szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint fél háromkor elcsattant Vilmos és Kate első hitvesi csókja a Buckingham palota erkélyén. Az eseményeket ünneplő tömeg figyelte a helyszínen.

Első ízben jelent meg házaspárként péntek délután a nyilvánosság előtt Vilmos brit trónörökös és felesége, Katalin hercegnő, aki - az üdvözlésükre összegyűlt, becslések szerint egymilliós tömeg egetverő üdvrivalgása közepette - két rövid csókot is váltott a Buckingham-palota teraszán.

Nagyítás-fotógalériánk a nagy napról
©

Vilmos és Katalin nem sokkal korábban házasodott össze a közeli Westminster-apátságban, majd a fő londoni királyi rezidenciához hajtattak. A palota előtti térre ezután engedték be a végeláthatatlan tömeget, amely sűrű sorokban lepte el a tér és az Admiralitás közötti egymérföldes sugárutat, a Mallt és a palotát környező utcákat is.

Nagyítás-fotógalériánk a nagy napról
©

A hagyományt, hogy a brit királyi család magas rangú tagjai házasságkötésük után megjelennek az immár híressé vált teraszon, még a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet anyakirálynő és édesapja, a későbbi VI. György király honosította meg 1923-ban. Azt azonban, hogy az újdonsült királyi házaspár nyilvános csókot is vált a teraszon, Vilmos szülei vezették be. A világsajtóban legtöbbször megjelent fotók egyike az, amelyen Károly walesi herceg és Diana hercegnő 1981 júliusában, világraszóló esküvőjük után - szakítva minden addigi királyi protokollal - önfeledt csókot vált a Buckingham-palota teraszán, ugyancsak több százezer ujjongó alattvaló előtt.

Nagyítás-fotógalériánk a nagy napról
©

A brit királyi légierő díszelgő átrepüléssel üdvözölte a Buckingham-palota teraszán megjelent fiatal trónörökösi házaspárt. A hét repülőből álló kötelék egyesítette a történelmet és a legújabb kort: először a II. világháború légi csatáiban híressé vált gépek közül tisztelgett egy-egy Spitfire, Hurricane és Lancaster, majd fél perccel később két-két korszerű Tornado és Typhoon követte őket.

hvg.hu Shake

Íme, Kate Middleton menyasszonyi ruhája

Örök hűséget fogadott egymásnak a londoni Westminster apátságban Vilmos herceg és jegyese, Kate Middleton. A menyasszony ruhájáról egészen az utolsó percekig nem szivárgott ki semmi.

hvg.hu Világ

A királyi esküvő percről percre

Április 29-én, pénteken Vilmos brit herceg és menyasszonya, Kate Middleton házasságot köt. A nagy nap pontos menetrendjét kedden tette közzé a herceg hivatala. Kövesse nyomon az eseményt a hvg.hu-n!

Leváltotta a közszolgálati televízió és rádió vezetőségét a román parlament

Leváltotta a közszolgálati televízió és rádió vezetőségét a román parlament

Izrael célzott támadásokkal a Hamász hat parancsnokát is megölte

Izrael célzott támadásokkal a Hamász hat parancsnokát is megölte

A lakók feje fölül árverezték el a Lovi lakásait

A lakók feje fölül árverezték el a Lovi lakásait