szerző:
MTI

Halle Berry Oscar-díjas amerikai színésznő is felszólalt a kaliforniai paparazzi-ellenes törvényjavaslat meghallgatásán. A jogszabály megtiltaná a lesifotósoknak, hogy engedély nélkül kapják lencsevégre a hírességek és közéleti szereplők gyerekeit.

"A lányom nem akar iskolába menni, mert tudja, hogy azok az emberek őrá vadásznak. A bokorból, az autók mögül és még ki tudja honnan ugranak elő, megostromolva ezeket a gyerekeket, csak, hogy egy jó képet csináljanak" – mondta a filmcsillag a szerdai meghallgatáson.

A törvényjavaslat kiterjesztené a zaklatás definícióját azon esetekre, amikor egy gyereket a törvényes gondviselőjének engedélye nélkül lefényképeznek, vagy lefilmeznek, úgy, hogy a gyereket, vagy a gondviselőt követik, vagy lesben állva várnak rájuk. A tervezet szigorítaná a zaklatók büntetését is: tíz naptól akár egy évig terjedő börtönnel büntetnék a szabálysértőket.

A kritikusok szerint a javaslat akadályozná a munkában a fotósokat és a riportereket.

Mások szerint egy olyan korban, amikor már szinte mindegyik mobiltelefon tud fényképet készíteni, egy ilyen törvény kockázatos helyzetbe sodorná az egyszerű állampolgárokat is.

A tervezetet mindenesetre számos dél-kaliforniai bűnüldöző szervezet is támogatja.