Gyükeri Mercédesz

Gyükeri Mercédesz


Lényegében bármi elképzelhető és az ellenkezője is: Pénz beszél arról, mi vár ránk 2023-ban
 

Lényegében bármi elképzelhető és az ellenkezője is: Pénz beszél arról, mi vár ránk 2023-ban

Az elmúlt három évünk arról szólt, hogy megpróbáltunk újabb és újabb sokkokhoz hozzászokni. 2023 elején mennyire mondható el az, hogy konszolidálódik a helyzet, és kiszámíthatóbbá válik a gazdasági környezet? Gazdasági podcastunkban ezúttal jósolni próbálunk, a világ és Magyarország gazdaságának közeli, és nem annyira közeli jövőjéről. Adásunk vendége Sztakó Szabolcs és Kovács Gábor.



Gyükeri Mercédesz: Minden oké?
 

Gyükeri Mercédesz: Minden oké?

Az ember akkor is újságíróként látja a világot, amikor nem újságíróként tekint rá? Mi történik, ha azért megy, hogy kikapcsolódjon, de a világ ezt nem hagyja? Mi formáljuk a híreket vagy azok formálnak minket? Szuvenírként ezeket a kérdéseket hoztam haza 2022 két meghatározó nyaralásából. Két olyan helyről, ahová gondolkodás nélkül visszatérnék bármikor, bármi ellenére.





A hónap elején még kényezteti magát a magyar, a végén pedig csak az a lényeg, kerüljön valami az asztalra
 

A hónap elején még kényezteti magát a magyar, a végén pedig csak az a lényeg, kerüljön valami az asztalra

Prémium online szupermarketnek indult, aztán először jött a Covid, most pedig az elszálló árak – mindkettő a stratégia felülvizsgálatára kényszerítette a Kifli vezetését. De hogyan reagál egy üzletlánc arra, ha hetente nőnek a beszállítói árak és közben egyre több árura terjed ki a fogyasztói árak korlátozása? És hogyan reagálnak a fogyasztók a drágulásra? Klekner Péterrel, a Kifli.hu ügyvezető igazgatójával, és Sárközi Péterrel, a társaság üzleti elemzőjével beszélgettünk.



„Aki eddig gyalogolt, ne most üljön versenyautóba” – Pénz beszél a befektetésekről
 

„Aki eddig gyalogolt, ne most üljön versenyautóba” – Pénz beszél a befektetésekről

Rekordokat dönt az infláció, a szemünk láttára veszít értékéből a pénzünk, de a hagyományos befektetési formák sem feltétlenül remekelnek. Gazdasági podcastunk mostani adásában arra keresünk választ Bencze Lajossal és Tóth Leventével, mit kezdhetünk azzal az összeggel, ami még megmarad a havi fizetésünkből, mennyire kell elfelejtenünk mindazt, amit a befektetésekről tanultunk korábban.






Így lesz a krumplileves krumplileves: receptek nagyszüleink konyhájából árfixált krumplival és tojással
 

Így lesz a krumplileves krumplileves: receptek nagyszüleink konyhájából árfixált krumplival és tojással

Kádár János híres mondása hirtelen korunk valóságává vált azzal, hogy a kormány úgy döntött: a tojás mellett az étkezési burgonya árát is korlátozza. A döntés még a 40 százalékos élelmiszerdrágulás árnyékában sem tűnik túl észszerűnek, hozzásegít viszont minket ahhoz, hogy kötött áron próbáljuk ki a magyar konyha elmúlt bő száz évének kreálmányait.



 

"Ehhez a társasághoz tartozni iszonyatosan nagy dolog"

A tatai Öreg-tónál működő Platán Gourmet étterem is két Michelin-csillagos lett a budapesti Stand bisztró mellett –jelentették be csütörtökön este, amikor kihirdették a csúcsgasztronómia legrangosabb elismeréseit, most először az egész országból. A Platán másik része, a Bisztró szintén bekerült a Michelin szélesebb, majdnem ötven éttermet tartalmazó válogatásába. A díjátadó után az étterem séfjével, Pesti Istvánnal beszélgettünk arról, mi az, ami inspirációt adhat a magyar konyhából, és mi az, ami nagyon hiányzik neki belőle.