Gyükeri Mercédesz

Gyükeri Mercédesz

Az Ecseri mindig is volt, van és lesz – kerületmustra a Nagykőrösi úton

Budapest leghíresebb használtcikkpiacának története az Operaház helyén, a kiegyezés korában kezdődik, a viharos huszadik században folytatódik, és napjaink vintage-lázába torkollik bele a Nagykőrösi úton. Kik voltak az ószeresek és a tangósok, és melyik híres ember a mai Ecseri leglelkesebb gyűjtője? Riport és múltidézés az Ecseriről.



"Semmi mást nem csinálunk a gulyással, csak rohadt jól megfőzzük"

Mit tanulhatunk a nagyszülőktől és a szülőktől a konyhában, és mi az, amit el kell felejteni abból, amit az idősebb generációk hozzátettek a magyar gasztronómiához? A Mol Campusban megnyíló két étterem, a Zazie bistro és a Virtu konyháját vezető, 30 év alatti séfekkel, Bíró Dániellel és Lendvai Leventével beszélgettünk a héjában sült krumpli szerepéről, arról, van-e helye a konyhában a szójaszósznak, és arról, mi kell igazán jó hortobágyi palacsintához.







Öt pont Varga Mihály beszédéből, ami mutatja, mennyire nagy bajban van Magyarország

Vége az álmodozásnak, nincs már szó arról, hogy kinőnénk a válságot, az egyetlen cél most egy ideig az, hogy elviselhetőbb legyen az infláció, ennek érdekében a növekedést, és annak segítését is beáldozza a kormány. Varga Mihály a Közgazdász-vándorgyűlésen gyakorlatilag elismerte, hogy megszorítások jönnek, a kormány feladja az eddigi hiánycélját, új adókat vezethetnek be és/vagy a meglévőket emelhetik, és azt is, hogy az USA és az EU nagyon súlyos pofonokat osztott ki a kormánynak.


Nagy távlati célok, kevés konkrétum: évértékelőt tartott Ursula von der Leyen

Váratlanul lett az Európai Bizottság elnöke, és nyugalmas öt év helyett válságok sora jutott neki. Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén negyedik, egyben utolsó évértékelőjét tartotta, amelyben nagy távlati célokat fogalmazott meg a jövő júniusi európai parlamenti választások előtt, ám sok konzultáció összehívásán nem sok konkrét lépést említett.







„Jézusom, ez egy kiégett kukoricamező volt, most meg fák állnak itt!"

Néha a legegyszerűbb dolgok tűnnek a legbonyolultabbnak – mondja Poisson-Angeli Barbara, aki két budapesti étterem tulajdonosaként úgy döntött: mindenki számára bebizonyítja ennek az ellenkezőjét. Kisvállalkozóként nem csak azt igyekszik megmutatni másoknak is, hogyan lehet összeegyeztetni a környezeti és a társadalmi szempontokat a sikeres működéssel, de pofonegyszerű módot talált arra, hogyan tehet bárki a fenntarthatóságért úgy, hogy közben jól érzi magát. Csak egy kis gin kell hozzá, tonikkal felöntve.