szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Airfinity kutatócég szakértője szerint hiába rendeltek nagyon sok oltóanyagot, a nagy része nem érkezik meg idejében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem valószínű, hogy a japán kormány ígéretének megfelelően tényleg sikerül az országban az év közepére beszerezni a szükséges mennyiségű vakcinát a nyájimmunitás eléréséhez. Az Airfinity nevű brit kutatócég szakértője, Rasmus Bech Hansen szerint bár Japán minden más ázsiai országnál több oltóanyagot rendelt, a szállítás nem lesz olyan gyors, mint remélték. Így a 75 százalékos átoltottság csak nagyjából októberre, a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia után lehet meg – írja a Reuters.

Bár Japán összesen 314 milliót rendelt a Pfizer, Moderna és AstraZeneca oltóanyagából, ami bőven elegendő a 126 milliós lakosság beoltásához, a készlethiány miatt azonban egyáltalán nem valószínű, hogy még idén megkapják a teljes rendelést. Különösen azért lehet gondban az ország, mert nagyban függ a Pfizer szállításaitól, ám elképzelhető, hogy azokat visszatartja majd az amerikai kormányzat.

Szuga Josihide japán miniszterelnök nemrég arról beszélt, országa képes lesz ellenőrizni a járványt és megrendezni az olimpiát és a paralimpiát, sőt, szerinte ez a koronavírus-járvány legyőzésének bizonyítéka lehetne, egy korábbi felmérés szerint azonban a japánok 80 százaléka szerint vagy törölni kellene a sporteseményeket, vagy még későbbre halasztani.

Ha lesz is olimpia, nem valószínű, hogy a szokásoshoz hasonló módon tartják meg. A tervek szerint márciusban dől el az esemény sorsa. A minap Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, az egész olimpiai mozgalom egységes abban, hogy idén júliusban és augusztusban megrendezzék az ötkarikás játékokat Tokióban. A brit The Times azonban azt írta: az országot kormányzók koalíció arról egyeztet, hogy milyen módon lehet a legkisebb presztízsveszteséggel kihátrálni a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári olimpia megrendezéséből. A japán kabinetfőnök-helyettes tagadta a napilap értesülései.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina