szerző:
MTI

Megkezdődött az áldozatokról való megemlékezés vasárnap Giglio szigetén, amelynek közelében tavaly január 13-án a Costa Concordia nevű luxushajó zátonyra futott.

"A fájdalom örökre az áldozatok családjaihoz köt engem " - nyilatkozta Francesco Schettino az olasz közszolgálati televíziónak az évfordulón adott interjúban. A Costa Concordia volt kapitánya tagadta, hogy olasz tengerész szokás szerint "bókoltatni" akarta a hajót Gigliónál - azaz a part közelébe vezetve a kivilágított Concordiával akarta üdvözölni a helyieket. A hajón utazó 4229 személyből 32 halt meg.

"Az általam megjelölt útvonal szerint a parttól 600 méterre kellett haladnunk. Sem az indonéz kormányos, sem a radarfelelős nem értesített, hogy ettől eltérve egyenesen a sziklák felé tartunk" - hangoztatta Schettino hozzátéve, hogy a nem olasz tengerészek valószínűleg félreértették utasításait.
A kapitány szerint az sem igaz, hogy az utasok többsége előtt hagyta el a hajót. "Az akkor már megdőlt hajótestnek a vízből még kiemelkedő oldalán utolsóként szálltam mentőcsónakba" - fogalmazott. Elmondta, azért beszélt a baleset utáni másfél órában áramszünetről, hogy a fedélzeten ne robbantson ki pánikot.
Az évfordulóra Giglióra érkeztek a 32 áldozat rokonai, túlélők a hajó utasai és a legénység tagjai közül, az olasz kikötőkapitányságok és a kormány képviselői. A szerencsétlenségben meghalt Fehér Sándor hegedűművész hozzátartozója, a megemlékezésen a magyar áldozatot Komlóssy Gyöngyi római konzul képviselte.

A túlélők Giglio lakosaival is találkoztak, azokkal, akik tavaly január 13-án éjszaka menedéket nyújtottak nekik. A hajószerencsétlenség évfordulóján helyezték vissza a tengerbe azt a sziklát, amelynek egy évvel ezelőtt a Costa Concordia nekiütközött.

A Giglio szigetének partjaitól kevesebb mint fél kilométerre levő szikla hetven méteres léket szántott a hajó oldalába. A Costa Concordia kiszakította a sziklát a tengerből. Az utóbbi hónapokban szedték ki a hajóroncsból és vasárnap visszatették a tengerbe eredeti helyére.         Az áldozatok rokonai egy hajó fedélzetéről kísérték figyelemmel a szikla visszahelyezését. Egymást átkarolva, zokogva követték a ceremóniát, amelyet a tengeren levő hajók szirénazúgása kísért.         A szikla elhelyezését szentmise követte Giglión. A sziget kikötőjében emléktáblát helyeztek el. Vasárnap este, háromnegyed tíz előtt pár perccel, a Costa Concordia zátonyra futásának időpontjában harangzúgás és a hajók szirénái emlékeznek meg az áldozatokról, akikért 32 mécsest helyeznek a tengerbe.         "Minden pillanatra emlékszem, kitörölhetetlen emlék" - mondta Marco Baccani olasz túlélő. Elmondta, hogy 25. házassági évfordulóját ünnepelte feleségével a Costa Concordián. "Két órán át lógtunk a hajó oldalán, mire le tudtunk ereszkedni a mentőcsónakba"- emlékezett vissza. Túlélők a sajtónak elmondták, az évfordulón ugyanazt élik át, amit tavaly január 13-a éjszakáján. A legfiatalabb áldozat, egy 5 éves olasz kislány, Dayana Arlotti édesanyja úgy nyilatkozott, nem bosszút keres, de a felelősöket meg kell büntetni. Az illetékes ügyész, Francesco Verusio februárra ígérte a felelősnek tartott 12 személy elleni vádemelést.         Francesco Schettino kapitány a Nápoly közeli Meta di Sorrentóban levő otthonában töltötte az évfordulót, lehúzott redőnyök mögött. Franco Gabrielli, az olasz katasztrófavédelem vezetője bejelentette, hogy szeptemberre tervezik a hajó eltávolítását. "Ennél előbb kell, ha a hajóroncs még nyáron is itt lesz, a második idegenforgalmi szezonunkat teszi tönkre" - hangoztatta Sergio Ortelli, Giglio polgármestere.

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

A kormány tízmilliókat pakolt át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára

A kormány tízmilliókat pakolt át a Szent Jobb-díszkocsi rekonstrukciójára

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog