szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Az állatok lényegesen többet tudnak annál, mint amennyit valaha is várt tőlük az ember – állítja Randolf Menzel, a berlini Freie Universität kutatója, aki az amerikai Tudományos Akadémia kiadványában arról számolt be, hogy például a méhek térképeket rögzítenek tudatukban, hogy azután tájékozódni tudjanak a környezetükben.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című kiadványban megjelent értekezésében Menzel rámutatott: „Fejükben olyan, a térre vonatkozó emlékező struktúra van, amelyet térképnek nevezhetnénk". A tudósok eddig azt feltételezték, hogy a méhek főleg a repülési irány és a távolság alapján kiszámított irányjelzők (vektorok) segítségével tájékozódnak.

A Menzel és társai által elvégzett kísérlet során befogtak és azután más helyen szabadon engedtek méheket. A kutatók radaros méréssel rögzítették a repülési mintákat. A kísérlet során méhek három különböző csoportjának magatartását hasonlították össze egymással. Az egyik csoport olyan méhekből állott, amelyek pontosan ismerték egy 200 méterre levő automata etető helyét, és megszabott vektorok szerint repültek. A második csoportnak nem voltak ismeretei az etető helyéről, mivel azt egy tíz méter sugarú körön belül ismételten változtatták. Végül a harmadik csoportnak az etető helyére vonatkozó ismeretei „másodkézből” származtak, mert más méheknek „táplálkozási táncán” alapultak.

Függetlenül attól, hogy korábban vektorok útmutatása, repülés közbeni tájékozódás vagy más méhektől átvett ismeretek szerint repültek-e, szabadon engedésük után mindhárom csoport tagjai folytatták a befogásuk előtti utat. Rövid idő múlva azonban csökkent a repülési sebességük és gyakrabban változtattak irányt, hogy tájékozódjanak. Végül ismét gyorsan kezdtek repülni egyenesen vagy a kaptárukhoz, vagy előbb az automata etetőhöz, és csak azután a kaptárhoz. Ez azt mutatja, hogy a méhek gyorsan felismerték: más terepen vannak és tereppontokat – fákat, házakat vagy utakat – kerestek maguknak – állapította meg Menzel. Ha találtak ilyeneket, akkor a támpontok térképét összekapcsolták a vektorok által nyújtott információkkal és így kiszámították a célhoz vezető egyenes utat. Eközben pedig legkevesebb két cél között volt módjuk választani.

Más állatokról – így mókusokról és madarakról – is tudott, hogy absztrakt geometriai térképeket rögzítenek magukban, amelyekben vonatkozásba hozták egymással a markáns tereppontokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Irodai kártevők: MÉHEK, HANGYÁK és vírusok

A világszerte több mint 30 milliárd eurós kárt okozó MyDoom vírus pusztítása után a Novell informatikai multi által készíttetett jelentés felfedi, hogy az elfoglalt vagy nemtörődöm alkalmazottak hogyan gyorsítják a vírusok terjedését, és okozhatnak tetemes veszteséget a munkaadóknak.

Világ

Kémek lesznek a méhek

A méhek, legyek és madarak repülését tanulmányozzák egy brit egyetem kutatói, hogy kiderítsék: építhető-e egy - kamerával és érzékelőkkel felszerelt - miniatűr méretű repülőgép. A kutatást egyebek mellett a brit kormány és az amerikai légierő finanszírozza.

Kult

Méhkirálynő tornacipőben

Egy erotikus és szenvedélyes kapcsolat beteges megszállottsággá válásának ábrázolása mellett Tomás Eloy Martínez legújabb műve képet nyújt a politikai hatalom és az élet minden területére kiterjedő korrupció világáról is - jellemezte az argentin író díjazott regényét 2002 márciusában a rangos irodalmi kitüntetés, az Alfaguara-díj zsűrije, melynek elnöke ez évben a Párizsban élő spanyol író, Jorge Semprun volt. A Méhkirálynő röpte című könyv most magyarul is megjelent.

Tech

A méheknek is kell pihenés

A méhek szinte minden nép nyelvében a szinonimáját jelentik a szorgalomnak: a dolgozó méhek nyáron hajnaltól napnyugtáig ingáznak a kaptár és a mezők, gyümölcsfák között, hogy nektárral és virágporral lássák el a méhkasban élő társaikat, a királynőt és a fiasítást, valamint az ingyenélő heréket.

Tech

A méhek túlélték a dínók kipusztulását

A trópusi méhek túlélték azt a világméretű természeti katasztrófát, amely 65 millió évvel ezelőtt nagy valószínűséggel a dinoszauruszok kipusztulását is okozta – állítja egy amerikai kutató.

MTI Gazdaság

Magyar méhészek tüntetnek Brüsszelben

"Mézet importáljon az EU, ne szennyezett árut!", "EU-méz nem egyenlő importméz!" - olvasható a tüntetők tábláin. Összesen 65 méhész vonult fel az EU döntéshozó tanácsának otthont adó épület, illetve a végrehajtó szervként működő Európai Bizottság székháza közötti területen.

Romániában is fertőzött a Wizzair-gép utasa, Dániában egy tévés betegedett meg - hírek a járványról percről percre

Romániában is fertőzött a Wizzair-gép utasa, Dániában egy tévés betegedett meg - hírek a járványról percről percre

 Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Képek a XX. kerületben felborult mentőautóról

Képek a XX. kerületben felborult mentőautóról