24 cm átmérőjű nyitható sütőforma

Első lépés: A sütőformát kivajazzuk és behintjük liszttel, majd a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
Második lépés: A tésztához a csokit feldaraboljuk és a vajjal együtt melegítjük, hogy elolvadjon. A tojásokat feltörjük és a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A megolvadt csokoládét folyamatos keverés közben hűlni hagyjuk. A lisztet és az apróra darabolt mandulát összekeverjük. A tojásfehérjét keménnyé verjük, és óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Az így kapott tésztát a sütőformába töltjük és körülbelül 1 órára a sütőbe tesszük, a tetejét befedjük, majd ismét sütni hagyjuk további fél órát. Egy fapálcával közben próbát végezhetünk a tésztán - ha beleszúrjuk és a tészta rátapad a pálcára, akkor ez további 10 perc sütést igényel. Ha kész, hűlni hagyjuk. A kész tésztát fóliával befedjük, és szobahőmérsékleten őrizzük.
Harmadik lépés: A csokoládé krémjéhez fel kell olvasztani a csokit egy lábasban, és apránként adagoljuk hozzá a tejszínt. A krémet folyamatos keverés mellett tovább melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hidegre tesszük.
Negyedik lépés: A következő nap a csokoládékrémet habverővel átkeverjük. A tésztát kétszer vízszintes irányban kettévágjuk. Az alsó harmadát egy tortalapra helyezzük, és krémünk egyik felével átkenjük. A második tésztadarabot erre rátesszük, és szintén bekenjük a krémmel. A harmadik tésztalapot ezekre ráhelyezzük, és ízlés szerint teszünk még rá a megmaradó krémből, majd a torta tetejét díszíthetjük reszelt csokidarabokkal.

A kép csak illusztráció

Vaníliás- csokis keksz
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
- 500g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- só
- 200 g fehér vaj
- 100 g cukor
- 100 g barna cukor
- 1 vanília vagy 1 evőkanál vaníliacukor
- 150-300 g csokoládé, torta bevonó
- 3 tojás

Első lépés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet, a sütőport és a sót jól összekeverjük. A vajat a fehér és barna cukorral habosra verjük. A vaníliát hosszában kettévágjuk, és a tartalmát kikaparjuk, majd a vajjal összekeverjük. A tojásokat egymás után a vajas-vaníliás krémhez ütjük, és jól összekeverjük. Az előzőleg összekevert lisztet, sót és sütőport most elvegyítjük a vajas krémünkkel. A tortabevonót durván összedaraboljuk, és a tésztához keverjük.
Második lépés: Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. A tepsibe evőkanál segítségével kerek nyerstészta pacákat adagolunk, 25 darabot, körülbelül egymás mellé helyezve őket. A sütiket 10-12 percen keresztül arany barnára sütjük. Ezuán kivesszük és 2 percig pihenni hagyjuk, majd rácsra tesszük őket, amíg teljesen ki nem hűlnek.
Tipp: Az olaszok szerint a sütemény sokkal ízesebb, ha fenyőmagokat keverünk a tésztájába.

A kép csak illusztráció
Az első pillanatban szívinfarktusnak tűnt, de aztán kiderült, hogy összetört egy nő szíve, mert túl sok wasabit evett

Az első pillanatban szívinfarktusnak tűnt, de aztán kiderült, hogy összetört egy nő szíve, mert túl sok wasabit evett

Megállapodott a Mohu a nagykanizsai céggel, amiért tüntettek a helyiek

Megállapodott a Mohu a nagykanizsai céggel, amiért tüntettek a helyiek

Az én hetem: Péterfy Gergely a Tüzes Mezőkön sétál és pacalt ebédel Nápolyban 

Az én hetem: Péterfy Gergely a Tüzes Mezőkön sétál és pacalt ebédel Nápolyban 

Újrakezdik a tárgyalásokat az izraeli túszok elengedéséről

Újrakezdik a tárgyalásokat az izraeli túszok elengedéséről