szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A krónikus vesebajhoz számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, a fertőzések, a vese- és húgyutak...

A krónikus vesebajhoz számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, a fertőzések, a vese- és húgyutak elzáródása, és olyan öröklődő elváltozások, mint például a policisztás vesebetegség. Ám napjainkban e krónikus állapot legáltalánosabb oka – különösen az idős betegeknél – a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A fel nem ismert kór számos következménye közül az egyik, hogy a veseműködés folyamatos csökkenése veseelégtelenséghez vezet, s ez dialízist, végül veseátültetést tehet szükségessé. De korai halálhoz is vezethet, a társuló szív-, és érrendszeri betegségek miatt. Van azonban néhány tanács, amelyek betartásával csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét. Íme!

Legyünk aktívak. Önmagunk fitten tartása segít csökkenteni a vérnyomást és így a krónikus veseelégtelenség rizikóját. A mozgásban a vese egészségéért az egész világra kiterjedő mozgalom: mindennapi emberek, hírességek, közéleti személyiségek és szakemberek együtt gyalogolnak, futnak és kerékpároznak.

Mindennapi mozgás. Jól jön a fittség

Nézessük meg vércukorszintünket. A cukorbeteg emberek mintegy felénél fejlődik ki a diabéteszes nefropátia, számukra tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése alapvető kötelesség. A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás mérsékelhető vagy teljes mértékben kivédhető, ha idejekorán észrevesszük a bajt.

Legyen rendben a vérnyomásunk. Habár sok ember tudatában van annak, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, kevesen tudják, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint például cukorbetegség, magas koleszterinszint, vagy szív-, és érrendszeri bajok.

Vigyázzunk a testsúlyunkra. Az ideális testsúly segít kivédeni a diabétresz, a szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek veseelégtelenséghez vezethetnek. Csökkenteni kell a sóbevitelt: az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta, ami egy teáskanálnyi sónak felel meg. Sokkal könnyebb ellenőrizni a sózást, ha saját magunk készítjük el az ételt, mintha előre elkészített menüt eszünk.

Ne dohányozzunk. A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50 százalékkal megnöveli.

Vény nélkül. Nem kell mindenre gyógyszert szedni
©

Ne használjunk rendszeresen vény nélküli gyógyszereket. Az általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése – mint például az ibuprofen tartalmú gyulladásgátlók – vesekárosodást okozhatnak. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek nagy rizikót, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használjuk őket. Ám ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint az ízületi gyulladás vagy a derékfájdalom, az orvos segítségével olyan szert kell választani, amely a fájdalmat csökkenti, de a kérdéses szervet a legkevésbé károsítja.

Ellenőriztessük rendszeresen a vesefunkciónkat. Ez különösen akkor fontos, ha egy vagy több kockázati tényezővel bírunk, vagyis cukorbetegek, túlsúlyosok vagyunk, vagy a családban előfordult már a betegség. 

Elkezdődtek az október 23-i megemlékezések - fotók

Elkezdődtek az október 23-i megemlékezések - fotók

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Ponta pártja nem szavazza meg Orban kormányát

Ponta pártja nem szavazza meg Orban kormányát

Brutális megszorításra készül az Audi

Brutális megszorításra készül az Audi