szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az USA vívódik a nukleáris energia használata kapcsán, Oroszország nem tétovázik, s uszályokra telepített atomerőművekkel kívánják orvosolni az energiahiányt az ország egyes vidékein.

Az úszó erőmű fantáziarajza
© Popular Science
A Popular Science magazin szerint a Roszenergoatom nevű nukleáris energiával foglalkozó cég elsősorban a Fehér-tenger nehezen elérhető, északi területein található településeket látná el így árammal. Ebben a régióban a hideg időjárás miatt a szén-, illetve olajtüzeléses áramfejlesztés megbízhatatlannak és drágának bizonyult. A 200 millió dolláros befektetéssel jövő évben felépítendő úszó erőmű viszonylag olcsó, megbízható áramforrás lehetne 200 000 ember számára.

Bár a vízi erőmű terve első hallásra elrugaszkodottnak tűnik, már korábban is gondoltak rá. A hetvenes években a Westinghouse Electric Company a floridai Jacksonville-ben felépített egy szárazdokkos szerelőcsarnokot, ahonnan a fentihez hasonló uszályok indultak volna el, hogy az Egyesült Államok keleti partja mentén kisegítsék az energiahiánnyal küzdő településeket. Azonban Richard Orr, a Westinghouse egykori tanácsadója szerint az OPEC 1973-as olajembargója, s az azt követő energiatakarékossági lépések megpecsételték a projekt sorsát.

Az orosz tervek szerint két reaktort szerelnének fel egy focipálya méretű uszályra, amellyel aztán behajóznának az adott városok kikötőjébe, ahol az elektromos hálózatra kapcsolják, majd beindítják a reaktorokat, így látva el árammal a településeket. A szennyező melléktermékeket és üzemanyagszármazékokat egy fedélzeti tárolóban helyezik el, amelyeket a 10-12 éves karbantartási ciklusok végén ürítenek. Egy-egy ilyen erőmű élettartama 40 év lenne, amelynek végén lecserélnék az uszályon lévő reaktorokat, amelyeket egy megfelelő nukleáris hulladéklerakóban helyeznek el.

Számos szervezet – köztük a Greenpeace, illetve a Bellona nevű norvég környezetvédő csoport – szót emelt a tervek ellen, biztonsági okokra hivatkozva. Attól tartanak, hogy egy vízi ütközésnél a salakanyagok a vízbe kerülhetnek, illetve egy nagyobb vihar során elszabadulhat a mobil erőmű.

Kétkedő tudósok és környezetvédők (Oldaltörés)

David Lochbaum, a Kétkedő Tudósok Uniójának Nukleáris Biztonság Projektjének igazgatója szerint, ha a hajó vészgenerátorai leállnak, egy a csernobilihez hasonló katasztrófa következhet be. Legrosszabb esetben a túlhevült reaktorok átolvadhatnak az uszály fenekén, s a vízbe zuhanva radioaktív gőzrobbanást idézhetnek elő. Egy ilyen gőzfelhő nagyobb károkat okozhatna, mint a csernobili robbanás során a levegőbe került por, ugyanis az emberi test könnyebben felszívja a radioaktív vízcseppeket, mint a porszemeket.

Szergej Obozov, a Roszenergoatom ügyvivő igazgatója szerint azonban a tengeri reaktorok biztonsága már bizonyított. Az uszályokon ugyanis két 60 megawattos KLT-40S jelű reaktor működne, hasonló az orosz atommeghajtású jégtörő hajókéhoz.

Cristina Chuen, a kaliforniai Monterey Institute for International Studies orosz nukleárisenergia-specialistája szerint azonban más teljesítményről van szó, ha kizárólag az energia miatt üzemeltetnek egy reaktort, s más, amikor egy hajót hajtanak meg vele, hozzátéve, hogy a hűtőrendszerek még nem vizsgáztak az előbbi esetben. A Popular Science cikkírója hozzáteszi, hogy bár már létezik olyan technológia, amely elejét tudná venni, hogy egy égő reaktormag a vízbe zuhanjon, a Roszenergoatom nem adott tájékoztatást arról, hogy ezt a technológiát alkalmaznák-e az úszó erőművekben.

A cég ennek ellenére megkapta az építési engedélyt, s jelenlegi céljuk az, hogy 2010 második felére elkészülhessen az első erőmű a Fehér-tenger dél-keleti részén található Szeverodvinszk városában.

„Elképzelhető, hogy jól megcsinálják, de bízom benne, hogy minden szükséges vizsgálatot elvégeztek ahhoz, hogy garantálni tudják a biztonságunkat” – tette hozzá Chuen, aki korábban már hangot adott annak a véleménynek, mely szerint az erőmű tervezési folyamata nem kellően áttekinthető.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

Elvesztették az atomerőmű kulcsait

Elvesztette egy németországi atomerőmű legveszélyesebb részeinek kulcsait a létesítmény személyzete, és csak egy héttel később vallotta be az illetékes hatóságnak.

MTI Tech

Saját tervezésű atomerőművet épít Kína

Kína először épít saját tervezésű atomerőművet: a 600 megawattos reaktort Hunan tartományban, a tartományi fővárostól mintegy száz kilométerre tervezik létrehozni.

MTI Világ

Medúzák támadtak egy atomerőműre

Medúzák eltömték egy japán atomerőmű tengervízzel működő hűtőberendezésének több beszívó nyílását, ezért lényegesen csökkenteni kellett az üzem energiatermelését, veszély azonban nem keletkezett.

A maffia nagy lehetősége a koronavírus?

A maffia nagy lehetősége a koronavírus?

Radar360: 300 beteg, 6 gyógyult, videós EU-csúcs a járványról

Radar360: 300 beteg, 6 gyógyult, videós EU-csúcs a járványról

Baleset miatt útzár az M3-as autópályán

Baleset miatt útzár az M3-as autópályán